Napisano 14 Lipiec 200916 l 聽 艣limak 艣limak... dok膮d zmierzasz?[ATTACH]64937[/ATTACH] Edytowane 30 Sierpie艅 201014 l przez torm
Napisano 14 Lipiec 200916 l kompozycja troszk臋 le偶y. lewa strone zdjecia pusta, lepiej jakby po lewej byl slimak a nie na 艣rodku. nie lobi臋 krzywych kadr贸w, horyzont wg mnie zawsze powinien byc poziomo w takich fotach, tym bardziej ze to fota 艣limaka, wiec wypada艂oby trzymac sie spokojnej konwencji. do tego przepalenie w lewym rogu :/ no i to nie 艣limak a pupa 艣limaka bardziej :P 聽 pozdro
Napisano 15 Lipiec 200916 l Ja osobiscie przycialbym troche z prawej strony - te ostre kawalki "czegos" troche rozpraszaja, tak samo ta mala, czarna plamka w prawym dolnym rogu. Ogolnie nawet mi sie podoba. Ladna glebia ostrosci, czym focisz? wrzucaj wiecej ;)
Napisano 16 Lipiec 200916 l Autor ttaaddeekk - dynamizm jest celowy, to tak troch臋 ironicznie ;) Altus - Olympus SP 550 UZ, ale fotka wywo艂ywana z RAW'a.
Napisano 27 Lipiec 200915 l Autor kr贸tka seria... "polska niedziela" 02. 聽 03. 聽 04. dodatkowo ma艂y HDR "troch臋" popsuty 聽 05. i jeszcze jedno z czas贸w bycia tirowcem "Running out from hell" Edytowane 28 Lipiec 200915 l przez torm
Napisano 28 Lipiec 200915 l hmm jak ja nie cierpi臋 HDR >. A zgod臋 na publikacje wizerunku os贸b na zdj臋ciach si臋 ma? 聽 Pozdrawiam Wasz ukochany zatwardzia艂y tradycjonalista analogowiec Sadowski. Ps: dzisiaj sfoci艂em calutkarolk臋 艣redniego formatu startem :D Mniaaamm cyfra si臋 kryje :P
Napisano 29 Lipiec 200915 l Autor Jak chcesz co艣 napisa膰 o fotkach to prosz臋 bardzo, ale jak masz ochot臋 na prywatne wynurzenia, to zapraszam na priv, albo jakie艣 k贸艂ko parafialne ;p
Napisano 29 Lipiec 200915 l Jak nie masz ochoty na czyje艣 komentarze to mog艂e艣 to napisa膰 w pierwszym po艣cie. Tylko je艣li tak, to po co to wszystko wrzucasz, skoro potem masz halo?
Napisano 29 Lipiec 200915 l Autor Przyznaj臋, troch臋 mnie ponios艂o, ale wrzucam fotki z nadziej膮 na konstruktywne komentarze, czy chocia偶 jakie艣 ustosunkowanie si臋 do samych zdj臋膰. Tekst typu: "jak ja nie cierpi臋 HDR" niczego tu nie wnosi, r贸wnie dobrze m贸g艂bym komentowa膰 galeri臋 3D pisz膮c "jak ja nie cierpi臋 wizualizacji", lub w dziale WebArt "nie znosz臋 du偶ych portali".
