Napisano 1 Październik 200915 l Taki idiotyczny problem się pojawił... Mianowicie mam podłączone słuchawki, i jak ruszam na ekranie jakieś okienka to w słuchawkach bzyczy. Jak puszczam animację wystarczająco powoli, to przy każdej klatce cyka. Gdziekolwiek na monitorach zmienia się kolor, w słuchawkach słychać odgłos. Nawet jak wyłączę głos. Słuchawki są duże i kabel jest dość długi, nie ekranizowany. Mam podejrzenie że może komputer lub monitor zakłóca kabel, tyle że poprowadzenie kabla w maksymalnej odległości nic nie zmienia, więc nie jestem pewna czy to to. Na laptopie problem nie występuje, tylko na stacjonarnym. Czy ktoś miał kiedyś podobny problem? I co robić? Da się jakoś ekranizować kabel nie rozcinając go?
Napisano 1 Październik 200915 l Da się - możesz zrobić ekran an zewnątrz - częściowo powinno pomóc, ale nie wiem na ile jest to skuteczne. Zastanowiłbym się też, czy to wina słuchawek - wydaje mi się, że to może być coś hardware'owego. Btw. korzystasz z LCD czy CRT?
Napisano 1 Październik 200915 l Miałem podobny problem. Winny był zintegrowany układ dźwiękowy słabej jakości. O ile pamiętam był to Realtek. W słuchawkach pojawiały się szumy zależne nawet od obciążenia procesora. Olałem to na jakiś czas, a potem sprzedałem komputer :)
Napisano 1 Październik 200915 l moze byc prostrze rozwiazanie tego problemu....wejdz w systemowe ustawienia dzwieku (odtwarzanie) i powyciszaj wszystkie mozliwe wejscia karty dzwiekowej (mikrofon, line-in etc.)...czasem niektore z nich nie sa widoczne i trzeba je wydobyc gdzies tam z ustawien zaawansowanych..
Napisano 1 Październik 200915 l Autor arev - komputera nie sprzedam bo akurat kupiłam. Ale chyba też Realtek (mam tam do wyboru sound card HDA ATI SB albo Realtek ALC888 - porblem występuje na obu) M@ti - Jak się robi taki ekran? Owinąć folią aluminiową, czy są jakieś bardziej profesjonalne metody? Jeszcze przetestuję te słuchawki u kogoś innego. Jakoś nie jest dla mnie logiczne czemu laptop ich nie zakłóca (laptop który jest w stanie zakłócić radio w odległości 2m...) Monitor LCD. maciekG - to nie to. Powyłączałam wszystkie. edit: jak podłączę słuchawki do laptopa i ruszam okienkami w stacjonarnym, to nie zakłóca (stoją tuż przy sobie). Więc to musi być gdzieś w środku, nie w kablu. Edytowane 1 Październik 200915 l przez Ania
Napisano 1 Październik 200915 l Ja mam podobny problem jak podłącze słuchawki do monitora. Masz może jakąś wieżę? Podłącz ją i zobacz czy szumy znikną. Jak znikną, podłącz słuchawki pod wieżę i po problemie.
Napisano 1 Październik 200915 l Wydaje mi się, że to nie słuchawki. Do ekranowania wystarczy folia aluminiowa - im większa grubość lub liczba zwojów tym lepszy ekran.
Napisano 2 Październik 200915 l moze byc prostrze rozwiazanie tego problemu....wejdz w systemowe ustawienia dzwieku (odtwarzanie) i powyciszaj wszystkie mozliwe wejscia karty dzwiekowej (mikrofon, line-in etc.)...czasem niektore z nich nie sa widoczne i trzeba je wydobyc gdzies tam z ustawien zaawansowanych.. Miałem tak samo jak Ty Aniu. Słuchawki "słyszały" przesuwanie okien, scrollowanie myszką... praca w maxie przy tym to była istna orgia dźwięków ;) maciekG dobrze radzi. Wyciszenie line in, Mic i PC beep powinno pomóc. Jest jakieś mikro zwarcie na płycie głównej, albo PC speaker i jego magnesik powoduje trzaski... nie wiem. Spekuluję. Mi to w każdym bądź razie pomogło (ściszenie PC beep).
Napisano 2 Październik 200915 l podłączyłaś słuchawki w przednim panelu w obudowie czy z tyłu? z tyłu powinno trochę mniej pierdzieć.
Napisano 2 Październik 200915 l spróbuj może z czymś takim, niekoniecznie tej klasy (cenowej) co RME: http://www.audiostacja.pl/index.php?le=produkty&pr=produkty&numer=224&kryterium=Akcesoria%20i%20Kable chociaż lepszym rozwiązaniem byłoby już w tym przypadku, kupno nowej karty z wyjściem słuchawkowym. Zdaje się, że Maya44 ma takie wyjścia słuchawkowe: http://novamusic.pl/product_info.php?products_id=128 pozdrawiam Edytowane 2 Październik 200915 l przez Chrupek