Napisano 29 Październik 200915 l Witam Pytanie swoje kieruje do osób które pracują bądź pracowały pod softem Modo. Jak przedstawia się sprawa stabilności programu? Czy potrafi wywalić się w najmniej oczekiwanych sytuacjach bez względu na stopień wykonywanych operacji ??? Czy wiadomo coś już o pojawieniu się wersji LINUXowej ? Pozdr.
Napisano 29 Październik 200915 l wczesne wersje potrafiły się wykrzaczyć aczkolwiek service packi usuwają większość niedoróbek. Najlepiej mieć auto-save co albo dwie. Pomimo tego jednak jest to jak dla mnie najlepszy soft do poly-modelingu
Napisano 29 Październik 200915 l Troche pracowalem na Modo 202 swego czasu. Odnosnie stabilnosci to bardzo dziwne odczucia. Mialem go zainstalowanego na kompie w domu - nie wykrzaczyl mi sie nigdy, i na kompie w pracy (bardziej powernym niz komp domowy) gdzie Modo krzaczylo sie prawie caly czas. Wg mnie swietny soft.
Napisano 29 Październik 200915 l Autor Tak zgadzam się pod względem modelowania to Modo mógłby spokojnie wytyczać standardy. Ale dalej pod znakiem zapytania stoi jego stabilność. Wersja trial przez jeden dzień wywaliła się kilkanaście razy i strzela fochy nawet w najprostszych narzędziach. :/ Normalka ?
Napisano 29 Październik 200915 l nie. Najczęstsze fochy miewa przy exporcie. Ale tak pozatym to nieczęsto się zdarza
Napisano 29 Październik 200915 l Obecnie (401 sp2 osx) jest b. stabilne (odpukać;) w porównaniu do poprzednich wersji ale dobrze sobie włączyć autosave (dosyć upierdliwy przy większych scenach) + ew. używać incremental save lub i to i to. Na 401 bez service packów w viście(osx też) czasem potrafił się przytkać lub chamsko wywalić. Ale zwykle był jakiś schemat np. ładując/dodając/zmieniając teksturę przy mielącym preview w zakładce render. Na razie jest nieźle choć parę dni temu coś mi się zrąbało w konfigach i nie tyle się wywalał co zawieszał. Przywrócenie zbakapowanych konfigów rozwiązało problem.
Napisano 29 Październik 200915 l Tak zgadzam się pod względem modelowania to Modo mógłby spokojnie wytyczać standardy. Ale dalej pod znakiem zapytania stoi jego stabilność. Wersja trial przez jeden dzień wywaliła się kilkanaście razy i strzela fochy nawet w najprostszych narzędziach. :/ Normalka ? Ale na czymś konkretnym? Bo swego czasu w 301 bodajże albo 202 były specyficzne rzeczy, które jak się zrobiło to na bank był crash.
Napisano 29 Październik 200915 l Modo swietny soft chyba najprzyjemniej mi sie w nim modelowalo, ale niestety ciagle wywalanie sie, bylo jego minusem. W nowych wersjach mysle ze stabilnosc poprawili chociaz juz sie w niego nie wglebialem bardziej. PS pod sprzet apple idealny prawdopodobnie. ale pod win jeszcze daleko mu do stabilnosci ;)
Napisano 29 Październik 200915 l Autor Ale na czymś konkretnym? Bo swego czasu w 301 bodajże albo 202 były specyficzne rzeczy, które jak się zrobiło to na bank był crash. Potrafi złożyć się przy prostych narzędziach typu: Clone, Mirror.. :/
Napisano 29 Październik 200915 l W 302 w wersji dla x86 wywalal sie dosc czesto, na 401 na x64 raczej sporadycznie. Mimo to, najlepiej w pracy modo zamiast zaufac szczesciu, zaufac autosave :P
Napisano 29 Październik 200915 l Hmm, dziwnie. A jaki masz build? Bo ostatnio była podmiana z dnia na dzień ( ostatnia: 33252). Miałeś wcześniejszą wersję zainstalowaną? Czasem na dziwne problemy pomaga wywalenie configów (modo401.cfg, vista: (c:\Users\(Name)\APPDATA\Roaming\Luxology). Może podziała. Spróbuj.
