Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

slimak01.jpg

艣limak 艣limak... dok膮d zmierzasz?[ATTACH]64937[/ATTACH]

Edytowane przez torm

• Odpowiedzi 83
  • Wy艣wietle艅 10,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

kompozycja troszk臋 le偶y. lewa strone zdjecia pusta, lepiej jakby po lewej byl slimak a nie na 艣rodku. nie lobi臋 krzywych kadr贸w, horyzont wg mnie zawsze powinien byc poziomo w takich fotach, tym bardziej ze to fota 艣limaka, wiec wypada艂oby trzymac sie spokojnej konwencji. do tego przepalenie w lewym rogu :/ no i to nie 艣limak a pupa 艣limaka bardziej :P

pozdro

Napisano

Ja osobiscie przycialbym troche z prawej strony - te ostre kawalki "czegos" troche rozpraszaja, tak samo ta mala, czarna plamka w prawym dolnym rogu. Ogolnie nawet mi sie podoba. Ladna glebia ostrosci, czym focisz? wrzucaj wiecej ;)

Napisano
  • Autor

ttaaddeekk - dynamizm jest celowy, to tak troch臋 ironicznie ;)

Altus - Olympus SP 550 UZ, ale fotka wywo艂ywana z RAW'a.

Napisano
  • Autor

kr贸tka seria... "polska niedziela"

02.

zuraw.jpg

03.

ekipa.jpg

04. dodatkowo ma艂y HDR "troch臋" popsuty

power.jpg

05. i jeszcze jedno z czas贸w bycia tirowcem "Running out from hell"

running.jpg

Edytowane przez torm

Napisano

hmm jak ja nie cierpi臋 HDR >.

A zgod臋 na publikacje wizerunku os贸b na zdj臋ciach si臋 ma?

Pozdrawiam

Wasz ukochany zatwardzia艂y tradycjonalista analogowiec Sadowski.

Ps: dzisiaj sfoci艂em calutkarolk臋 艣redniego formatu startem :D Mniaaamm cyfra si臋 kryje :P

Napisano
  • Autor

Jak chcesz co艣 napisa膰 o fotkach to prosz臋 bardzo, ale jak masz ochot臋 na prywatne wynurzenia, to zapraszam na priv, albo jakie艣 k贸艂ko parafialne ;p

Napisano

Jak nie masz ochoty na czyje艣 komentarze to mog艂e艣 to napisa膰 w pierwszym po艣cie.

Tylko je艣li tak, to po co to wszystko wrzucasz, skoro potem masz halo?

Napisano
  • Autor

Przyznaj臋, troch臋 mnie ponios艂o, ale wrzucam fotki z nadziej膮 na konstruktywne komentarze, czy chocia偶 jakie艣 ustosunkowanie si臋 do samych zdj臋膰. Tekst typu: "jak ja nie cierpi臋 HDR" niczego tu nie wnosi, r贸wnie dobrze m贸g艂bym komentowa膰 galeri臋 3D pisz膮c "jak ja nie cierpi臋 wizualizacji", lub w dziale WebArt "nie znosz臋 du偶ych portali".

Napisano

nie do ko艅ca, bo hdr naprawd臋 psuje fotografie. ten efekt by艂 ciekawy jak sie go 1szy raz widzia艂o, a teraz jest strasznie pretensjonalny.

co do fot to za bardzo szalejesz z obr贸bk膮 w ps. miazdzaca prawda jest taka ze najlesze zdjecie powstaj膮 praktycznie bez ps'a :(

02 nawet fajne, w 1/3 posta膰 i wszystko prostopadle, lubie taka kompozycje.

reszta wydaje sie bez pomyslunku. za malo zwracasz uwagi na swiatlo, porob zdjecia o 9 rano w pokoju o 12 na polu i o 19 i por贸wnaj.

