Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Chcialbym spytac ludzi, ktorzy posiadaja procesor Quad jaki maja pomiar temperatury podczas randerowania w Mental Ray w 3d maxie?

U mnie temperatura procesora 59 stopni a jednego z rdzeni 67 stopni podczas randeringu.

Wydaje mi sie, ze to sporo. Co uwazacie ?

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

calkiem normalne.... na zwyklym chlodzeniu

jakie masz chlodzenie?

Napisano

Jaki to quad?

Ja mam q6600 2400@2700 temperatura na pierwszym rdzeniu 28-32 stopnie, w stresie do 50. Chłodzenie jakieś za 90zl -nic specjalnego aaaaale to wszystko przy otwartej skrzynce. Jak zamknę to skacze mi nawet o 10 stopni szczególnie teraz jak jest ciepło. Polecam zamontować wentylatory w towerze jeśli nie masz żeby wyciągały trochę, bo 67 stopni to z deka za dużo mimo wszystko.

Napisano
  • Autor

To jest Q9550. Chlodzenie mam standardowe na procesorze i te od zasilacza. Komputer dziala przy otwartej klapie. Przy zamknietej temp. skacze kilka stopni wyzej.

Napisano

67 stopni to pikus, moj lapek na 2 rdzeniach llatem potrafi sie grzac do 80 na rdzen przy renderkach i nic mu nie jest. O temperature sie nie martw, nowoczesne procesory w razie przekroczenia niebezpiecznej temperatury automatycznie wylaczaja komputer :)

Edytowane przez Meri

Napisano
U mnie temperatura procesora 59 stopni a jednego z rdzeni 67 stopni podczas randeringu.

Wydaje mi sie, ze to sporo. Co uwazacie ?

Wg danych Intela rdzenie tego procesora mogą lekko przekraczać 75 C bez zagrożenia dla procesora.

W razie przekroczenia niebezpiecznej temperatury automatycznie wylaczaja komputer :)

O ile mi wiadomo (przynajmniej u mnie) to można ustawiać w BIOS-ie przy jakiej temperaturze ma się wyłączyć komp.

Napisano

Zalezy od biosa jaki ma sie na pokladzie, ja u siebie nie moge :)

O ile mi wiadomo (przynajmniej u mnie) to można ustawiać w BIOS-ie przy jakiej temperaturze ma się wyłączyć komp.

Napisano
Zalezy od biosa jaki ma sie na pokladzie, ja u siebie nie moge :)

Dlatego pisałem "przynajmniej u mnie" ;P

Napisano

mam identyko proc, wszystko jest ok ;) mialem taki sam problem na poczatku, ale jak zobaczylem ze misiek na tym procku tez ma takie temperatury to sie uspokoilem, wymienilem chlodzenie i jest temp mniejsza o 2 stopnie, wiec sie nie oplaca inwestowac ;)

Napisano

jak chcesz sie bawic w overclocking to wtedy nalezy sie przejmowac temperatura, bo zaczyna rosnac bardzo szybko

jesli sprzet dziala i sie nie zawiesza... to wszystko jest ok

Napisano
  • Autor

tak troche podkrecilem procka narazie na 3Ghz bo nie mam chlodzenia odpowiedniego. Przy 3ghz podczas randeru 63 stopnie

Napisano

Gonzo71.. mam obecnie w domu pożyczony taki sam procesor i podkrecony na 3.6Ghz w spoczynku ma 35-37C (według Everest) a podczas renderów ok 60 , przy chłodzeniu za 70zł , (Arctic Cooling Frewezer 7 PRO) i zamknietej obudowie) :) Świetne jest ze nie musiałęm nawet napiecia podnosci by przy 3.6Ghz chodził :)

W teście WinRar 3.9 Beta 4 , wynik 2622 punkty :)

Edytowane przez MaxymilianMax