Skocz do zawartości

Problem z formą/ kształtem.

nieuchron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników. Jestem początkującym użytkownikiem 3dsa i mam problem z uzyskaniem pewnej formy, która jest mi potrzebna do konkretnego projektu. Szukałem rozwiązania lub czegoś co mogło mi pomóc po różnych tutorialach, niestety bez skutku.

Wydaje mi się, że sprawa nie jest trudna do zrobienia, ale mimo to przerasta moje umiejętności.

Co do samej formy chodzi mi o taki wir jak tu:

wirob.jpg

Jeśli ktoś umiałby zrobić tego typu kształt z siatki 3d, i miałby ochotę podzielić się to wiedzą to proszę o jakąś instrukcję napisaną w przystępny języku dla początkującego użytkownika 3dsa.

PS. Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

1. zrobiłbym plane z trisów

2. wyciął booleanem kółko

3. Uporządkował siatę

4.Włączył soft selection i przesunął w dół kółko (musisz się pobawić z ustawieniami)

5. Zaznaczył wszystkie edge

6. make shape from selection

7.Enable in viewport (i ustaw sobie thickness mniejsze)

8 convert to editable poly

No i chyba tyle, ale nie mam maxa więc ręki se uciąć nie dam.

Możesz potraktować siatę noise'm bo ona taka równa chyba nie jest.

Tworzysz plane z dużą ilością segmentów (50 x 50 na przykład). Wchodzisz na poziom manipulacji vertexami, zaznaczasz vertexna środku plane'a, włączasz soft selection, ustawiasz zasięg żeby obłąj tyle powierzchni ile potrzebujesz i przesuwasz vertex w dół. Usuwasz go i ewentualnie dajesz modyfikator turbo smooth.

Bardzo dziękuję za pomoc i tak rychły odzew. Wyszło mi coś takiego:

wir1.jpg

I nie wiem czy to ja coś źle zrobiłem, czy wy nie zwróciliście uwagi na to, ze tworzące tej tulei są skręcone spiralnie. Tak jak tu na rzucie z góry:

wir3.jpg

Na tym zależy mi najbardziej, bo ten model potrzebny mi jest do narysowania takiej konstrukcji jak na powyższym zdjęciu. Wydaje mi się, że to są nałożone na siebie współpłaszczyznowo o jednakowym promieniu dolnym i górnym tuleje, z tym, że jedna skręcona jest w zgodnie z ruchem wskazówek zegara, druga przeciwnie, a trzecia wygląda tak jak ta którą zrobiłem przy waszej pomocy. Dałoby rade coś takiego zrobić w maxie?

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności