Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czesc

chcialbym zlozyc sobie małą farmę do 4000 zlotych. niech skladaja sie na nią 2-3 jednostki powiedzmy na procesorach c2q Q8300-Q9500. a teraz pytania:

-czy trzeba miec w kazdej jednostce dysk twardy?

-na jakim systemie ja organizowac vista64? linux?

-czy musza byc jakies specjalne karty sieciowe?

-moze jest jest jakas firma/sklep ktory by mi to złożył/asekurował mi?

-czy są jakieś obudowy do takich zastosowań?(czy musze sobie kupic szafke z ikei :))

pozdrawiam

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A nie lepiej jedna jednostke oparta na dwoch procesorach intel i7 920? 16 bucketow w jednym komputerze w cenie 4tys zl.

Napisano
  • Autor

no ale moze moge miec 3 quady za ta cene .komputer do pracy mam wiec nie chce stacji chce tylko takie pudlo co by stalo w kuchni i renderowalo.

Napisano
  • Autor

hm to zastanawiające ale te 16 bucketow i7 renderuje troche lepiej niz 8 bucketow quada. chodzi o to czy 12 bucketow quada- 12 rdzeni jest lepsze niz 16 bucketow-8 rdzeni i7. troche sie w tym gubie nie krzyczcie.

Napisano
A nie lepiej jedna jednostke oparta na dwoch procesorach intel i7 920? 16 bucketow w jednym komputerze w cenie 4tys zl.

nie uruchomisz 2ch i7 920, musisz miec Xeony z Serii 5500 and up,

widziales ich ceny? masakra...

Napisano

Dlaczego nie uruchomie? Sa przeciez plyty z podwojnym soketem 1366 w cenie ok 400$.

Napisano

i7 920 nie obsluguje wieloprocesorowości.

nie wystarczy płyta , procesory również musza być własciwe.

pzdr

waldek

Napisano

Dokładnie, kup szafkę z ikei w standardzie atx:)

http://helmer.sfe.se/ takie domowe rozwiązanie, ale pewnie widziałeś.

Za 4klocki ja bym brał jednego i7, choćby po to by się nie pierdaczyć z łączeniem tych quadów, które za rok i tak będą za dużo miejsca zajmować w stosunku do mocy, później sobie dokupisz kolejne i7.

Zafunduj sobie w końcówce i stacji roboczej karty gigabitowe (i kabel:) ) jak nie masz.

W końcówce dyski w raidzie z backupem i masz przestrzeń na pliki dodatkowo.

Do tego mocne i ciche chłodzenie.

System jaki chcesz, zależy co i jak liczysz.

Może być vista64, może być xp64, co tam sobie chcesz.

powodzenia!

Napisano
  • Autor

no ok to skladam z i7 polegam na waszym doswiadczeniu :) dzieki za odpowiedzi, pozdrowienia dla krakowa, gdyni i warszawy :D. serduszko pod avatarem to "rep"? pozdro