Napisano 30 Październik 200915 l Autor Testuje aktualnie na innym sprzęcie i powiedzmy że jest w porządku. Wiec korzystając z okazji... miałbym kilka pytań odnośnie samych ustawień w sofcie :-) Sprawa shaderów. Czy istnieje kanał do którego można wrzucić jeden szader na wszystkie obiekty z przypisanymi już materiałami i sprawnego powrotu do nich (Opcja taka jest np. dostępna w Mentalu pod nazwą Material Override). Czy kamery maja korektę trzeciego zbiegu perspektywy? uzumakishadow: dobrze wiedzieć z tym configiem. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Edytowane 31 Październik 200915 l przez MRay
Napisano 30 Październik 200915 l Shader Tree w Modo dziala jak warstwy w Pshotoshopie. Wystarczy, ze przeciagniesz Base Material na sama gore listy i wszystkie obiekty beda go mialy.
Napisano 30 Październik 200915 l Czy kamery maja korektę trzeciego zbiegu w perspektywy? Mozna go kontrolować bez problemu. http://screencast.com/t/wZcnnN5K1AGh Przy okazji configów. Pamiętaj, że jak wywalisz config to giną Tobie m.in.: - ustawienia programu (autosave, ilość przydzielonego ramu, ustawienia preview itp) - skróty klawiszowe, które sobie potworzyłeś (do narzędzi, ktore nie mają ich domyślnie ustawionych np. bridge) W modo jest b. przyjemna funkcja, która pozwala wyeksportować i zbakapować configi oddzielnie dla różnych rzeczy (config export i wybierasz jak to ma się nazywać i co ma eksportować). Wtedy jak np.modo będzie mieć pms to kasujesz configi, ładujesz np. tylko skróty i voila. Powodzenia, Mat Edytowane 30 Październik 200915 l przez uzumakishadow
Napisano 21 Grudzień 200915 l Autor Witam dzieki za wszystkie podpowiedzi . Po dłuższej nieobecności na forum chciałbym ponownie odświeżyć temat. Na początek pytanie odnośnie samego modelowania. Szukam sposobu na przekształcenie wyselekcjonowanej krawędzi prosto do splajna. O_o
Napisano 21 Grudzień 200915 l Autor Jak przedstawia się sprawa historii modelu? Jest ona podobną kontynuacja z LightWave? O_o
Napisano 21 Grudzień 200915 l Co do przekształcenia edga na spline/curve trzeba zaznaczyć sobie loop ale vertexów. Ważna jest kolejność czyli najlepiej zaznaczyć pierwszy, potem drugi i strzałką do góry. Jak już masz taką selekcję to shift+o dla otwartej krzywej lub ctrl+p dla zamkniętej. Jeśli chodzi o historię modelu to rozumiem, że masz na myśli historię operacji wykonywanych na obiekcie si? No to niestety jest historia ale nie jako stos operacji tylko jako poszczególne działania w programie. Czyli np. przesunięcie kamery itp. itd. Niestety nie wiem jak to jest/było w LW bo nie używałem. Pozdrawiam, Mat
Napisano 21 Grudzień 200915 l jak testowałem 401 (bez sp) to wysypywał się oporowo. Często przy bridge, przy prostych narzedziach... ale 301 z ostatnimi sp było już całkiem stabilne :) więc pewnie 401 z service packami już stabilniejsze. ale ogólnie to stabilność teggo softu - w normie. Max czy Maya też sie wywalają. czasem wydaje mi się, że to bardziej od dnia zależy niż konkretnych sensownych powodów. Maya ma okres - wadomo, foch co półgodziny... a Max? nie wiem, może halny wieje? ;)
Napisano 21 Grudzień 200915 l Z sp2 jest dużo stabilniejszy. Ale wywalić się czasem potrafi. U mnie zawsze raczej to samo. Zmiana materiału, tekstury i jakiś konflikt z preview i zonk. Choć ostatnio rzadko i przy 401 sp2 jakoś nie zauważyłem tego co opisujesz z maxem i mayą a co było utrapieniem poprzednich wersji czyli właśnie okresowy foch :) Ale w 401 przy wywaleniu się dzieją się dziwne rzeczy z autosavem. Po wczytaniu takiego pliku, niby wszystko powinno być ok a często gęsto giną ustawienia np. tekstur. Znika przypisanie do uv mapy itp. Cóż, co soft to ma swoje jazdy :)