Napisano 13 Wrzesień 200915 l Witam , czy można wyrenderowac animacje w innym formacie niz png, np avi, lub quicktime??, nie znalazlem zadnych opcji w ustawieniach yafaraya, i tu mam 2 pytanie jesli nie to jakiego silnika uzywa sie do renderowania animacji bo przerabianie pozniej png na quicktime'a zeby mniej zajmowalo jest troche bezsensowne pozdrawiam
Napisano 13 Wrzesień 200915 l I tak używasz Blendera, więc załaduj rezultat w nodach jako input zamiast renderlayera i zrób animację z opcją do composite, do pliku avi na ten przykład.
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Autor oka, a jakie silniki sa najczesciej wykorzystywane do animacji?, i jest w jakims silniku opcja zeby wyrenderowac animacje ale same kontury zeby w animajci byly tylko szkielety budynkow itd??bo gdzies taka animacje widziałem
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Nie wiem, jak to zrobić w blenderze, ale taka mała rada: N_I_G_D_Y nie rób animacji do żadnego gotowego pliku. Rób pojedyncze klatki, potem scalisz w AE albo czymś. Zapiszesz do czego chcesz, danych nie stracisz.
Napisano 14 Wrzesień 200915 l mkeruj ma rację. Bezpieczniej jest renderować do pojedynczych obrazków, jak coś pójdzie nie tak to zawsze możesz dorenderować kawałek. Animacje najczęściej się robi Pixar's RenderMan i pochodne lub Lightwave. Na Blenderze rzsądnie jest robić w internalu, zwłaszcza jeżeli animacja ma więcej jak tysiąc klatek, ale na Yafarayu też się da. Te szkielety to nie wiem czy chodzi Ci o kontury czy o renderowanie siatki?
Napisano 15 Wrzesień 200915 l Żeby przekonwertować sekwencję obrazków do pliku animacji: - w Blenderze tworzymy nowy plik, - w nodach compozycji renderingu włączamy use nodes, - kasujemy render layers - dodajemy nodę image z namiarami do pierwszego pliku sekwencji i odpowiednią ilością klatek, - łaczymy image do wyjściowej nody, - w panelu F10 ustawiamy odpowienią długość animacji, odpowiednie wymiary i rodzaj pliku np. avi raw, - włączamy do composite, - wciskamy Anim. Po wyrenderowaniu w folderze docelowym powinien być plik z animacją. Edytowane 15 Wrzesień 200915 l przez dac77