Napisano 2 Wrzesień 200915 l Siema, mam takie pytanie odnośnie normal map, czy da sie w viewporcie wyswietlic normalke ? z góry thx za odpowiedzi ;)
Napisano 3 Wrzesień 200915 l Autor a cos wiecej :) wrzuconą mam tex na model i co dalej :P zeby w viewporcie działała normala ?
Napisano 3 Wrzesień 200915 l Autor hm udalo mi sie zrobic tak ze na boxie jest i dziala :| z moim zaimportowanym modelem cos nie tak jest :\ jak dam na shade albo texture mode to jest model cały czarny :confused:
Napisano 3 Wrzesień 200915 l Autor ustawilem , na innym modelu dziala na moim nie :| , model jest czarny i łapie ino speculara :| w innych programach nie ma problemu z importem :| ciekaw jestem co źle robie :\
Napisano 3 Wrzesień 200915 l gdybyś pokazał screenshoty ustawień albo nawet sam model, łatwiej by było coś powiedzieć.
Napisano 3 Wrzesień 200915 l Autor nie wiem czy cos z tego bedziecie wiedziec :) , tak jak mówie model mój czarny a inne widac dobrze :| na innych te normale chodza a moja dalej czarna
Napisano 3 Wrzesień 200915 l To widok shaded czy textured, bo nie widzę? Powinien być textured żeby działało. Masz gdzieś jakąś lampę, i czy ona jest wystarczająco blisko? Lampa typu lamp dość szybko się liczy w viewporcie. Te inne mają ten sam materiał i też są mapowane? W Map input ustawiłeś UV? Sprawdziłeś to co pisał Ttaddekk?
Napisano 3 Wrzesień 200915 l Najpierw sprecyzuj problem. Jakie normale? czy chcesz dynamicznie przeliczane? Czy chcesz upieczone? Pewnie chodzi ci o normal tangent map, albo screen space normal. Pieczone są łatwe. Jak chcesz dynamicznie przeliczane to naucz się programować OpenGL i napisz GLSL shader, który będzie przeliczał normale. Tak przy okazji po co Ci to? Serio się pytam.