Napisano 7 Lipiec 200915 l Witam! Ostatnio odstawiłem 3DSMaxa na jakiś czas i postanowiłem, że rozwinę się trochę w Maya. Zassałem Maya 2009 30day trail i - oczywiście - zacząłem od tutków. Różnice między maxem a maya na początku mnie powaliły:D Żeby nie robić nowego wątku za każdym razem, to raz an jakiś czas wrzucać będę tu swoje problemy:D W każdym razie, za żadne skarby świata, nie potrafię zrozumieć narzędzia Extrude Polygons!!! W większości przypadków zaznaczając grupę polygonów i potem je extrudując, każdy polygon zachowuje się "nienormalnie", bez względu czy Keep Faces Together ON/OFF. Oto przed i po extrude (z wł. i wył. Keep Faces Together): BEFORE: AFTER:
Napisano 7 Lipiec 200915 l Extrude ma swoje opcje, ktore decyduja o stopniu dzialania. Jezeli ich nie ustawisz najpierw, to zrobi tak, jak jest ustawione w danym momencie. Ale nie jest to wielki problem, bo mozna sie w Channel Boxie przelaczyc na ten modyfikator i tam go ustawic tak, jak sie chce. To control gizmo, ktore widac w viewporcie jest do ew. tweakow po wyextrudowaniu, a nie do extruda samego w sobie.
Napisano 7 Lipiec 200915 l Autor Dobra, co-nie-co udało mi się ogarnąć. Problem jednak wciąż sie powtarza z Keep Faces Together, bez względu czy jest wł. czy wył. Oto rezultaty przy wł. i wył.: Keep Faces Together OFF: Keep Faces Together ON: Jak widać niczym oba "extrudy" się nie różnią :/ Czuję się jak prawdziwy noob :D Edytowane 7 Lipiec 200915 l przez XaoC
Napisano 7 Lipiec 200915 l Keep Faces Together OFF: albo zle odchaczyles albo obiekty sklada sie z osobnych face'ow
Napisano 7 Lipiec 200915 l wcześniej wyekstrudowałeś fejsy z zerowym ofsetem, a potem ekstrudowałeś już z włączonym keep faces together. Ja zazwyczaj olewam ustawianie czynności przed jej wykonaniem, dopiero potem modyfgikuję je w chanell boxie
Napisano 7 Lipiec 200915 l Autor @bartolomeo - tak, to był extrude a zerowym ofsetem ;) Głupi, niezauważalny błąd ;) Dobrze, to pytanie no 2: Dlaczego mam problem z zaznaczaniem polygonów? Już tłumaczę o co chodzi... Bardzo często mam tak, że nie mogę zaznaczyć tych polygonów, na których mi zależy. Zaznaczam któreś z tyłu, bądź jakieś naokoło, ale nigdy te o które mi chodzi. Najczęściej radzę sobie przez zaznaczenie całej grupy a potem mozolne odejmowanie tych niepotrzebnych. Jakieś inne wyjście?
Napisano 7 Lipiec 200915 l Witam XaoC napisał: Dobrze, to pytanie no 2: Dlaczego mam problem z zaznaczaniem polygonów? Już tłumaczę o co chodzi... Bardzo często mam tak, że nie mogę zaznaczyć tych polygonów, na których mi zależy. Zaznaczam któreś z tyłu, bądź jakieś naokoło, ale nigdy te o które mi chodzi. Najczęściej radzę sobie przez zaznaczenie całej grupy a potem mozolne odejmowanie tych niepotrzebnych. Jakieś inne wyjście? W Select Tool ( dwa razy kliknąć w move toola) w zakładce Common selection options mozesz wlaczyc selekcje widocznych w danym widoku polygonow. wystarczy tylko zaznaczyć marquee i Camera base selection. Spróbuj tez opcji drag z zaznaczeniem Camera base paint selection.
Napisano 8 Lipiec 200915 l przydaje się jeszcze paint select tool. albo jakoś tak to się nazywa, bo nie mam pod ręką majki.