Napisano 27 Czerwiec 200915 l Jakiś czas temu szukałem Kuli Chromowanej do robienia Fotek Enviroment. Najpierw chciałem coś takiego kupić. Przejżałem oferty w sklepach wysyłkowych, hmmm - drogo. Później postanowiłem popytać. Ten trop zawiódł mnie do wytwórni śrub i łożysk. Chciałem mieć poręczną kulkę na wyprawy rowerowe (przypinana bezpośrednio do głowy, na wysokości twarzy ;) - tak więc perspektywa kupowania Łożyska ważącego 3Kg wydała mi się absurdem. Następnie - Kombinowanie... aha, Bąbka choinkowa... pobiegłem do pudła z ozdobami, wyszperałem największą-okrągłą... czerwona... myśl, myśl... aceton... farba zeszła idealnie odkrywając nienagannie gładką powierzchnię. Sesja próbna nie była jakoś zaskakująco owocna (kilka poprawek trzeba było wprowadzić w PS). Bąbka zdaje egzamin dla małych rozdzielczości albo zblurowanych odbić. Dodatkowo jest lekka i posiada mocowanie. Foto w plenerze raczej odpada - Bąbka jest krucha i zbyt lekka gdyby wiał wiatr. Dziś jednak olśniło mnie. Przez cały ten czas miałem moją wymażoną kulę Chromowaną pod nosem. (pewnie wielu z was ma w domach ozdobne wykończenia, kuliste a do tego lustrzane, ale czy mobilne) Myjąc naczynia po wczorajszym obiedzie i kilku śniadaniach, mój wzrok hipnotycznie zatrzymał się na połyskliwej powierzchni w oddali... wyostrzyłem wzrok.. a na końcu mojej ręki była ONA. Kula Chromowana Moich Marzeń (obrazek w załącznikach nie jest tym modelem) Chochla, ma: gładką powierzchnię, 9cm średnicy (są przecież też większe), uchwyt który chowa się za "kulą", w uchwycie przydatne oczko pomocne przy montażu, niestety mały dzióbek który trzeba usuwać ze zdjęcia. Podczas pleneru, można nią czerpać wodę z krystalicznie czystego strumienia.No i Najważniejsze - jest ogólnie dostępna, a za moją zapłaciłem 7,99zł w komplecie z wybieraczką do klusek (w Tesco)(tak, jest ze stali). Polecam. Pozdrawiam.
Napisano 27 Czerwiec 200915 l DUŻA bezbarwna/lustrzana bąbka sprawdza sie calkiem dobrze, a i kosztuje 10zl. Mocowanie masz bardzo przystepne gdyz masz na dole otwor gdzie nabijasz ja na byle patyczek i wllladasz w ziemie. Edytowane 27 Czerwiec 200915 l przez Traitor
Napisano 27 Czerwiec 200915 l Autor Ciekawa alternatywa, mógł byś pokazać co z tego wychodzi? Zrobiłem dla Ciebie fotkę. Jak Widać wychodzi Chris Brown, i wychodzi on całkiem nieźle. :) Traitor - zgadzam się. Niestety, jednak o Bąbkę trzeba bardziej dbać. Pozdrawiam.
Napisano 27 Czerwiec 200915 l i pomysł ze część jego jest w każdej zupie która zjadłeś ;> jakiś pomysł na szklana kulkę ?
Napisano 27 Czerwiec 200915 l Autor jeszcze nie... choć dziś jedną kulkę ukulałem w przypływie nudy (oglądając wspomnieniowe klipy o Michaelu Jacksonie).
Napisano 27 Czerwiec 200915 l Tylko czym teraz będziesz zupę nabierał, nie popełniając profanacji kuli do HDR?
Napisano 27 Czerwiec 200915 l Autor Każdy szanujący się FreeLancer pije zupę prosto z gara. ;) [edit] przed chwilką byłem w wyżej wspomnianym sklepie, sprawdziłem - Jeszcze są ! - jutro wykupię wszystkie Chochle i rozpocznę kolportaż Kul Chromowanych :) Cena pojedynczej sztuki to 5,95zł. pozdrawiam. Edytowane 14 Kwiecień 201014 l przez sly