Kedzior Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 Witam. Przegryzam się ostatnio z AE i o ile coraz śmielej korzystam z funkcji, efektów itp, tak do tej pory sporym problemem nie rozgryzionym przeze mnie jest wybór sposobu kodowania video. Często i gęsto próbuje na różne sposoby, ale generalnie zajmuje to na tyle dużo czasu, a kodeków i ich opcji też jest od groma, że kieruje pytanie do doświadczonych użytkowników. Mowa o materiale HD 720p. 1.Jaki jest najlepszy kodek który pozwoli na możliwe zmniejszenie objętości nagrania video, przy możliwie najmniejszej stracie jakości źródłowego materiału, przy pominięciu czasu renderingu. 2.Który kodek skompiluje mi film najszybciej, przy niezłej/dobrej jakości obrazu i małej objętości, pasujący np do Youtube HD. Często i gęsto wyskakuje mi też komunikat o braku pamięci RAM, mam 2GB, może to i nie dużo jak na dziś, ale też bez przesady, czy to normalne? Mówię tu i filmach raptem po kilka minut i z kilkoma efektami wrzuconymi na video. Pojawia się to przy wybranych kodekach, nie przy wszystkich. Z góry dzięki za wskazówki. Pozdrawiam
JohnZi Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 zainteresuj sie kompresja h264, chyba najbardzie ostatnio popularna no i sie nie dziwie, bo daje bardzo dobre efekty:)
sly Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 (edytowane) 1. *.mov - Photo-JPG lub Animation (w praktyce bezstratny) - możesz wyrenderować sobie nieskompresowany, i później przemielić programem do konwersji na taki bitrate który będzie ci pasował do odtwarzania (DVD-PAL - od 6000kbit/sec do max. 9000kbit/sec. - nie wiem jak z HD) albo dalszej obróbki. jeśli chodzi o dalszą obróbkę to odradzam H.264 (program do edycji będzie męczył się z dekompresją zanim cokolwiek zaczniesz działać z klipem - jednakże ten kompresor jest wspierany przez wiele kart g. Nvidia - musisz przeczytać w opisie karty czy i jakie przyśpieszenie daje ona u ciebie) 2. (przeczytaj na stronie YT) ale raczej *.mov-H.264 Błąd pamięci - rutyna - ustawiasz kompozycję do renderu - ctrl+m - wybierasz co tam chcesz i gdzie chcesz - zapisujesz projekt - zamykasz program. Odpalasz program - otwierasz projekt - przechodzisz do "render queue" - wciskasz "render" - czekasz na plik. (opcja "purge" niewiele pomaga) Aczkolwiek, jeśli to nie pomaga - renderujesz do sekwencji (np. PNG) - w przypadku błędu restartujesz program i renderujesz dalszą część - później tylko składasz sekwencję do kupy. pozdrawiam. Edytowane 19 Listopad 2009 przez sly
Kedzior Napisano 21 Listopad 2009 Autor Napisano 21 Listopad 2009 Dzięki za wskazówki :) Sprawdzę co i jak.
Rekomendowane odpowiedzi