avant.garde Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 Witam, Przed chwilą zadziała mi się bardzo dziwna rzecz. Stamoistnie przełączyła mi się klawiatura z systemu programisty na 214 (z tego co udało mi się obadać to np. ":" zamienił się na "Ł", nie wiem ostatecznie czy to było 214 bo zauważyłem, że wystąpiły jakieś daszkowane znaki i łączone "ae" nie występujące w polskim systemie znaków). Naturalnie pierwsze co zrobiłem to rzuciłem okiem do ustawień klawiatury i o dziwo była wybrana nadal klawiatura programisty. Usunąłem PL 214 i dalej nic. Przełączyłem na angielską i nic. Koniec końców urzyłem twardego reseta i po wejściu do windy wszystko było ok - jedyna dziwna rzecz to to, że ustawienia Opery mi się zresetowały (przy resecie Opera była wyłączona). Spotkaliście się kiedyś z takim problemem? (PS: nie mam zainstalowanego ATI Catalyst Center, które jak pamiętam override'owało ustawienia klawaitury w Windows, zwłaszcza że problem wystąpił samoistnie w trakcie pisania na gg).
wesol Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 nie wystąpił samoistnie, użyłeś skrótu klawiszowego shift + ctrl. Najlepszy rozwiązanie, jak właśnie zrobiłeś jest usuniecie innych jeżyków ( w tym wypadku PL 214)
Ania Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 Pewnie wcisnąłeś niechcący Alt Shift. Sprawdź w ustawieniach klawiatury jakie są skróty do jej przełączania, i je powyłączaj. Mi corel painter samoczynnie przełączał niekiedy klawiaturę na język łotewski czy coś w tym stylu. A to z operą dziwne.
avant.garde Posted November 10, 2009 Author Posted November 10, 2009 Dzięki za odpowiedzi;) Kurcze, tylko jestem przekonany, że nie wcisnąłem tej kombinacji - na początku też tak pomyślałem, ale od razu skoczyłem do menu wyboru języku i włączony był polski programisty. Ale faktycznie może nie zarejestrowałem. Dzięki wszystkim za pomocną dłoń:)
ptaszek Posted November 12, 2009 Posted November 12, 2009 pokasuj te inne jezyki i juz Ci sie nigdy nie przelaczy. zawsze pomaga :)
Recommended Posts