gonzo71 Napisano 3 Lipiec 2009 Share Napisano 3 Lipiec 2009 Chcialbym spytac ludzi, ktorzy posiadaja procesor Quad jaki maja pomiar temperatury podczas randerowania w Mental Ray w 3d maxie? U mnie temperatura procesora 59 stopni a jednego z rdzeni 67 stopni podczas randeringu. Wydaje mi sie, ze to sporo. Co uwazacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 3 Lipiec 2009 Share Napisano 3 Lipiec 2009 calkiem normalne.... na zwyklym chlodzeniu jakie masz chlodzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korbol Napisano 3 Lipiec 2009 Share Napisano 3 Lipiec 2009 Jaki to quad? Ja mam q6600 2400@2700 temperatura na pierwszym rdzeniu 28-32 stopnie, w stresie do 50. Chłodzenie jakieś za 90zl -nic specjalnego aaaaale to wszystko przy otwartej skrzynce. Jak zamknę to skacze mi nawet o 10 stopni szczególnie teraz jak jest ciepło. Polecam zamontować wentylatory w towerze jeśli nie masz żeby wyciągały trochę, bo 67 stopni to z deka za dużo mimo wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 3 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2009 To jest Q9550. Chlodzenie mam standardowe na procesorze i te od zasilacza. Komputer dziala przy otwartej klapie. Przy zamknietej temp. skacze kilka stopni wyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meri Napisano 4 Lipiec 2009 Share Napisano 4 Lipiec 2009 (edytowane) 67 stopni to pikus, moj lapek na 2 rdzeniach llatem potrafi sie grzac do 80 na rdzen przy renderkach i nic mu nie jest. O temperature sie nie martw, nowoczesne procesory w razie przekroczenia niebezpiecznej temperatury automatycznie wylaczaja komputer :) Edytowane 4 Lipiec 2009 przez Meri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KermiT01 Napisano 4 Lipiec 2009 Share Napisano 4 Lipiec 2009 U mnie temperatura procesora 59 stopni a jednego z rdzeni 67 stopni podczas randeringu. Wydaje mi sie, ze to sporo. Co uwazacie ? Wg danych Intela rdzenie tego procesora mogą lekko przekraczać 75 C bez zagrożenia dla procesora. W razie przekroczenia niebezpiecznej temperatury automatycznie wylaczaja komputer :) O ile mi wiadomo (przynajmniej u mnie) to można ustawiać w BIOS-ie przy jakiej temperaturze ma się wyłączyć komp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertus Napisano 4 Lipiec 2009 Share Napisano 4 Lipiec 2009 Jak najbardziej na miejscu. Mam Q6600, 50-60 st. max na boxowym chlodzeniu, buda otwarta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meri Napisano 4 Lipiec 2009 Share Napisano 4 Lipiec 2009 Zalezy od biosa jaki ma sie na pokladzie, ja u siebie nie moge :) O ile mi wiadomo (przynajmniej u mnie) to można ustawiać w BIOS-ie przy jakiej temperaturze ma się wyłączyć komp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KermiT01 Napisano 5 Lipiec 2009 Share Napisano 5 Lipiec 2009 Zalezy od biosa jaki ma sie na pokladzie, ja u siebie nie moge :) Dlatego pisałem "przynajmniej u mnie" ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meri Napisano 5 Lipiec 2009 Share Napisano 5 Lipiec 2009 No, nie byles pewien wiec rozwialem watpliwosci! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 5 Lipiec 2009 Share Napisano 5 Lipiec 2009 mam identyko proc, wszystko jest ok ;) mialem taki sam problem na poczatku, ale jak zobaczylem ze misiek na tym procku tez ma takie temperatury to sie uspokoilem, wymienilem chlodzenie i jest temp mniejsza o 2 stopnie, wiec sie nie oplaca inwestowac ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 jak chcesz sie bawic w overclocking to wtedy nalezy sie przejmowac temperatura, bo zaczyna rosnac bardzo szybko jesli sprzet dziala i sie nie zawiesza... to wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2009 tak troche podkrecilem procka narazie na 3Ghz bo nie mam chlodzenia odpowiedniego. Przy 3ghz podczas randeru 63 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KermiT01 Napisano 12 Lipiec 2009 Share Napisano 12 Lipiec 2009 tak troche podkrecilem procka narazie na 3Ghz bo nie mam chlodzenia odpowiedniego. Przy 3ghz podczas randeru 63 stopnie Tutaj jest temat o overlockingu: http://forum.idg.pl/procesory-f107-podkrecanie_processora_intel_core_2_quad_q6600_processor-t156312.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxymilianMax Napisano 12 Lipiec 2009 Share Napisano 12 Lipiec 2009 (edytowane) Gonzo71.. mam obecnie w domu pożyczony taki sam procesor i podkrecony na 3.6Ghz w spoczynku ma 35-37C (według Everest) a podczas renderów ok 60 , przy chłodzeniu za 70zł , (Arctic Cooling Frewezer 7 PRO) i zamknietej obudowie) :) Świetne jest ze nie musiałęm nawet napiecia podnosci by przy 3.6Ghz chodził :) W teście WinRar 3.9 Beta 4 , wynik 2622 punkty :) Edytowane 12 Lipiec 2009 przez MaxymilianMax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi