Napisano 14 Wrzesień 200915 l witam wrzucam prosty sposob na wymodelowanie fajowej klasycznej pilki do nogi:P 1. bierzemy geometry> extended primitives> hedra i ustawiamy ja tak: 2. łapiemy wszystkie edge(ctrl+a) i dajemy im extrude o takich wartosciach: 3. ponownie łapiemy wszystkie edge i dajemy chamfer o takich wartosciach: 4. dajemy naszemu elementowi turbosmooth na 3 poziom 5. dajemy spherify na taka wartosc: GOTOWE!!! Edytowane 30 Styczeń 201015 l przez tweety
Napisano 14 Wrzesień 200915 l fajnie, fajnie, na evermotion było coś podobnego, ale dzięki za inicjatywę :)
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Dzieki za tuta ale ja bym dodał w punkcie 4 meshsmotha na poziomie 1 i na koniec spherify np na 95 bardziej naturalnie to wygląda
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Autor wg uznania czy realniej to bym nie powiedzial, widoczne sa kanty po srodku kazdej łatki Edytowane 14 Wrzesień 200915 l przez plasti
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Benhaker ma parę dobrych tutoriali do piłki nożnej. Ale jakoś w Polsce się nie sprawdzają :)
Napisano 7 Listopad 200915 l Coś mi nie wychodzi ten tutorial... Eeeh, jestem beznadziejny, nawet po dokładnym przepisaniu wszystkich ustawień nie udało mi się osiągnąć zamierzonego efektu :D Oto mój 'efekt wyjściowy' http://img689.imageshack.us/i/beztytuuey.jpg/ PS: Może mógłbyś też wykonać tuta nt. materiałów, lightningu, renderingu jakich użyłeś przy ostatnim obrazku? Wygląda on po prostu FENOMENALNIE!
Napisano 7 Listopad 200915 l Fischu - 4 i 5 punkt się kłania. W editablepoly wyjdź z edycji przed nadaniem modyfikatora.
Napisano 16 Grudzień 200915 l Mógłbyś opisać proces nadawania tekstury? Udostępnić bitmapę Jak Ty to zrobiłeś... Ile tam jest tekstur. Bo efekt końcowy u Ciebie robi wrażenie, u mnie niekoniecznie. Nie chodzi mi tutaj o displacement, bo jeżeli się nie mylę użyłeś go na "znaczkach", tylko o ogólne nakładanie. Jakiego światła powinienem użyć, żeby uzyskać podobny efekt? Omnie, target spot'y czy inne?
Napisano 6 Luty 201015 l Autor siema wszystkim, zapomnialem o tym tutku, na wstepie dzieki za mile slowa, materialy zadne kosmiczne, wrecz podstawowe, zamieszczam plik, dla maxa 2009, kazdy sobie zobaczy co i jak, nie ma znaczka adasia, bo sie stracil, ale slot i ustawieni uvw jest wiec mozna smialo sobie cos do slota wrzucic, pozdrawiam... >>>>>>>>>>>> http://a.imagehost.org/download/0888/ball
Napisano 28 Kwiecień 201014 l Siema mógłbyś wysłać na jakiś server teksturę?? Byłbym bardzo wdzieczny.
Napisano 6 Maj 201014 l Witam. Jestem bardzo początkujący w 3DS Max'ie i postanowiłem zacząć od tego tutoriala. Mam pytanie: jak dać Extrude? Z góry dziękuje. // edit: dobra już mam ;P Edytowane 6 Maj 201014 l przez hazor90
Napisano 6 Maj 201014 l Tutorial jest dość prosty. To była moja pierwsza rzecz którą zrobilem w 3D. Jeszcze jedno pytanko: jak to teraz oteksturować? :D
Napisano 6 Maj 201014 l Tutaj jest łatwy tutek pokazujący jak teksturować piłkę:http://www.techtut.com/Tutorial/3D-studio-max/76-Create-a-soccer-ball-in-3D-studio-max/5-Texturing-the-soccer-ball.html
Napisano 8 Maj 201014 l W grafice 3d jestem narazie zielony :D 3ds Maxa mam od 2 tygodni i zrobiłem narazie około 10 modeli z tutków. Nie jest źle bo porównując moje umiejętności z tymi, kiedy pierwszy raz otworzyłem maxa to nie jest źle :D Piłka mi wyszła i oto render :
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Troche późno może już wiesz ale modyfikator uv map mo recepta na te trawe pod piłką . żeby była bardziej szczegółowa. Patrząc na teksturke to chyba masz taką samą jak ja. Zobacz sobie jeszcze te piłkę z mniejszym wygładzaniem. Była by taka bardziej swojska bo na 3 to takie piłki w reklamach są (przeidealizowane) ale też spoko.
Napisano 3 Czerwiec 201014 l an trawe to raczej inna texture, bo ta raczej jest za mała i słabej jakości. co do piłki to ma dziwnie ostre krawędzie na szwach;]
Napisano 9 Październik 201014 l Mógł bym mi ktos pomóc dlaczego mam taką słaba jakość Rendera;/ Oto moja Praca:
Napisano 28 Październik 201014 l Prosze o pomoc, dlaczego pilka wyszla taka koslawa ? Odrazu mowie ze dopiero zaczynam robic w 3d maxie więc prosze o dokładne objasnienie. http://img530.imageshack.us/img530/6290/pilkan.jpg I jak by ktos mogl to jeszcze jedno pytanie: Jak moge zrobic na danej lacie np znaczek nike ?
Napisano 13 Listopad 201014 l Autor heh, nie sadzilem ze tak prosty tutek bedzie mial takie zainteresowanie :] ciesze sie niezmiernie i zycze udanych pilek :) do wszystkich co im nie wychodzi: jeszcze raz uwaznie krok po kroku przewertujcie a wyjdzie