Napisano 24 Czerwiec 200915 l Witam mam pewien problem z normal mapa niemam pomyslu juz jak to naprawic, mam model low poly gdzie wypalilem normal mape z HP model LP jest zmapowany na 4 kawalki tak jak na screenie, jednak zle sie oswietla i nie wiem dlaczego tak sie dzieje, czy jest ktos w stanie mi podpowiedziec w czym tkwi problem? co zle robie?
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Ja jakos strasznie sie na normalach nie znam, ale wg mnie potrzebujesz to wypalic na pelnym kole. Zobacz jak na kawalku tej mapy masz plynne przejscie jak kolo zmienia kat, a jak sie to polaczy na symetrii, to masz nagle skok od fioletu do pomaranczu, wg mnie dlatego to ci sie dziwnie tak oswietla.
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Zielony kanał normalki , trzeba chyba odwrócić -flipnąć najlepiej w opcjach wypalania a wypaloną już normalkę w opcjach wyświetlania textury lub w photoshopie .
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Autor Tak mirach zgadza sie jednak potrzebowalbym to zostawic na zmapowanym 1/4 kola tak, aby zaoszczedzic na teksturze, jestem pewien ze sie da to w ten sposob zrobic, podobnie jak przy samej symetrii przy mapowaniu 1/2 modelu. jednak niemam pojecia w czym jest problem. zeet odwrocilem kolor zielony ale to tylko powoduje zmiane tego co wypukle na wklęsłe. oswietlenie nadal jest nie poprawne pomiedzy nimi.
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Tak mirach zgadza sie jednak potrzebowalbym to zostawic na zmapowanym 1/4 kola tak, aby zaoszczedzic na teksturze, jestem pewien ze sie da to w ten sposob zrobic, podobnie jak przy samej symetrii przy mapowaniu 1/2 modelu. jednak niemam pojecia w czym jest problem. zeet odwrocilem kolor zielony ale to tylko powoduje zmiane tego co wypukle na wklęsłe. oswietlenie nadal jest nie poprawne pomiedzy nimi. rozrysuje ci to: masz cwiartki okregu: 1 | 2 ------ 3 | 4 jak rozumiem masz cwiartke 1, w ktorej sa skladowane X->R|Y->g|Z-B zeby uzyskac 2 z 1 | robisz negatyw kanalu R zeby uzyskac 3 z 1 | robisz negatyw kanalu B zeby uzyskac 4 z 1 | robisz negatyw kanalow R i B kanalu G nie ruszasz ... o ile nie popieprzylem, moglem pochrzanic kanaly G z B
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Autor Ale w czym mam odwrocic ten kanal? skoro mam 1 cwiartke na texturze normalnej? ja niechce z tego uzyskac jednego pelnego kola na texturze, chyba ze da sie przy mapowaniu uwzglednic ze cwiartka mesha ma odwrocony kanal?
Napisano 24 Czerwiec 200915 l to robisz 4 materialy i sterujac OUTPUT (wlacz mapowanie kazdego kanalu z osobna) robisz negatyw danego kanalu przez odwrocenie krzywej, ktora jest domyslnie postaci: 0->0.0 | 100->1.0 0->1.0 | 100->0.0, a potem aplikujesz do kazdego fragmentu mesha oddzielnie... skoro nie moze byc 4 bitmap albo 1 bitmapy... to musisz zrobic 4 materialy