Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, czy ktoś wie, jak można (jeśli można) pozbyć się ramki i podświetlenia podczas zaznaczania zwykłych obrazków na stronach? Albo w ogóle jakoś uniemożliwić ich zaznaczanie?

Umieściłem sobie obrazek, który skalowany jest dynamicznie w zależności od rozmiaru przeglądarki, dlatego właśnie nie mogę wstawić np. tabeli z obrazkiem w tle, tylko muszę użyć zwykłego . Obrazek jest uzupełnieniem zawartości Flash obok, jak ktoś nieopatrznie przejedzie myszką i zaznaczy obrazek to wygląda to dziwnie.

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ok, może po prostu wrzucę przykładowy obrazek (w załączniku). Jak widać, jeśli zaznaczymy myszką obrazek, podświetla się. I tego właśnie chciałbym się pozbyć.

Napisano

hmm to wydaje mi się, że nie pozbędzięsz się tego problemu. To zależy od przeglądarki, w Operze nie da się zaznaczać tak obrazków.

Z kolei jeśli chcesz się pozbyć tego pojawiającego się napisu (tu: Grafika) to dajesz alt="" w img.

Jakimś sposobem może być dawanie obrazku jako tło (background) zamiast img :) Tylko, że wtedy każdy div/tabela musiałaby mieć z góry zdefiniowaną szerokość i wysokość odpowiednio do obrazka.

Napisano
  • Autor

Jakimś sposobem może być dawanie obrazku jako tło (background) zamiast img :) Tylko, że wtedy każdy div/tabela musiałaby mieć z góry zdefiniowaną szerokość i wysokość odpowiednio do obrazka.

No właśnie miałem nadzieję, że tak zarobię - szerokość i wysokość są właściwie generowane raz i od razu mogłyby być przypisane, jednak z tego co się zorientowałem nie ma możliwości skalowania obrazków wrzuconych na tło.

Właśnie sobie przypomniałem, że pewnym rozwiązaniem byłby moduł PHP do edycji obrazów, możnaby pobrać rządaną wysokość/szerokość, kazać php przeskalować obraz, gdzieś zapisać i dopiero umieścić na tle. Jednak myślę, że dla takiego drobiazgu to za dużo roboty;) działanie pewnie też nie byłoby wystarczająco szybkie.

Napisano

Aby pozbyć sie ramki

kupa img {

outline-style:none;

}

ale jeśli chodzi o podświetlenie to musi być jakiś inny sposób

Napisano

rozwiązanie jest bardzo proste i praktyczne.

Wstaw obrazek jako tło tabelki bądź div'a ;)

*

div."nazwa"

{

background-image: url("nazwa");

}

*

Sam tak robię i nie narzekam.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor
rozwiązanie jest bardzo proste i praktyczne.

Wstaw obrazek jako tło tabelki bądź div'a ;)

*

div."nazwa"

{

background-image: url("nazwa");

}

*

Sam tak robię i nie narzekam.

Pozdrawiam

Dopiero teraz zauważyłem nowy post. Znam tę metodę i niestety nie sprawdzi się tutaj z powodów, które opisałem w pierwszym poście.