Napisano 28 Sierpień 200915 l Cześć, Na wstępie zaznaczę że jestem kompletnie zielony z 3D. Mam problem - mam zaprojektowaną bryłę formacie 3DS i muszę ją pokroić na plasterki (równoległymi płaszczyznami oddalonymi od siebie co jednakową odległość) w efekcie potrzebuję rysunków 2D najlepiej w jakimś formacie wektorowym. Próbowałem booleana z boxami, ale potem mam taki plaster, a ja chciałbym wyeksportować tylko powierzchnię tego plastra do 2D i utknąłem Czy mogę prosić o jakieś wskazówki
Napisano 28 Sierpień 200915 l -bierzesz bryłe -konwertujesz do editable poly -wlaczasz opcję slice plane, pojawi Ci sie pomarańczowe gizmo -ustawiasz to gizmo w odpowienim miejscu i klikasz slice -następnie przesuwasz gizmo o określoną odległość, którą możesz wpisać na dole w polach x,y,x. Tam jest taki jakby kwadracik, celowniczek, włączasz go by wpisać w polach o ile chesz przesunąc -jak już potniesz to masz dodatkowe edge które powstały w miejscu slicowania -zaznaczasz wszystkie te edge w trybie edge selection i klikasz "create shape from selection" wybierasz opcję linear -następnie rozkładasz sobie na płaszczyźnie i exportujesz do formatu wektorowego, np. dwg, dxf, ai powodzenia, jak coś nie jasne to pisz.
Napisano 28 Sierpień 200915 l Inny sposób, który daje ładne "wypełnione" przekroje. Tworzymy "plane" w miejscu w którym ma być przecięcie, potem Boolean między bryłą i owym planem w trybie intersection - dostaniemy to co potrzebujesz (z tego co zrozumiałem). To tak na wszelki wypadek jakby trzeba było robić bitmapowe renderingi wypełnionych przekrojów. Żeby szybko utworzyć kilka planeów w równej, zadanej odległości tworzymy linię biegnącą prostopadle do płaszczyzn ciącia i używamy narzędzia spacing tool z menu tools.
Napisano 29 Sierpień 200915 l Jest jeszcze taka opcja - w shapes masz opcję "section", która służy właśnie do tego. Włączasz to, powstaje ci "plane" którego powierchnię ustawiasz na wysokości na której chcesz ciąć. Naciskasz "create shape" i powstaje ci editable spline który jest dokładnie przekrojem w 2d.