03 dwojak kolesi, nie widze w tym nic :)

04 nawet fajna kompozycje, ale najwi臋kszy s艂up jest dziwnie obci臋ty, na rogach zdj臋cia lepiej nie dawa膰 malutkich obci臋tych rzeczy kt贸re odwracaj膮 uwag臋. w tym wszystkoim chodzi o to 偶eby przyci膮gn膮膰 uwag臋 widza jak najd艂u偶ej si臋 da, a jak kto艣 od razu patrzy na r贸g zdajecie to p贸藕niej od razu ucieka wzrokiem ze zdj臋cia, przez co staje si臋 ono nudne skopi艂bym si臋 tez bardziej na fabryce w tle a same druty potraktowa艂 jako ramke

05 ma potencjal, ale niepotrzebne samochody i troche mniej centrlana kompozycja by sie przyda艂a

pozdro

Napisano
  • Autor

ttaaddeekk dzi臋ki za konkretny komentarz.

Zgadzam si臋 z Tob膮, jednak co do 03, to jako samo zdj臋cie mo偶e faktycznie nic w tym nie ma, ale chcia艂em uzyska膰 co艣 na wz贸r kadru z polskiego filmu. To samo tyczy si臋 02.

Z 05 by艂 o tyle problem, 偶e pstryka艂em to prowadz膮c samoch贸d ;) (nie strzela膰;))

Napisano

ja nie lubie prostych zdjec ;)

marudzicie ludzie = fotki super / z checia zobacze wiecej

slimak i tir chyba najbardziej mi sie podobaja

trzymaj sie

Napisano
  • Autor

"Tak wygl膮da miasto noc膮, 偶e a偶 r臋ce mi si臋 poc膮"

08.

schody.jpg

09.

most.jpg

10.

night-street.jpg

Napisano

z tej tr贸jki ostatnie daje najwi臋cej do my艣lenia. dobre zdj臋cie. szkoda tylko tych plam w lewym rogu.

Napisano

11 prawie fajna :)

Te rzeczy pod kaloryferem, sztanga, rurki po lewej wywal i zr贸b zdj臋cie jeszcze raz, najlepiej tak 偶eby nie by艂o wida膰 za du偶o kaloryfera :)

A no i popracuj nad o艣wietleniem bo tutaj wygl膮da jakby艣 strasznie mocno ci膮gn膮艂 je w PSie

Napisano

a mi to przywodzi na my艣l takie akty z lat 50. chaos jest ale mo偶e przez to BW mo偶e przez noise... jako艣 przyjemnie si臋 na to patrzy

Napisano

fajne fajne te ostatnie fotki /

to z fotelem ja bym zrobil troche bardziej oddalone i z dolu /

pozdro

Napisano
  • Autor

13. mg艂a ustrzelona gdzie艣 pod 艂ys膮 g贸r膮

mgla.jpg

Napisano

Natura i widoki tego typu to przyznaje nie moje klimaty, ale zdjecie jest calkiem interesujace!

Milo zawiesic oko w poszukiwaniu detalu. Szkoda tylko ze taki grain mocny.

Moze tez rozjasnilbym ostatni plan - bo wyglada troche jakby w tej samej plaszczyznie co pozostale, lub ewentualnie crop od gory tak troche powyzej kosciola po prawej i tego masztu lekko z lewej - byloby imho dynamicznie i panoramicznie ;-)

Moth

Napisano

13 za ciasno i tyle :) zdj臋cie by艂oby 艣wietne w panoramie szerszej ( mog艂e艣 zrobi膰 kilka zdj臋膰 i je sklei膰 ) a tak to masz fajne warunki i 艣rednie zdj臋cie.

Prawa strona za ci臋偶ka a lewa za lekka i wszystko jakie艣 takie zbite si臋 wydaje.

Napisano
  • Autor

Macie racj臋 panowie... na pocieszenie dodam panoram臋.

