Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to tekstura autorstwa Gutkafiutka. Próbowałem zrobic coś podobnego el niestety mi to nie za bardzo wychodzi. Jakimi sposobami zrobić takie sterty slomy na na teksturze. Wiem że trzeba połaczyc jakoś te zdjęcia ale neiwiem jak. Pobowalem wklejać fragmenty stert tej słomy i nanosić na bazową teksture ale ze skutkiem mnie niezadowalającym

20091031083538.jpg

Tutaj moje wypociny:

strzecha.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Osiągnąłeś praktycznie to co trzeba.

Niedoskonałości zrobiłeś tylko w innej konfiguracji i całość w innej kolorystyce.

Napisano

To że inna kolorystyka to wiem, tyko, że u gutkafiutka jest to bardziej wtopione w texte bazową. Moze by zattachować warstwy i dodać troch eburna zeby podkreślić cienie? Niewiem, moze pobawie się kolorami ale wątpie czy cos to da

Napisano

Hejka

Dobrą masz teksturę bazową, tylko musisz dodać brudu trochę (np. dirtmaps z

cgtextures). Na overlayu czy czymś takim.

A potem troszkę mchu na daszek.

Dodatkowo jakiś mech/brudek tak zrobiony coby gradient od dołu do góry był.

Napisano

Wystarczy jakaś renderowana chmurka, pobawic sie lewelami, odpowiednie mieszanie warstw i będzie troche "brudu" i nie będzie takie jednolite.

A jeśli chodzi o te doddatki, to najpierw sie pobaw Balansem kolorów, by bardziej kolorystycznie pasowało, pomniejsz bo są większe te "gałązki" niz na teksturze bazowej...

A potem to odpowiednie Maskowanie.

Jak już zamaskujesz w miare poprawnie, to osobiście połączyłbym warstwy przez kopiowanie (ctrl+shift+alt+E) i dodatkowo skorzystał z pędzla korygującego albo łatki, randomizując to jeszcze troche.

Ostateczny efekt powinien być git :)