Napisano 21 Lipiec 200915 l Witam, To znowu ja, tym razem mam pytanie odnośnie brudu na aucie. Znacie jakiś dobry sposób na błoto porozchlapywane po aucie. Czy można to zrobić w jakiś inny sposób niż Unwrap, i teksturing. A jeśli tylko unwrap to zapodajcie jakies tutki dot. malowania. Bo z rozkładaniem siatki uv nie ma większego problemu. Jedynie mam problemy z namalowaniem tak tekstury aby była realistyczna i co najważniejsze wyraźna(ostra). Z góry dziękuje. Pozdrawiam, n_s
Napisano 21 Lipiec 200915 l a w jakim sofcie? skoro nie wiadomo to pewnie w maxie :D w maxie masz material (skladnik materialu) oparty o Particle, wtedy mozesz np. wycelowac particle spray w samochod, jako skladnik twojego materialu wybrac Particle collision i schowac (renderable na false) system czasteczkowy, zderzajace sie czasteczki beda zostawiac plamy, tzn ty musisz w materiale podpiac pod Particle collision jakas mapke z brudem np. poprzez Mix i w Mask masz ten submaterial particlowy - wezlowato to opisalem, wpisz google hasla: 3ds max particle collision material tutorial
Napisano 22 Lipiec 200915 l Autor Okej, wielkie dzieki za odpowiedź. A jak wpisałem "3ds max particle collision material tutorial" to 1 pozycja to nasze forum:D PS. Tak nawiasem to nic z tego nie czaje ale bede kombinowal.
Napisano 24 Lipiec 200915 l Tu masz tutorial ktory byc moze ci pomoze, bo mi sie go czytac calego nie chcialo ale wydaje sie calkiem ok. A co do tektur, jesli brak sci zdolnosci malarskich wykorzystaj zdecia odpowiednio przygotowane w Photosopie a tu link: klik