Napisano 30 Czerwiec 200915 l Witam, mam możliwość zakupu powyższej karty, teraz pracuję na 7900GS i nie narzekałbym na wydajność, gdyby nie koszmarna niestabilność pod XSI, wkurza mnie instalowanie kolejnych wersji sterowników, które poprawiają jedno ale pogarszają inne, niby wszystko ok a tu nagle jakiś nvidia open gl error wyskakuje. Może ktoś pracował/pracuje na tej quadro 4400 i jest w stanie opisać swoje doznania, to model oparty na chipsecie porównywanym do GF 6800, czyli starszym niż 7900GS, ale stabilność jest dla mnie teraz priorytetem. A może nie warto się przesiadać bo wydajność w vieportach będzie niemiłą niespodzianką? To stara dość karta i niewiele znalazłem opinii o niej w necie. Alternatywą jest fx3500 - to chyba GF7900 jeżeli chodzi o hardware? Edytowane 30 Czerwiec 200915 l przez miras
Napisano 3 Lipiec 200915 l Autor Dla zainteresowanych, zakupiłem quadro fx3500, na razie zero problemów z OpenGL, xsi nie pada, nic nie znika, viewporty chodzą dobrze. Wydajność jest mniejsza niż GeForce 7900GS, benchmark do XSI pokazują mniejsza ilość klatek, ale stabilność póki co bez zastrzeżeń.
Napisano 3 Lipiec 200915 l wydajność mniejsza niż 7900GS ja tego nie rozumiem, niech ktoś mi wytlumaczy nowa karta gorsza od starszej?
Napisano 6 Lipiec 200915 l Autor Sam tego nie rozumiem, ale ten 7900gs miał świetna wydajność liczoną w fps w benchmarkowej scenie w xsi 7, quadro ma gorsze wyniki, choć niby jest zbudowana na adekwatnym chipsecie z tej samej "rodziny". Ale to nic, nie kupiłem jej ze względu na wydajność tylko stabilność, praca w wysypującym się programie jest bardziej upierdliwa niż przykładanie większej wagi do optymalizacji sceny w viewportach, nieprawdaż? :)
Napisano 6 Lipiec 200915 l Quadro tak jak pisalem wiele razy nie jest cudem natury tak jak to opisuja media. Ale nie o tym mialem. Co do bledow to zauwazylem iz te najnowsze stery faktycznie zmniejszaja stabilosc. U mnie oraz u znajomego w maxie Direct X ostatnio ladnie wariowal. Wywalal program gdy podczas wykonywania operacji kompletnie nie zwiazanej z obciazeniem karty. Po zmianie na wyswietlanie opengl wszystko dziala znakomicie. Jednak w takich przypadkach polecam nieco staresz stery ktore sa bardzo stabilne. Edytowane 6 Lipiec 200915 l przez Traitor
Napisano 6 Lipiec 200915 l Jeśli chcecie pogadać o quadro i jej funkcjonalności to zagadajcie do Wallopa.
Napisano 6 Lipiec 200915 l Autor Testowałem już różne wersje sterowników x64, starsze, jeszcze starsze, nowsze i najnowsze. Wszystkie po czyszczeniu systemu driver cleanerem. Niektóre były w miarę stabilne , to prawda, starsze spisywały się dobrze ale nie we wszystkim. Chyba we wszystkich wersjach miałem jakieś, drobne bądź większe błędy w xsi 7 64bit, aż po kompletne wywalenie programu podczas próby np. otwarcia okna Animation Editor, te które sprawiały się najlepiej przetestowałem na trialu maya 2009 - błędy w wyświetlaniu. Do tego parę błędów w open gl w After Effects, no i wkurzyłem się. Używana Quadro w niezłej cenie na razie nie sprawia takich problemów, cudów nie oczekiwałem, wiem że to ta sama karta co GF tylko zoptymalizowana sterami, pewnie jakaś hardware-owa różnica też jest, nie wnikam. W każdym razie na razie zero problemów i o to chodzi.