Napisano 29 Lipiec 200915 l nie do ko艅ca, bo hdr naprawd臋 psuje fotografie. ten efekt by艂 ciekawy jak sie go 1szy raz widzia艂o, a teraz jest strasznie pretensjonalny. 聽 co do fot to za bardzo szalejesz z obr贸bk膮 w ps. miazdzaca prawda jest taka ze najlesze zdjecie powstaj膮 praktycznie bez ps'a :( 聽 02 nawet fajne, w 1/3 posta膰 i wszystko prostopadle, lubie taka kompozycje. 聽 reszta wydaje sie bez pomyslunku. za malo zwracasz uwagi na swiatlo, porob zdjecia o 9 rano w pokoju o 12 na polu i o 19 i por贸wnaj. 聽 03 dwojak kolesi, nie widze w tym nic :) 聽 04 nawet fajna kompozycje, ale najwi臋kszy s艂up jest dziwnie obci臋ty, na rogach zdj臋cia lepiej nie dawa膰 malutkich obci臋tych rzeczy kt贸re odwracaj膮 uwag臋. w tym wszystkoim chodzi o to 偶eby przyci膮gn膮膰 uwag臋 widza jak najd艂u偶ej si臋 da, a jak kto艣 od razu patrzy na r贸g zdajecie to p贸藕niej od razu ucieka wzrokiem ze zdj臋cia, przez co staje si臋 ono nudne skopi艂bym si臋 tez bardziej na fabryce w tle a same druty potraktowa艂 jako ramke 聽 05 ma potencjal, ale niepotrzebne samochody i troche mniej centrlana kompozycja by sie przyda艂a 聽 pozdro
Napisano 2 Sierpie艅 200915 l Autor ttaaddeekk dzi臋ki za konkretny komentarz. 聽 Zgadzam si臋 z Tob膮, jednak co do 03, to jako samo zdj臋cie mo偶e faktycznie nic w tym nie ma, ale chcia艂em uzyska膰 co艣 na wz贸r kadru z polskiego filmu. To samo tyczy si臋 02. 聽 Z 05 by艂 o tyle problem, 偶e pstryka艂em to prowadz膮c samoch贸d ;) (nie strzela膰;))
Napisano 12 Pa藕dziernik 200915 l ja nie lubie prostych zdjec ;) marudzicie ludzie = fotki super / z checia zobacze wiecej slimak i tir chyba najbardziej mi sie podobaja trzymaj sie
Napisano 19 Pa藕dziernik 200915 l Autor "Tak wygl膮da miasto noc膮, 偶e a偶 r臋ce mi si臋 poc膮" 聽 08. 聽 09. 聽 10.
Napisano 19 Pa藕dziernik 200915 l z tej tr贸jki ostatnie daje najwi臋cej do my艣lenia. dobre zdj臋cie. szkoda tylko tych plam w lewym rogu.
Napisano 19 Pa藕dziernik 200915 l 11 prawie fajna :) Te rzeczy pod kaloryferem, sztanga, rurki po lewej wywal i zr贸b zdj臋cie jeszcze raz, najlepiej tak 偶eby nie by艂o wida膰 za du偶o kaloryfera :) A no i popracuj nad o艣wietleniem bo tutaj wygl膮da jakby艣 strasznie mocno ci膮gn膮艂 je w PSie
Napisano 19 Pa藕dziernik 200915 l a mi to przywodzi na my艣l takie akty z lat 50. chaos jest ale mo偶e przez to BW mo偶e przez noise... jako艣 przyjemnie si臋 na to patrzy
Napisano 19 Pa藕dziernik 200915 l fajne fajne te ostatnie fotki / to z fotelem ja bym zrobil troche bardziej oddalone i z dolu / pozdro
Napisano 21 Stycze艅 201015 l Natura i widoki tego typu to przyznaje nie moje klimaty, ale zdjecie jest calkiem interesujace! 聽 Milo zawiesic oko w poszukiwaniu detalu. Szkoda tylko ze taki grain mocny. Moze tez rozjasnilbym ostatni plan - bo wyglada troche jakby w tej samej plaszczyznie co pozostale, lub ewentualnie crop od gory tak troche powyzej kosciola po prawej i tego masztu lekko z lewej - byloby imho dynamicznie i panoramicznie ;-) 聽 Moth
Napisano 21 Stycze艅 201015 l 13 za ciasno i tyle :) zdj臋cie by艂oby 艣wietne w panoramie szerszej ( mog艂e艣 zrobi膰 kilka zdj臋膰 i je sklei膰 ) a tak to masz fajne warunki i 艣rednie zdj臋cie. Prawa strona za ci臋偶ka a lewa za lekka i wszystko jakie艣 takie zbite si臋 wydaje.
