Napisano 3 Czerwiec 200915 l Witam, czy ktoś wie, jak można (jeśli można) pozbyć się ramki i podświetlenia podczas zaznaczania zwykłych obrazków na stronach? Albo w ogóle jakoś uniemożliwić ich zaznaczanie? Umieściłem sobie obrazek, który skalowany jest dynamicznie w zależności od rozmiaru przeglądarki, dlatego właśnie nie mogę wstawić np. tabeli z obrazkiem w tle, tylko muszę użyć zwykłego . Obrazek jest uzupełnieniem zawartości Flash obok, jak ktoś nieopatrznie przejedzie myszką i zaznaczy obrazek to wygląda to dziwnie.
Napisano 3 Czerwiec 200915 l Autor Ok, może po prostu wrzucę przykładowy obrazek (w załączniku). Jak widać, jeśli zaznaczymy myszką obrazek, podświetla się. I tego właśnie chciałbym się pozbyć.
Napisano 3 Czerwiec 200915 l hmm to wydaje mi się, że nie pozbędzięsz się tego problemu. To zależy od przeglądarki, w Operze nie da się zaznaczać tak obrazków. Z kolei jeśli chcesz się pozbyć tego pojawiającego się napisu (tu: Grafika) to dajesz alt="" w img. Jakimś sposobem może być dawanie obrazku jako tło (background) zamiast img :) Tylko, że wtedy każdy div/tabela musiałaby mieć z góry zdefiniowaną szerokość i wysokość odpowiednio do obrazka.
Napisano 3 Czerwiec 200915 l Autor Jakimś sposobem może być dawanie obrazku jako tło (background) zamiast img :) Tylko, że wtedy każdy div/tabela musiałaby mieć z góry zdefiniowaną szerokość i wysokość odpowiednio do obrazka. No właśnie miałem nadzieję, że tak zarobię - szerokość i wysokość są właściwie generowane raz i od razu mogłyby być przypisane, jednak z tego co się zorientowałem nie ma możliwości skalowania obrazków wrzuconych na tło. Właśnie sobie przypomniałem, że pewnym rozwiązaniem byłby moduł PHP do edycji obrazów, możnaby pobrać rządaną wysokość/szerokość, kazać php przeskalować obraz, gdzieś zapisać i dopiero umieścić na tle. Jednak myślę, że dla takiego drobiazgu to za dużo roboty;) działanie pewnie też nie byłoby wystarczająco szybkie.
Napisano 4 Czerwiec 200915 l Aby pozbyć sie ramki kupa img { outline-style:none; } ale jeśli chodzi o podświetlenie to musi być jakiś inny sposób
Napisano 11 Czerwiec 200915 l rozwiązanie jest bardzo proste i praktyczne. Wstaw obrazek jako tło tabelki bądź div'a ;) * div."nazwa" { background-image: url("nazwa"); } * Sam tak robię i nie narzekam. Pozdrawiam
Napisano 16 Czerwiec 200915 l Autor rozwiązanie jest bardzo proste i praktyczne. Wstaw obrazek jako tło tabelki bądź div'a ;) * div."nazwa" { background-image: url("nazwa"); } * Sam tak robię i nie narzekam. Pozdrawiam Dopiero teraz zauważyłem nowy post. Znam tę metodę i niestety nie sprawdzi się tutaj z powodów, które opisałem w pierwszym poście.