Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siema, mam takie pytanie odnośnie normal map, czy da sie w viewporcie wyswietlic normalke ? z góry thx za odpowiedzi ;)

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak właśnie specjalnie zrobiłem Bake Normals i widzę w viewporcie .

Napisano
  • Autor

a cos wiecej :) wrzuconą mam tex na model i co dalej :P zeby w viewporcie działała normala ?

Napisano
  • Autor

hm udalo mi sie zrobic tak ze na boxie jest i dziala :| z moim zaimportowanym modelem cos nie tak jest :\ jak dam na shade albo texture mode to jest model cały czarny :confused:

Napisano

ustawiłeś na tangent w ustawieniach mapy? (o ile mapka jest tangent)

Napisano
  • Autor

ustawilem , na innym modelu dziala na moim nie :| , model jest czarny i łapie ino speculara :| w innych programach nie ma problemu z importem :| ciekaw jestem co źle robie :\

Napisano

gdybyś pokazał screenshoty ustawień albo nawet sam model, łatwiej by było coś powiedzieć.

Napisano
  • Autor

nie wiem czy cos z tego bedziecie wiedziec :) , tak jak mówie model mój czarny a inne widac dobrze :| na innych te normale chodza a moja dalej czarna

Napisano

To widok shaded czy textured, bo nie widzę? Powinien być textured żeby działało.

Masz gdzieś jakąś lampę, i czy ona jest wystarczająco blisko? Lampa typu lamp dość szybko się liczy w viewporcie.

Te inne mają ten sam materiał i też są mapowane?

W Map input ustawiłeś UV?

Sprawdziłeś to co pisał Ttaddekk?

Napisano

Najpierw sprecyzuj problem. Jakie normale? czy chcesz dynamicznie przeliczane? Czy chcesz upieczone?

Pewnie chodzi ci o normal tangent map, albo screen space normal.

Pieczone są łatwe.

Jak chcesz dynamicznie przeliczane to naucz się programować OpenGL i napisz GLSL shader, który będzie przeliczał normale.

Tak przy okazji po co Ci to? Serio się pytam.