Napisano 13 Sierpień 200915 l Witam. Jestem początkującym użytkownikiem programu 3ds max i natknąłem się na pewien problem. Sumiennie przerabiam książkę Joanny Pasek ''Animacja 3D od podstaw'' i w pewnym ćwiczeniu mam kłopoty. Otóż podczas tworzenia jakiegoś kształtu narzędziem Line i przekształceniem go w możliwy do edycji splain, chcę wypełnić go modyfikatorem Lathe. Tu pojawia się problem bo po wypełnieniu dolna część tej utworzonej figury jest cała czarna, gdy daje podglądowy render to ta dana część jest niewidoczna. Wie ktoś może o co chodzi ? Z góry dziękuję Desan
Napisano 13 Sierpień 200915 l Przejdz do edit poly zaznacz polygony i uzyj flip jesli dobrze pamietam ;]
Napisano 13 Sierpień 200915 l zaznacz flip normals w lathe albo dodaj grubosc tej linii w edit spline-> outline
Napisano 13 Sierpień 200915 l Jak robię to metodą hcpitera to zmieniam kształt tego obiektu, a tego nie chcę. Chciałem się spytać, gdzie jest funkcja edit poly bo nie umiem znaleźć ? Z góry dzięki Desan
Napisano 15 Sierpień 200915 l ehhh... to nie funkcja tylko modyfikator(ew możesz wziąć ppm i zmienić obiekt na editable poly)...wchodzisz w zakładkę modyfikatory i tam możesz dodać modyfikator edit poly , wybrać polygony , nacisnąć ctrl + a (ew poprostu wziąć nie polygon a obiekt w zaznaczeniu, potem kliknąć na obiekt) potem na liście na dole znaleźć flip.
Napisano 16 Sierpień 200915 l Moim zdaniem to kwestia prawidłowego ułożenia kształtu i ewentualnie dostosowania osi w modyfikatorze Lathe.