Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Na wstępie zaznaczę że jestem kompletnie zielony z 3D.

Mam problem - mam zaprojektowaną bryłę formacie 3DS i muszę ją pokroić na plasterki (równoległymi płaszczyznami oddalonymi od siebie co jednakową odległość) w efekcie potrzebuję rysunków 2D najlepiej w jakimś formacie wektorowym.

Próbowałem booleana z boxami, ale potem mam taki plaster, a ja chciałbym wyeksportować tylko powierzchnię tego plastra do 2D i utknąłem

Czy mogę prosić o jakieś wskazówki

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 975
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

-bierzesz bryłe

-konwertujesz do editable poly

-wlaczasz opcję slice plane, pojawi Ci sie pomarańczowe gizmo

-ustawiasz to gizmo w odpowienim miejscu i klikasz slice

-następnie przesuwasz gizmo o określoną odległość, którą możesz wpisać na dole w polach x,y,x. Tam jest taki jakby kwadracik, celowniczek, włączasz go by wpisać w polach o ile chesz przesunąc

-jak już potniesz to masz dodatkowe edge które powstały w miejscu slicowania

-zaznaczasz wszystkie te edge w trybie edge selection i klikasz "create shape from selection" wybierasz opcję linear

-następnie rozkładasz sobie na płaszczyźnie i exportujesz do formatu wektorowego, np. dwg, dxf, ai

powodzenia, jak coś nie jasne to pisz.

Napisano

Inny sposób, który daje ładne "wypełnione" przekroje. Tworzymy "plane" w miejscu w którym ma być przecięcie, potem Boolean między bryłą i owym planem w trybie intersection - dostaniemy to co potrzebujesz (z tego co zrozumiałem). To tak na wszelki wypadek jakby trzeba było robić bitmapowe renderingi wypełnionych przekrojów.

Żeby szybko utworzyć kilka planeów w równej, zadanej odległości tworzymy linię biegnącą prostopadle do płaszczyzn ciącia i używamy narzędzia spacing tool z menu tools.

Napisano

Jest jeszcze taka opcja - w shapes masz opcję "section", która służy właśnie do tego. Włączasz to, powstaje ci "plane" którego powierchnię ustawiasz na wysokości na której chcesz ciąć. Naciskasz "create shape" i powstaje ci editable spline który jest dokładnie przekrojem w 2d.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.