14. panorama.jpg

Wiem, 偶e lipnie to wygl膮da, bo ca艂kiem zgubi艂o detal, mam jeszcze kilka fotek, mo偶e uda mi si臋 co艣 z艂o偶y膰, chocia偶 nie robi艂em ich pod k膮tem panoramy, ale zobaczymy.. :)

--edit--

No i uda艂o mi si臋 zlepi膰 :)

Wygl膮da do艣膰 marnie... bo sk艂ada si臋 z RAW'贸w i JPG'贸w o r贸偶nych czasach na艣wietlania i zoomach, ale chyba nie jest najgorzej...

http://pigk.net/torm/panorama02.jpg

Edytowane przez torm

Napisano

No i teraz jest du偶o lepiej :)

A panoramk臋 mo偶na zrobi膰 nawet analogiem, nie musisz przecie偶 idealnie dopasowywa膰 zdj臋膰 偶eby powsta艂o jedno, mo偶na te偶 po艂o偶y膰 kolejne zdj臋cia obok siebie 偶eby stanowi艂y jeden ci膮g z jak膮艣 ma艂膮 przerw膮. Te偶 to dobrze wygl膮da.

Napisano
  • Autor

Ex3, 偶e te偶 o tym nie pomy艣la艂em ;) w wolnej chwili sklec臋 sobie jak膮s fajn膮 tapet臋 na 艣cian臋 ;)

MOTHMAN, to jest nic, gdyby艣 widzia艂 j膮 na 偶ywo... 艣wiat艂o bardzo sp艂aszczy艂o obraz.. :/

Napisano

Podoba mi sie to ostatnie zdjecie. Jedynie denerwuje mnie te spore znieksztalcenie beczkowe - uniknalbys tego robiac zdjecie z dalsza i z wieksza ogniskowa. Zreszta zawsze mozna to tez latwo skorygowac w PS.

Jest ok i widac progress.

Napisano

Kadr jak wspomnial Altus do poprawy, ale co ja tam wiem o kadrowaniu ;-)

Szczegolnie ta miniaturka watku pokazala ze zdjecie mozna ciekawie przyciac.

P.S. Kiedy zaczniesz robic zdjecia w tym kierunku za jakis czas zobaczysz ze stamt膮d nie ma juz powrotu... ;-D

Napisano
  • Autor

ALTUS - dzi臋ki, w wolnym czasie spr贸buj臋 poprawi膰

MOTHMAN - masz na my艣li fotografowanie pi臋knych kobiet? ;)

Napisano

Torm, chyba byliscie na spacerze z Dziadkiem3D ;-) albo pozyczyles od Dziadka jego statyw ze tak leci wszystko w lewo :-D hehehe

A na powaznie to ta centralna kompozycja + obrocony horyzont jakos rozprasza.

PS. zwracajac uwage na drobiazgi [odrabiam tutaj moje lekcje ;-)] to moglbys sie pokusic o usuniecie tej rury odprowadzajacej wode lub troszke podejsc blizej aby jej nie bylo w kadrze.

Chyba Dziadek na dobre wprowadzil BW trend na wiosne ... mam nadzieje ze przynajmniej nie zaczna teraz wszyscy rozmywac brzegow :-P hehehe

Napisano
  • Autor

MOTHMAN hehe, spodziewa艂em si臋 takiej reakcji :)

na spacerze by艂em sam :) kto chcia艂by dra艂owa膰 30 km na piochot臋 ;)

a tak powa偶nie to obraz w oryginale ma prosty horyzont... przekrzywi艂em to w PS, bo my艣la艂em o tym, jak odda膰 krucho艣膰 drzewa i jednocze艣nie niewzruszone wiadukty. Mo偶e si臋 nie uda艂o..:/

co do BW, te偶 d艂ugo si臋 zastanawia艂em :) do tematu pasowa艂aby mi bardziej delikatna saturacja... ale kolory tego zdj臋cia niczym si臋 nie broni艂y wi臋c zdecydowa艂em si臋 jednak na BW

Napisano

rozumiem zamys艂...aktualnie s艂ucham muzyki powiedzmy to klasycznej i sekcja smyczkowa tak 艂adnie p艂ynie 偶e i ta estakada te偶 zaczyna si臋 unosi膰..... i jest ok, ale jak przestanie gra膰 to mam wra偶anie no..... 2 promilowe, przyda艂 by si臋 ca艂y cykl z podobnymi horyzontami, mog艂o by to by膰 bardziej uzasadnione....:))).

Mothman ma racje ta rura te偶 mnie odciaga od drzewa.

