Napisano 9 Wrzesień 200915 l Czyli muszelka jedząca ryby ^ ^ Taka krótka animacja, by mieć wreszcie coś ukończonego. Póki co scena gdzie się rozegra akcja: Dobrze będzie jak powstanie przynajmniej pół minuty, ale dłuższej nie przewiduję.
Napisano 9 Wrzesień 200915 l To czarne tak zostanie? Bo jakoś nie pasuje, albo więcej czarnego w całej scenie, albo tamto na niebiesko (ja bym się skłaniała raczej do tej pierwszej opcji)
Napisano 9 Wrzesień 200915 l rafa koralowa to rafa kolorowa ;) moze to fioletowe po prawej wymien na jakies inne zyjatko ? pzdr i gl :)
Napisano 9 Wrzesień 200915 l polecam zacząć jednak od początku. storyboard, animatik, szejding, świecenie, rendering... to tak w skrócie
Napisano 9 Wrzesień 200915 l Autor polecam zacząć jednak od początku. storyboard, animatik, szejding, świecenie, rendering... to tak w skrócie Właśnie u mnie jest na tyle krucho z wiedzą na temat tych wszystkich etapów i typów oświetleń. W animacjach często się robi jakby różne warstwy - shading, reflect 1, reflect 2... Nie wiem o co z tym chodzi, czy może to tylko jest rozbijane do "making of'ów". Może są jakieś teoretyczne tutki wyjaśniające cały ten proces?
Napisano 9 Wrzesień 200915 l to nie jest rozbijane tylko do making-ofa ;) Poczytaj nieco o kompozycji (compositingu), jest trochę tego w sieci a i nawet jest na naszym rynku książeczka "Cyfrowe oświetlenie i rendering", która wprowadza w ten temat w jednym z rozdziałów. Na pewno warto się zapoznać z renderowaniem przebiegami i komponowaniem. Daje to dużo większą kontrolę nad finalnym obrazem i umożliwia szybkie wprowadzanie zmian i poprawek. Ale jeżeli animka jest prosta, możesz wszystko "trzasnąć" jednym przebiegiem. Ważne jest wtedy, żebyś dokładnie wiedział co robisz zanim klikniesz "render" :) Potem możesz sobie doliczyć maseczki na obiekty, którym będziesz chciał poprawić, np. jasność czy kolorystykę. Poszukaj w sieci, temat jest jak rzeka :) Ja na twoim miejscu skupił bym się bardziej nad przygotowaniem storyboardu lub/i prostego szkicu animacyjnego. Nie zaczynaj animować, jeżeli nie będziesz wiedział dokładnie co chcesz uzyskać, stracisz tylko czas. Pozdrawiam