Napisano 11 Grudzień 200915 l Nie wiem, co się stało. Doświadczyłem nagle problemu z zapisywaniem (a może raczej otwieraniem) renderów. Problem wygląda następująco: Wyrenderowany obrazek zapisuję we wszystkich możliwych formatach (bmp,jpg,tif,tga,png,hdr,exr, itd.) i teraz: 1. po otwarciu w PS lub w podglądzie Windows (a także na miniaturach w explorerze Windows) obraz jest ciemny i jakoś przekontrastowany (jedynie hdr i exr otwierają się w PS jako za jasne) 2. Screenshot z VFB Vraya czy maxa wklejony w PS jest ciemny, wklejony do MS Paint jest ok; zapisany do pliku w MS Paint odczytywany jest w PS jako ciemny a w MS Paint ponownie poprawnie 3. ten sam obrazek otwarty w MS Paint i Irfan View jest widoczny ok 4. taki obrazek wrzucony na serwer w przeglądarce też wygląda ok Nie robię LVFem, w gamma w 3ds maxie nie mam nic zaznaczone. Problem występuje przy różnych projektach. Zarówno w VFB Vraya i maxa render wygląda poprawnie, ale screenshot czy zapisanie tego do pliku już w PS jest widoczne jako ciemne. Wygląda to tak, jakby obrazki były jednak zapisane poprawnie tylko PS i podgląd Windows o tym nie wiedziały i wyświetlały je jako ciemne.
Napisano 11 Grudzień 200915 l Autor i jak to naprawić? :) EDIT: Coś popsztykałem w PS->Edit->Color settings, poustawiałem na chybił trafił jakieś profile i nagle PS zaczął poprawnie wszystko wyświetlać. Niestety Windows Photo Viewer ciągle ma problem. No i dalej nie wiem, skąd to się tak zrobiło. Nic nie dotykałem i nagle się wszystko zwaliło... czyli jak zawsze ;) Edytowane 11 Grudzień 200915 l przez El Wieczor
Napisano 11 Grudzień 200915 l Adobe Gamma loader? Coś takiego było do zarządzania uniwersalnego w Windzie kiedyś. Może warto spróbować.
Napisano 12 Grudzień 200915 l http://pl.wikibooks.org/wiki/Fotografia/Kalibracja_monitora_i_drukarki może pomoże ustawianie profilu w viście jest różne niż w xp. w xp we właściwościach ekranu zakładka ustawienia przycisk zaawansowane i dalej zakładka zarządzanie kolorami. w sieci jest naprawdę dużo w tym temacie.