Wiosna niestety jest taka brzydka na pocz膮tku, 偶e b&w to jedyna ucieczka od tego w grafik臋....:))

Napisano
  • Autor

dziadku, no rzeczywi艣cie... kiedy d艂u偶ej na to patrz臋 faktycznie troch臋 pijana perspektywa, dlaczego twierdzisz, 偶e cykl by to uzasadni艂?

btw. m贸g艂by艣 poleci膰 dobr膮 klasyk臋? znam tylko te podstawowe utwory, typu "Dziadek(;)) do orzech贸w", "Bolero", "Eine Kleine nacht music" raczej tkzw. popularna muzyka klasyczna ;)

MOTHMAN dodam jeszcze, 偶e a偶 mnie skr臋ca艂o, 偶eby te brzegi rozmy膰, ale to ju偶 by by艂o nie tyle chamskie, co ma艂o kreatywne :)

Napisano

..gdyby艣 podobny manewr zastosowa艂 we wszystkich zdjeciach w cyklu niekoniecznie k艂ad膮c horyzont w ta sam膮 stron臋.... no to by艂aby ju偶 mocna decyzja, a nie przypadek i zacz膮艂 bym mie膰 wra偶anie偶e 偶e ta konsekwencja zaczyna co艣 m贸wi膰....:))).

Mam te偶 wra偶enie ze pojedy艅cze zdjecie musi byc naprawd臋 genialne zeby sie obroni艂o, cykl m贸wi wiecej i to o tw贸rcy, jak podchodzi do tematu jak go przedstawia i jak jest konsekwentny w tym dzia艂aniu.

To tak troch臋 jak ze mn膮, jak si臋 w ko艅cu przyjmie, 偶e to wszystko co robi臋, to totalny idiotyzm to w ko艅cu zaczyna to robi膰 wra偶enie....:)).

Klasyki nie s艂ucham cz臋sto.... ale akurat si臋 zdarzy艂o, jak ogl膮da艂em Twoje zdj臋cie.... s艂ucham radia w Winampie ...wchodzisz szukasz w dziale Classical i wybierasz stacje z tym co chcesz...:))).

Napisano
  • Autor

18. Zgodnie z obietnic膮... zainspirowany wiadomo przez... zgadnijcie kogo :P

... zdj臋cie mia艂o mie膰 konkretny wyd藕wi臋k, ale okaza艂o si臋, 偶e sam jestem w stanie je dwojako zinterpretowa膰, wi臋c tytu艂u nie b臋dzie :P

korzen.png

Napisano

...no 艂adne i tak si臋 pomalutku kr臋ci, jak m艂yny niebieskie...:))

troch臋 bym wyr贸wna艂 zielenie i by by艂o jak tu czasami m贸wi warszawka...miodnie...:)).

Pozdrawiam i dopinguj臋...!!!

Napisano
  • Autor

19. Mam nadziej臋, 偶e kuzynka mi wybaczy, 偶e wrzuci艂em na forum :) w ko艅cu to do艣膰 zamkni臋ta spo艂eczno艣膰 :) Co my艣licie?

dance.jpg

Napisano

kompozycja ok.... ten buraczkowy u g贸ry paskudzi.... a czy nie mog艂o by by膰 bez ziarna...:)))... odwraca uwag臋 od 艣rodka obrazu.... ale w ko艅cu stylizowane na lata 60-70-te a wtedy ORWO 27 DIN dawa艂o taki efekt... no mo偶e troch臋 gorszy...:))

Napisano
  • Autor

Lukasz_D - 12. jest akurat z autobusu... (tylne siedzenia) :) z ci臋偶ar贸wki jest 05.

dziadek3D - racja kolory wysz艂o s艂abo... :/ a co do ziarna... to si臋 przyznam, 偶e ratowa艂em dobre uj臋cie zrobione w kiepskich warunkach... ale... ziarno i tak bym pewnie doda艂 :)

Napisano

19 bardzo fajne ale plissssss wywal t膮 ramk臋. Kompletnie psuje efekt.

Napisano
  • Autor

"Horyzonty"

20.

horyzonty01.jpg

21.

horyzonty02.jpg

22.

horyzonty03.jpg

Edytowane przez torm

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie