Jachu123 Napisano 20 Wrzesień 2009 Napisano 20 Wrzesień 2009 (edytowane) Przedstawiam moje zdjątka, dopiero uczę się fotografować, dużo o tym czytałem(dzięki także dla tweety'ego) i postanowiłem iż sprawdze swoje umiejętności w praktyce. Sprzęt: Nikon Coolpix l100. http://img183.imageshack.us/img183/8261/dscn0117.jpg http://img14.imageshack.us/img14/771/dscn0111h.jpg http://img176.imageshack.us/img176/3478/dscn0148.jpg http://img101.imageshack.us/img101/6898/dscn0178.jpg http://img84.imageshack.us/img84/1588/dscn0173.jpg Przepraszam za linki ale zdjęcia są duże i by się nie mieściły. Dziękuje za komentarze. Edytowane 28 Czerwiec 2010 przez Jachu123
Ex3 Napisano 20 Wrzesień 2009 Napisano 20 Wrzesień 2009 Hmm.. IMHO szału nie ma. 1. Słynny centralny kadr ;) drugi plan jakoś tak odciąga wzrok, za bardzo napaćkane tam jest jak dla mnie, większa przesłona i krótszy czas ( pozbędziesz się od razu przepalonych liści i zyskasz może ciekawego Bokeh`a ) ale przede wszystkim to popraw kadr i może spróbuj wyciągnąć ciut więcej z kolorów 2. Kadr już mniej centralny ale nadal raczej nieciekawy. Światło mocno nijakie ( może spróbuj pod słońce, zasłaniając tarcze kwiatkiem ), kolory mogłyby być żywsze. 3. Tu jest lepiej ale brakuje mi wyznaczenia jakiegoś konkretnego elementu na temat tego zdjęcia. Kompozycja tu leży, brakuje mi też bezpośredniego światła 4. Im dalej tym gorzej, tutaj ciężko mi coś powiedzieć. Albo skupiasz się na słupie albo na skałach, przy czym te skały uważam za mało fotogeniczne :) 5.ok, jest strumyk. Pstryk i strumyk. Teraz idź i zrób mu jakieś ciekawe zdjęcie a nie takiego gniota ;) no offence. P.s. Następnym razem zmniejsz te zdjęcia i wrzuć od razu na forum, klikanie jest nudne :P
Jachu123 Napisano 21 Wrzesień 2009 Autor Napisano 21 Wrzesień 2009 Oczywiście dziękuje za rady. W tygodniu mam zamiar wybrać się do Muzeum Polskiego Lotnictwa w Krakowie, ze zdjęciami samolotów na zewnątrz nie powinno być chyba problemów ze światłem, ale co z ekspozycją w hangarach ? Czy macie jakieś rady na temat oświetlenia zakładając że posiadam tylko oryginalną lampe błyskową od mojego aparatu (Nikon Coolpix l100) ?
Jachu123 Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Napisano 24 Wrzesień 2009 (edytowane) Nowe zdjęcia. Tym razem takie coś sobie wyskrobałem. http://img85.imageshack.us/img85/6379/luski1.jpg Proszę moderatora o zmianę nazwy tematu na "Fotografia: Galeria Andriana" ponieważ w sumie nie pomyślałem wtedy zbytnio nad nazwą. Dziękuje za komentarze. Edit://O.o Chyba wdała mi się literówka podczas pisania prośby o zmianę nazwy. No cóż nie pozostaje mi nic innego jak poprosić o poprawę na "Fotografia: Galeria Adriana" i przeprosić. Dziękuje. Edytowane 27 Wrzesień 2009 przez tweety za duże rozmiary obrazka
tweety Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 No cóż... nie pozostaje mi nic innego jak polecić parę książek o fotografii. Technicznie zdjęcia są niestety złe. Przepalenia, nieciekawe światło, kadrowanie... widzę że dopiero zaczynasz. Warto przeglądnąć kilka galerii z fotografiami i porównać. Zdaje sobie sprawę, że z takim Coolpixem nie poszalejesz, ale na pewno da się z niego wycisnąć o wiele więcej. Pozdrawiam
Jachu123 Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Napisano 27 Wrzesień 2009 (edytowane) Dziękuje tweety za kmentarz, ja sądze że z czasem napewno czegoś się naucze, zresztą fotografuje od bardzo niedawna. Zdjęcia z Muzeum Polskiego Lotnictwa ;). Edytowane 27 Wrzesień 2009 przez Jachu123
tweety Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=32669 zdjęcia: maks 900px na szerokość. proszę popraw. samoloty po wiele lepsze. Szkoda, że tniesz dziób albo końcówki skrzydeł. W zasadzie jak na taką małpkę jest ok.
Kusanagi Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 kotek i pierwszy samolot fajne - reszta juz nie bardzo ;) powodzenia /
Jachu123 Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Starałem się zrobić ciekawy nastrój.
tweety Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Wyszło bardzo "soviet", smutno buro i ponuro. Nijako. Polecam naprawdę jakąś książkę do fotografii. Coś o kadrowaniu, kompozycji, obróbce zdjęć. Tak to ciężko Ci idzie.
