Napisano 13 Listopad 200915 l Witam, mam problem :) Mam w maxie zrobiony duży obiekt - restauracja. Potrzebuje porobić renderingi - ortogonalne (bez skrótów persp.) Czyli na zasadzie przekrojów, wiem jak to zrobić ale clippingiem kamery. Natomiast jak to zrobić z widoku front, back, left i right - nie wiem. Chodzi o to by wnętrze po przekrojeniu nie dostawało światła z zewnątrz i było to całkowicie ortogonalne. JAK :) ?! Z góry dzięki, Oskar.
Napisano 13 Listopad 200915 l wstawic kamere, wlaczyc ortographic projection i ustawic clip planes.. voila
Napisano 13 Listopad 200915 l Autor Przetestuje to za chwilę, bo aż nie wierze że takie to łatwę. Dzięki :)
Napisano 13 Listopad 200915 l Autor Uczyniwszy zgodnie z poleceniem - powiem że spoko wychodzi ale żeby mieć zakres od stropu do stropu, czyli pełną wysokość pomieszczenia trzeba Lens dać na 0,1mm a FOV na 175 ,oraz -co brutalne- przeskalować obiekt bo tak łapie się jedynie 2/3 kondygnacji. Powiem tak - strasznie parszywa robota - bo budynek mam dość duży wiele elementów wiele photometryków itd. Może jest cos mądrzejszego ?
Napisano 13 Listopad 200915 l jaki fov, jaka ogniskowa? po cholere? I co najdziwniejsze jakie skalowanie obiektu? Chcesz zrobić przekrój? Bez perspektywy tylko w widoku orto? Wsadzasz kamere do sceny, ustawiasz w kierunku przekroju jak tam sobie wymarzyłeś, włączasz ortographic projection,włączasz clipping do odpowiedniej odległości, włączasz "Show Safe Region" i operując Aspect ratio w oknie ustawnień renderu ustawiasz odpowieni zakres formatu dopasowując go do tej elewacji. Edytowane 13 Listopad 200915 l przez Marcin
Napisano 13 Listopad 200915 l pamietaj ze fov dopasowuje sie albo do szerokosci, albo do wysokosci albo do przekatnej, steruje tym ikonka przy fov
Napisano 13 Listopad 200915 l Autor Marcin Nie wiem po co ta cholera ? FOV i lens po to by powiększyć zakres widoku kamery. Zrobiłem zgodnie z Twoją wskazówką i frame zmienia swoje wielkości ale tylko i wyłącznie w zakresie określonym wcześniej przez kamerę (wciąż taki jak w viewporcie) - może coś źle robię, może się nie rozumiemy. Dzięki. tjviking wiem, ale dzięki. edit : robiąc tak jak poradził Marcin czyli z safe frame utawiając clipping itd. powiększam zakres fov'em i według mnie git. Edytowane 13 Listopad 200915 l przez jahred6