Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, mam następujący problem, mianowicie, efek "path text" nie chce wyświetlać mi polskich znaków. Wszystko jest ok podczas wpisywania tekstu w okienko "edit text", wybieram czcionkę z polskimi znakami i są one widoczne na podglądzie, natomiast kiedy zamknę okienko "edit text" i wracam do głównej kompozycji, na miejsce polskich znaków wyświetlają się krzaczki.Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 4,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

i dwa screeny ( to nie jest tekst nad którym pracuję, wstawiłem go na poczekaniu dla zobrazowania problemu :) ) używam cs4 i windows 7.

niby wszystko zapowiada się dobrze:jedenm.jpg

jednak po zatwierdzeniu robi się coś takiego :

dwa.png

Edytowane przez koton

Napisano

Czcionkę zmień... albo... czy ten tekst jest tam wpisany, czy skopiowany z edytora tekstu ?

Napisano

Ogólnie jakoś Adobe w swoich produktach kładzie lachę na polaków. Ostatnio miałem problemy w Premierasie, kiedyś jeszcze w Afterze. O ile pamiętam to sprawę załatwiło skopiowanie danego znaku z np notatnika i wklejenie go do AE. No ale to było przy zwykłym tekście, a nie path. Ale może spróbuj przekleić?

Napisano
  • Autor

Cześć, wielkie dzięki za odzew :) Niestety,spróbowałem wszystkich żadna z metod nie działa :/

Wklejam, kopiuję,zmieniam czcionki, wpisuję kodem i nic. Tzn w okienku do wpisywania wszystko jest ok, tylko później efekt jest taki a nie inny:/

Generalnie to w każdym innym wypadku polskie znaki mi działają i nie mam z nimi żadnego problemu. Być moze path text to jest jakiś dawno dawno wchłonięty plugin którego od czasu wchłonięcia nikt nie ruszał i ma jakieś babole w sobie zakodowane ale tu już by trzeba programisty do tego żeby tą zagadkę rozwikłać:)

Czy wogóle u was dzieje się to samo czy ten efekt tylko u mnie działa wadliwie?

Napisano

Nigdy w sumie nie używałem tego path text, ale przed chwilą spróbowałem i rzeczywiscie - mam takiego samego babola jak Ty. Zawsze gdy potrzebowałem tekstu na ścieżce po prostu pisałem tekst, penem rysowałem ścieżkę i w opcjach tekstu, path options ją wybierałem. Jeżeli nie potrzebujesz tych bajerów z 'path text' to możesz tak to zrobić.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

PS. Oczywiście jeżeli ktoś wie jak poprawnie użyć tego path text to również będe wdzięczny za odpowiedź ;)

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany!

No dobra, rozwiązany to daleko zbyt szumnie powiedziane,jest zastąpiony innym, mniejszym problemem, ale grunt że zmusiłem gnoja żeby wyświetlał polskie znaki :D I być może zrobiłem wyłom w murze dla prawdziwego rozwiązania :P

Odpaliłem czcionkę w fontlabie,tablica znaków MS Windowsa 1250 Central European(nie wiem jak to się nazywa fachowo:) ), pierwsze podejście to było wywalenie wszystkich dziwnych krzaczków które postanowił path text wrzucać na miejsce naszych rodzimych, efektu nie przyniosło, po prostu nie wyświetlał żadnych znaków, więc w podejściu drugim popodmieniałem te,które wstawia na miejsce polskich na polskie, tak więc odpowiednio : Ę= E z takim ptaszkiem nad głową, coś jak >, tyle że obrócone o 90 stopni,dziubkiem do góry,a sam dziubek spłaczony, ę= e z tym samym daszkiem co w poprzednim, Ą= jen, ą= 1 w górnym indeksie, Ś= Oe, ś= oe, Ł=funt, ł=3 w górnym indeksie, Ż= myślnik w górnym indeksie(?! coś jak _ tyle ze na górze), ż= odwrócony znak zapytania, Ź= i tu był problem, bo wyświetlał tylko taki kwadracik oznaczający brak znaku, więc wrzuciłem na miejsce #, ź= Y z umlałtem, Ć= Ae ć=ae.

Tak to wygląda:

znaki.jpg

A oto efekt tych zabiegów :D

triumf.jpg

Rozwiązanie nie jest ani zbyt proste,ani eleganckie, jednak działa. Jeżeli nie robimy akurat projektu w którym jest wiele przypisów lub traktującego o walutach :)

Podejrzewam że problem tkwi w jakiś kodowaniachi i ich interpretacji, unicodach, mazoviach, iso-1435435645 i innych czarymarach o których ja niestety nie mam pojęcia, i prawdopodobnie można to rozwiącać dużo prościej a) klikając kilka opcji w programie typu fontlab b) zmieniając parę literek kodu w efekcie "path text", także spróbujcie może tym pomęczyć znajomych programistów lub speców od typografii;)

Pozdrawiam

Edytowane przez koton

Napisano

No i super. Może nie jest to najprostsze rozwiązanie, ale jest ;) Dzięki

Napisano
  • Autor
No i super. Może nie jest to najprostsze rozwiązanie, ale jest ;) Dzięki

Hehehe nie ma za co,zwłaszcza że zanim tu napisałem nawet nie wiedziałeś że masz ten problem :) Więc już mi sumienie nie pozwalało cie z nim zostawić :P