Napisano 2 Czerwiec 200915 l Witam !! mam takie pytanie dotyczące renderingu w maxie. Otóż co to jest ambient occlusion ? widziałem kilka filmów (np. making of "bug's race") i tam film był renderowany jakby na warstwach i tu też drugie pytanie. Jak renderować film na warstwy np: hair, AMBIENT OCCLUSION, light itd i jak potem złozyc to w jeden film ? i czy da sie to zrobic w maxie ? :).. Pozdrawiam.
Napisano 2 Czerwiec 200915 l Autor o kurde jak mogłem tego nie znaleźć :???: dzieki wielkie stary ;)) a na pozostałe pytania ? :)) jak złożyc film pozniej z AO ? ;) i czy da sie w maxie ?
Napisano 2 Czerwiec 200915 l Co do 2 pytania, jest to rendering w przebiegach. Można dodawać różne efekty itd. Można składać finalną animacje lub statyczny obrazek z poszczególnych przebiegów (diffuse, specular, ao, reflection, refraction, shadow, color itd), wtedy mamy dużo większą kontrolę nad finalnym rezultatem. Ale co i gdzie i jak się to robi w maxie, to nie wiem ,nie pracuje na nim. Tutaj masz training DVD Gnomonu ,jak się za to zabrać (Max+fusion) : http://www.thegnomonworkshop.com/store/product/431/
Napisano 2 Czerwiec 200915 l Autor hmm niestety nie posiadam aktualnie wolnych 79 $. czekam na kolejne wypowiedzi nakierowujące na odpowiedź do mojego pytania
Napisano 2 Czerwiec 200915 l Za darmo tez sie znajdzie: http://cmivfx.com/ Na dole po lewej masz swietny tutek (Tutorial of the month)o renderowaniu w warstwach na przykladzie vraya i skladaniu tego na przykladzie Nuke.
Napisano 3 Czerwiec 200915 l raczej warstwy skladasz w innych programach nie w samym maxie jesli chodzi o stille to mozna smialo np w photoshopie jesli o animacje to pewnie after effects i inne takie ale ja w animkach nie siedze to niech sie wypowiedza pro ludkowie :P
Napisano 3 Czerwiec 200915 l Do skladania mozesz uzyc kazdego programu do montownia filmow - Polecam Sony Vegas Pro (tylko, że niestety nie darmowy) no i jak tutaj ktoś wspomniał wcześniej After Effects itp.
Napisano 4 Czerwiec 200915 l Sony Vegas jest fajne do skladania gotowych klipow w calosc, ale to raczej nie jest program do compositingu. Trzymaj sie raczej AE, Combustion, Fusion, Nuke itp.
Napisano 4 Czerwiec 200915 l Ja wiem.. posiada warstwy, ktore mozna dowolnie blendowac ;) No ale wiadomo jesli compositing to AE.
Napisano 5 Czerwiec 200915 l Autor Wow ;P ten tutek świetny ! Nuke swietny program z tego co widze. będę go musiał przeglądnąc. Mam nadzieje ze jest wersja trial ;). Problem rozwiązany! ;) dziękuje za pomoc. pozdro