Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od kilku dni przegladam rozne fora i nie widze odpowiedzi namoje problemy.

Oto problem:

Chcialem oswietlic wnetrze pokoju ktory zrobilem wzorujac sie na jednym z tutoriali ktore znalazlem na MAX3D.PL Wszystko szlo dobrze do momentu kiedy mam wlaczyc mr sky i mr sun. Nie moge, gdyz nie mam takiego wyboru. Uzywam 3ds Max 8 z wlaczonym silnikiem renderujacym Mental Ray.

Zastanawiam sie czy nie wystepuje jakis problem z samym MR gdyz mam do dyspozycji swiatlo takie jak mr omni i inne ale nie te dwa wymienione wczesniej niewspominajac juz o opcji skyportal.

Powiedzcie co jest nie tak: zle ustawienia, zly MR (nie pelny), czy jeszcze cos innego.

Wielkie dzieki za wszelka pomoc :)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a gdzie szukasz mr sky i sun ? Włącza się to z poziomu obiektu daylight system, to nie są osobne źródła światła jak omni czy spot. Jeżeli tam tego nie będzie, musisz przesiąść się na nowszego maxa, w 9 jest na pewno.

Napisano
  • Autor

wlasnie dokladnie tam szukalem i nic takiego tam nie ma. Moge wlaczyc Daylight ale nie wyskakuje mi zaden komunikat z pytaniem czy chce utowrzyc mr sun i mr sky.

Czy istnieje jakis sposob aby to naprawic bez potrzeby przesiadania sie na Max-a 9?

Napisano
  • Autor

Wiem, ale w tym panelu nie mam takiej opcji wybory. Nigdzie w ustawieniach nie znalazlem MrSun i MrSky. Znalazlem tylko IES Sun lub IES Sky.

Wyglada na to ze mam jakiegos wadliwego Mental Ray-a

Napisano

Nie masz wadliwego MR, po prostu w tej wersji mentala nie ma jeszcze mr sun i sky, tak jak pisałem wyżej, dopiero od maxa 9.