Napisano 21 Stycze艅 201015 l Autor Macie racj臋 panowie... na pocieszenie dodam panoram臋. 聽 14. 聽 Wiem, 偶e lipnie to wygl膮da, bo ca艂kiem zgubi艂o detal, mam jeszcze kilka fotek, mo偶e uda mi si臋 co艣 z艂o偶y膰, chocia偶 nie robi艂em ich pod k膮tem panoramy, ale zobaczymy.. :) 聽 --edit-- No i uda艂o mi si臋 zlepi膰 :) Wygl膮da do艣膰 marnie... bo sk艂ada si臋 z RAW'贸w i JPG'贸w o r贸偶nych czasach na艣wietlania i zoomach, ale chyba nie jest najgorzej... http://pigk.net/torm/panorama02.jpg Edytowane 21 Stycze艅 201015 l przez torm
Napisano 22 Stycze艅 201015 l No i teraz jest du偶o lepiej :) A panoramk臋 mo偶na zrobi膰 nawet analogiem, nie musisz przecie偶 idealnie dopasowywa膰 zdj臋膰 偶eby powsta艂o jedno, mo偶na te偶 po艂o偶y膰 kolejne zdj臋cia obok siebie 偶eby stanowi艂y jeden ci膮g z jak膮艣 ma艂膮 przerw膮. Te偶 to dobrze wygl膮da.
Napisano 22 Stycze艅 201015 l Autor Ex3, 偶e te偶 o tym nie pomy艣la艂em ;) w wolnej chwili sklec臋 sobie jak膮s fajn膮 tapet臋 na 艣cian臋 ;) 聽 MOTHMAN, to jest nic, gdyby艣 widzia艂 j膮 na 偶ywo... 艣wiat艂o bardzo sp艂aszczy艂o obraz.. :/
Napisano 31 Stycze艅 201015 l Podoba mi sie to ostatnie zdjecie. Jedynie denerwuje mnie te spore znieksztalcenie beczkowe - uniknalbys tego robiac zdjecie z dalsza i z wieksza ogniskowa. Zreszta zawsze mozna to tez latwo skorygowac w PS. Jest ok i widac progress.
Napisano 3 Luty 201015 l Kadr jak wspomnial Altus do poprawy, ale co ja tam wiem o kadrowaniu ;-) Szczegolnie ta miniaturka watku pokazala ze zdjecie mozna ciekawie przyciac. 聽 P.S. Kiedy zaczniesz robic zdjecia w tym kierunku za jakis czas zobaczysz ze stamt膮d nie ma juz powrotu... ;-D
Napisano 5 Luty 201015 l Autor ALTUS - dzi臋ki, w wolnym czasie spr贸buj臋 poprawi膰 MOTHMAN - masz na my艣li fotografowanie pi臋knych kobiet? ;)
Napisano 28 Marzec 201015 l Torm, chyba byliscie na spacerze z Dziadkiem3D ;-) albo pozyczyles od Dziadka jego statyw ze tak leci wszystko w lewo :-D hehehe 聽 A na powaznie to ta centralna kompozycja + obrocony horyzont jakos rozprasza. 聽 PS. zwracajac uwage na drobiazgi [odrabiam tutaj moje lekcje ;-)] to moglbys sie pokusic o usuniecie tej rury odprowadzajacej wode lub troszke podejsc blizej aby jej nie bylo w kadrze. 聽 Chyba Dziadek na dobre wprowadzil BW trend na wiosne ... mam nadzieje ze przynajmniej nie zaczna teraz wszyscy rozmywac brzegow :-P hehehe
Napisano 28 Marzec 201015 l Autor MOTHMAN hehe, spodziewa艂em si臋 takiej reakcji :) 聽 na spacerze by艂em sam :) kto chcia艂by dra艂owa膰 30 km na piochot臋 ;) 聽 a tak powa偶nie to obraz w oryginale ma prosty horyzont... przekrzywi艂em to w PS, bo my艣la艂em o tym, jak odda膰 krucho艣膰 drzewa i jednocze艣nie niewzruszone wiadukty. Mo偶e si臋 nie uda艂o..:/ 聽 co do BW, te偶 d艂ugo si臋 zastanawia艂em :) do tematu pasowa艂aby mi bardziej delikatna saturacja... ale kolory tego zdj臋cia niczym si臋 nie broni艂y wi臋c zdecydowa艂em si臋 jednak na BW
