Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jest to mój pierwszy temacik.

Mam kilka pytań dotyczące właśnie maxa bo zauważyłem w pewnym tutorialu ( http://www.thegnomonworkshop.com/store/product/523/ ) ze istenieje taka ciekawa funkcja jak właśnie Muli-Component ( Maya ).

I takie pytanie czy istnieje coś takiego w Maxie, bądz coś bardzo podobnego. Na forum znalazłem również ciekawy sposób http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=22182 napisany przez użytkownika Łukasza Jaskólskiego, ale czy to jedyny sposób ?. Mam problem z UMVrapem jak twoże UV to pokazuje mi sie sieczka włanczam by widok był w 45 stopniach pojawia się już wmiare dobra uv mapa, ale chce ją przerobić tak by była zrobiona ręcznie... jak już stworzę ręcznie i chce spawać edge to nie wiem czym. Może sie wydać głupie pytanie no ale nie wiem czym zespawać edge w uv. Jaka funkcja odpowiada za to ??? albo jaki skrót ???. Próbowałem znaleśc gdzieś w necie ale wszędzie jest jak włączyc inny widok i to wszystko jakieś poukładanie i koniec. Nigdzie nie znalazłem spawania. Może sie wydać głupie ale możliwe. Poprostu nie wiem i chce sie dowiedziec.

Pozdrawiam Majas.

Edytowane przez Majas

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Chyba tak samo jak przy modelowaniu TARGET WELD.

A zespawujesz vertexy nie edge.

Napisano
  • Autor

Witam

Tak zgadza sie można spawać vertexy to akurat umiem, ale to zabiera zbyt wiele czasu a widziałem na pewnym tutku, że typ klika na edge pewnego elementu i pokazuje mu sie ta niebieska linia która dapasowóje do siebie 2 elementy klika jakis skrót i ma już gotowe... a na dodatek jak klika na jakis element z pozycji face to planar mu sie elegancko pod odpowiednim kontem ustawia... o to ten tutorial

http://www.game-artist.net/forums/finished-projects/10105-tutorial-ak.html

Napisano

Co do mapowania..

Nie widziałem tego tutka z kałachem jeszcze ale chodzi pewnie o narzędzia do uv z polyboosta, czyli obecnie zintegrowanego z maxem graphite modeling tools.

Tam są zdaje się takie dodatki do unwrapowania o jakich piszesz.

I nie wiem czy chodzi ci o to..

Jeśli chodzi o budowanie siatki na siatce (czyli retopologii), to zapomnij o wszelkich technikach ktore pokazuja, przyciaganiu do vertexow, topogunach itp tylko zaopatrz się w Coat3D. Szybkie tutki znajdziesz na stronie a ten programik to w tej chwili najlepsze rozwiązanie do retopologii jakie znajdziesz, już szybciej raczej się nie da.

Napisano
  • Autor

Okey dzięki Levus pierwszy raz słysze o Coat 3D a bardzo chętnie sie zapoznam z następnym programikiem. A co do polyboosta spawdze czy to jest to. Dzięki i pozrawiam

Napisano
  • Autor

A takie jeszcze pytanko mam... gdybym wzioł zrobił w zbrushu model człowieka potem pewne rzeczy ( tego człowieka usprzętowienie ) zrobił w maxie i wstawił do zbrusha i tam je dobrze dopasował potem ten cały model przeniusł do Coat 3d i zrobił bym go w LP i później ten plik exportował do maxa, a te rzeczy z zbrusha zrobił bym z nich normal mape potem tą normalke wstawił do tego modelu LP w maxie.

Zadziała ???

Napisano

"A takie jeszcze pytanko mam... gdybym wzioł zrobił w zbrushu model człowieka potem pewne rzeczy ( tego człowieka usprzętowienie ) zrobił w maxie i wstawił do zbrusha i tam je dobrze dopasował"

Tak, pewnie, tak się robi właściwie, szczególnie elementy nieorganiczne, domodelowujesz i wrzucasz jako subtoole.

"potem ten cały model przeniusł do Coat 3d i zrobił bym go w LP i później ten plik exportował do maxa, a te rzeczy z zbrusha zrobił bym z nich normal mape potem tą normalke wstawił do tego modelu LP w maxie."

No pewnie, że zadziała, dobrze kombinujesz. tylko najfajniej by było przed exportem do coata podzielić model wysculptowany na odpowiednie kawałki, to znaczy na przykład ciało oddzielnie a elementy odstające, typu torba, czy np ruchome, dajmy na to zdejmowane gogle oddzielnie. Wiesz, chodzi o to tylko by tą retopologie robiło się wygodnie, żeby nie było takiej sytuacji, że w jakieś miejsce nie możesz podejść bo Ci zasłania inny element.

No i jak zrobisz już retopo, to wywalasz modele low i high do maxa, skladasz ładnie i palisz mapki jakie chcesz. Też czasami trzeba kawałkami, np torbę wypalić oddzielnie, albo, no nie wiem, płaszcz jakiś. W zasadzie tylko praktyka nauczy Cię jak to wszystko zaplanować.

powodzenia!

Napisano
  • Autor

Okey dzięki Levus, dobrze że powiedziałeś o tych rzeczach ruchomych np. gogle bądz torba. A teraz biore sie do pracy. Jak coś zrobie wpale na forum.

Bardzo dzięki za rade i pozrawiam Majas