Jachu123 Napisano 14 Październik 2009 Autor Napisano 14 Październik 2009 W tym roku zima zawitała do nas wyjątkowo wcześnie, więc postanowiłem że zrobię parę zdjęć. Pozdrawiam.
Sadowski25 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 (edytowane) Cinko&Cienko - czyli baaardzooo długa droga przed tobą ;) Z książek mogę polecić: Fotografia - John Freeman Jak i cykl 3 książek : Profesjonalna Fotografia Cyfrowa - Michael Freeman Kolor , Zbliżeniowa , Przyroda . Edytowane 15 Październik 2009 przez Sadowski25
Jachu123 Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Dzięki za spis, przy najbliższej okazji kupię sobie jedną z nich ;).
Sadowski25 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 To lepiej kup Freemana 60zł kosztuje zwykle.
Jachu123 Napisano 5 Listopad 2009 Autor Napisano 5 Listopad 2009 Mam do was pytanie, jako że startuje w konkursie fotograficznym na zdjęcie zółwia. Prawdopodobnie wybiorę się do jakiegoś sklepu zoologicznego ale nie w tym rzecz kompletnie nie mam pomysłu jak zrobić ciekawe zdjęcie zółwikowi. Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak by coś takiego zrobić. Dziękuje z góry.
delf77 Napisano 22 Listopad 2009 Napisano 22 Listopad 2009 proponuje poczytac o kompozycji i kadrowaniu , ogladac fotografie ... ogolnie to moglbym wytykac wszystko wiec popre to co napisali poprzednicy , slabo , kiepsko ,, pstryki jakie moze zrobic kazdy ... praktyka czyni mistrza a nie kazdy potrafi patrzec przez obiektyw . powodzenia
Sadowski25 Napisano 22 Listopad 2009 Napisano 22 Listopad 2009 (edytowane) I jak zwykle napisze swój sławny tekst na każdym forum. "Do *****" :] Edytowane 23 Listopad 2009 przez tweety
tweety Napisano 23 Listopad 2009 Napisano 23 Listopad 2009 Sadowski: opanuj swoje komentarze. Zdjęcia są jakie są, ale pisanie "Do ****" to już przesada.
Jachu123 Napisano 13 Luty 2010 Autor Napisano 13 Luty 2010 (edytowane) Szachy z tunezji. Trochę czasu za nami, poczytałem pare tutków, o tym i o tamtym, o to moja najnowsza praca. Mam nadzieje że prezentuje się o poziom wyżej niż wcześniejsze zdjęcia ;). Edytowane 13 Luty 2010 przez Jachu123
colgatte Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 Konstruktywna krytyka Sadowski. Konstruktywna krytyka. Jeśli chcesz pisać ludziom, że coś co robią jest "do *****" zmyj się z tym zamiarem na fora gdzie nie oczekuje się od użytkowników zbyt wiele. Ale najpierw zacznij sam reprezentować wyższy poziom, bo trochę takimi tekstami się ośmieszasz. Pozdrawiam :) Jachu. Dobrze, że robisz i rób więcej. Niestety Kraków jest do bólu turystyczny. Zdjęcia są miłe i dobre do albumu czy nawet ramki w domu, ale raczej nie na "pokaz". Najnowsze jest najlepsze, bo widać uczysz się głębi, trochę tu przypadkowości jest i chyba przeostrzeń, ale działaj działaj, miej frajdę. Ja kurde ciągle czekam na powrót weny. : p
Jachu123 Napisano 28 Czerwiec 2010 Autor Napisano 28 Czerwiec 2010 Cześć wszystkim, ostatnio napatoczyła mi się okazja do zrobienia kilku zdjęć, o to co wyskrobałem.
dziadek3D Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 ...dla latającego, latanie to emocje dla oglądającego tylko wrażenia estetyczne....:)) dużo w życiu polatałem....:)) ale trzeba przyznać, że w pierwszym jest trochę emocji a pozostałe porządnie wykadrowane....!!!
torm Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 w pierwszym coś majstrowałeś z oświetleniem? bo bardzo ładnie się ten samolot wyróżnia :) najbardziej do mnie przemawia jednak 2-ójka... miałbyś może wersję w większej rozdzielczości? :)
Jachu123 Napisano 29 Czerwiec 2010 Autor Napisano 29 Czerwiec 2010 miałbyś może wersję w większej rozdzielczości? :) http://img97.imageshack.us/img97/7358/dscn0556jx.jpg - W oryginalnych rozmiarach, zdjęcię bezpośrednio z aparatu.
torm Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 (edytowane) a pozwolisz, że je sobie lekko przefiksuje i wstawię na tapetę? -edit- w sumie szkoda, że tę chmurkę wyciąłeś...:/ Edytowane 29 Czerwiec 2010 przez torm
cg_monkey Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 No,no delf robi wrażenie twoja galeria. Czego używasz to obróbki zdjęć?
Rekomendowane odpowiedzi