Napisano 28 Marzec 201015 l rozumiem zamys艂...aktualnie s艂ucham muzyki powiedzmy to klasycznej i sekcja smyczkowa tak 艂adnie p艂ynie 偶e i ta estakada te偶 zaczyna si臋 unosi膰..... i jest ok, ale jak przestanie gra膰 to mam wra偶anie no..... 2 promilowe, przyda艂 by si臋 ca艂y cykl z podobnymi horyzontami, mog艂o by to by膰 bardziej uzasadnione....:))). Mothman ma racje ta rura te偶 mnie odciaga od drzewa. Wiosna niestety jest taka brzydka na pocz膮tku, 偶e b&w to jedyna ucieczka od tego w grafik臋....:))
Napisano 28 Marzec 201015 l Autor dziadku, no rzeczywi艣cie... kiedy d艂u偶ej na to patrz臋 faktycznie troch臋 pijana perspektywa, dlaczego twierdzisz, 偶e cykl by to uzasadni艂? 聽 btw. m贸g艂by艣 poleci膰 dobr膮 klasyk臋? znam tylko te podstawowe utwory, typu "Dziadek(;)) do orzech贸w", "Bolero", "Eine Kleine nacht music" raczej tkzw. popularna muzyka klasyczna ;) 聽 MOTHMAN dodam jeszcze, 偶e a偶 mnie skr臋ca艂o, 偶eby te brzegi rozmy膰, ale to ju偶 by by艂o nie tyle chamskie, co ma艂o kreatywne :)
Napisano 29 Marzec 201015 l ..gdyby艣 podobny manewr zastosowa艂 we wszystkich zdjeciach w cyklu niekoniecznie k艂ad膮c horyzont w ta sam膮 stron臋.... no to by艂aby ju偶 mocna decyzja, a nie przypadek i zacz膮艂 bym mie膰 wra偶anie偶e 偶e ta konsekwencja zaczyna co艣 m贸wi膰....:))). Mam te偶 wra偶enie ze pojedy艅cze zdjecie musi byc naprawd臋 genialne zeby sie obroni艂o, cykl m贸wi wiecej i to o tw贸rcy, jak podchodzi do tematu jak go przedstawia i jak jest konsekwentny w tym dzia艂aniu. To tak troch臋 jak ze mn膮, jak si臋 w ko艅cu przyjmie, 偶e to wszystko co robi臋, to totalny idiotyzm to w ko艅cu zaczyna to robi膰 wra偶enie....:)). Klasyki nie s艂ucham cz臋sto.... ale akurat si臋 zdarzy艂o, jak ogl膮da艂em Twoje zdj臋cie.... s艂ucham radia w Winampie ...wchodzisz szukasz w dziale Classical i wybierasz stacje z tym co chcesz...:))).
Napisano 19 Maj 201015 l Autor 18. Zgodnie z obietnic膮... zainspirowany wiadomo przez... zgadnijcie kogo :P ... zdj臋cie mia艂o mie膰 konkretny wyd藕wi臋k, ale okaza艂o si臋, 偶e sam jestem w stanie je dwojako zinterpretowa膰, wi臋c tytu艂u nie b臋dzie :P 聽
Napisano 19 Maj 201015 l ...no 艂adne i tak si臋 pomalutku kr臋ci, jak m艂yny niebieskie...:)) troch臋 bym wyr贸wna艂 zielenie i by by艂o jak tu czasami m贸wi warszawka...miodnie...:)). Pozdrawiam i dopinguj臋...!!!
Napisano 20 Czerwiec 201015 l Autor 19. Mam nadziej臋, 偶e kuzynka mi wybaczy, 偶e wrzuci艂em na forum :) w ko艅cu to do艣膰 zamkni臋ta spo艂eczno艣膰 :) Co my艣licie? 聽
Napisano 20 Czerwiec 201015 l kompozycja ok.... ten buraczkowy u g贸ry paskudzi.... a czy nie mog艂o by by膰 bez ziarna...:)))... odwraca uwag臋 od 艣rodka obrazu.... ale w ko艅cu stylizowane na lata 60-70-te a wtedy ORWO 27 DIN dawa艂o taki efekt... no mo偶e troch臋 gorszy...:))
Napisano 20 Czerwiec 201015 l Autor Lukasz_D - 12. jest akurat z autobusu... (tylne siedzenia) :) z ci臋偶ar贸wki jest 05. 聽 dziadek3D - racja kolory wysz艂o s艂abo... :/ a co do ziarna... to si臋 przyznam, 偶e ratowa艂em dobre uj臋cie zrobione w kiepskich warunkach... ale... ziarno i tak bym pewnie doda艂 :)
Napisano 23 Czerwiec 201015 l Autor "Horyzonty" 聽 20. 21. 22. Edytowane 23 Czerwiec 201015 l przez torm
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto