Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

cześć,

dostaje takie komunikaty od mentalreya w trakcie renderingu a potem mi go całkime zamyka.

MSG 0.3 error 011105: cannot start thread 5: Not enough storage is available to process this command.

MSG 0.3 error 011105: cannot start thread 6: Not enough storage is available to process this command.

MSG 0.3 error 011105: cannot start thread 7: Not enough storage is available to process this command.

to dziwne bo komputer nie jest najsłabszy a plik na ktorym pracuje ma tylko 10mb...

co moge zrobić.

teraz robie testowe rnederingi nawet nie 800X600.

a wszystkie parametry mam na low.

???

prosze o pomoc

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jakiego Max'a używasz ? ja mam 2009. - scena mi nie działa :(

A tak na marginesie, co w scenie robią światła typu vray ? wywal je.

Napisano

nie wiem czy nie masz za dużo poly. ja z 2 giga ramu ranuje out of memory wiec może może spróbuj jakoś obniżyć polycount. ten dach zabija wszystko ^^

Napisano
  • Autor

chyba jedyny sposob to zamienic to na proxy.

obnizyc polycont= upościć siatkę?

Napisano

Witam... a ja się nie dziwie, że Ci wywaliło maxa...

Chłopie... na parę krzeseł, ścian i okien nie wiem jakim cudem, ale masz 3 mln poly w scenie, do tego ponad 40 żródeł światła, z których każde emituje GI... oł Cizas(!)

...

Napisano
  • Autor

chwile mnie nie było.

dziekuje za odpowiedź:)

juz to wszystko grzecznie obczjam.

wsume to linkuje model z revita.

jutro pojutrze znowu z tym walcze wiec zobaczymy

pozdrawiam

k

zmian wersji programu zawsze jest bolesna:(

Napisano
  • Autor

ok.

sytuacja wyglada tak

po przemodelowaniu siatki dachu z importowanego modelu z revita na edit poly mam:

3 550 faces bez dachu

99 000 faces z dachem bez shela

2 000 000 faces z dachem i z właczonym shelem

renderingi się robią bez problemu (bez wzgledu na shela) w rozdzilczości

640x480

a w 800x600 zawsze go wywala.

nie wiem co robić.

Napisano

przemodelowac w maxie wszystko a revita sobie zostaw na boku bo widac ze mnozy poly w nieskonczonosc

Napisano
  • Autor

nie no,

problem jest tylko z tym dachem

a jego akurat w maksie zrobiłem...

teraz jest juz jeszcze dziwniej bo większe rozdźilczości jestm wstanie robić ale musze renderowac na 3 lub 4 razy za pomocą regionów...

ale i tak czasami mi wyzuci taki komunikat

Napisano
  • Autor

ok dzieki,

conserve memory znalazłem, ale nic tam wpisywac nie mozna:(

a samo odchaczenie nic niezmieniło...

Napisano

ZNam ten błąd dobrze ;) .. widziałem go często.. Dlatego najwikesze projekty jak coś to tylko w 2009 .. W 2010 ktoś mądry wywalił ta pożyteczna opcje z Mentala "Memory Limit" u mnie po jej zwiększeniu razy 10, Max i Mental przestały wywalać się..

W sieci widze że więcej ludzi ma z tym problem..

może ten temat pomoże>

http://www.vizdepot.com/forums/showthread.php?t=9460&page=1&pp=15

Napisano

Hej, nie widziałem scenki, bo nie siedzę w maksie, ale miałem podobny problem kilka razy w XSI. Spróbuj zjąć wszystkie tekstury. Dać na wszystko jeden materiał. U mnie tekstury właśnie były problemem. Pozr

Napisano

no to ja mam podobny problem. Wszystko lezy w emitowaniu fotonów. Mam scene (cube - 12poly) i jedno swiatlo photometric, ktore przy produkcji fotonow 10tys dziala jak zloto. Kiedy daje 4mln fotonow do emitowania swiatla - tez jest ok. Natomiast kiedy moje swiatelko wydziela z siebie 10mln promykow - FATAL ERROR. Wiec, moj komputer majac 2gb ramu nie wyrenderuje sceny ktory efekt bylaby dla mnie zadowalajacy? nawet w zamian za dluzszy czas renderu?

Napisano
cześć,

dostaje takie komunikaty od mentalreya w trakcie renderingu a potem mi go całkime zamyka.

MSG 0.3 error 011105: cannot start thread 5: Not enough storage is available to process this command.

MSG 0.3 error 011105: cannot start thread 6: Not enough storage is available to process this command.

MSG 0.3 error 011105: cannot start thread 7: Not enough storage is available to process this command.

to dziwne bo komputer nie jest najsłabszy a plik na ktorym pracuje ma tylko 10mb...

co moge zrobić.

teraz robie testowe rnederingi nawet nie 800X600.

a wszystkie parametry mam na low.

???

prosze o pomoc

Też miałem taki problem, przy renderowaniu nawet zwykłego box'a. Zresetowałem max'a(2010) i wszystko działa. Tylko ja miałem ten komunikat po polsku wyświetlany:)