Napisano 14 Grudzień 200915 l Nie wiem o jaką stylistykę chodzi ale efekt odbicia zależy od programu.
Napisano 15 Grudzień 200915 l w ekfektach pewnie bedzie hehe a tak serio to musisz kombinowac z materialem i otoczeczeniem jednoczesnie, wrzucic mape hdri do environment, wstawic pare jasnych plane'ow, ustawic swiatlo area light wlaczyc swiatlo rozproszone (gi), wyrenderowac ambient occlusion i nalozyc w fotoszopie jako multiply. no i wszystko w miare harmonijnie zgrac. nie mowie, ze to przepis na wszystko, jak bedziesz mial kichowy model to i tak nic z tego nie wyjdzie.
Napisano 15 Grudzień 200915 l Autor uzwam 3d maxa, gi uzywam model zrobilem identyczny materialy to ceramika, nie moge uzyskac tylko tego odbicia
Napisano 15 Grudzień 200915 l Jeśli chodzi o to na podłożu - to nie odbicie tylko cień. Jeśli chodzi o to na krawędziach - musi się COŚ odbić. U Ciebie jest CO?
Napisano 15 Grudzień 200915 l Autor tu mam render jest tylko plane na podlozu i litery na niej nie moge uzywac photoshopa bo to animacja
Napisano 15 Grudzień 200915 l taką sprawę można załatwić w 10 min włącznie z renderingiem. sam AO wystarczy na podłożu bez żadnych świateł + HDRI
Napisano 15 Grudzień 200915 l Autor AO czyli ? ambient ocla... ? o to chodzi ? bo to wlaczylem Edytowane 15 Grudzień 200915 l przez ihyde
Napisano 15 Grudzień 200915 l Stary, wciśnij F1 przerób trochę tutoriali. bo już nawet mi zadziałało to na nerwy.
Napisano 16 Grudzień 200915 l zrobiles? wylacz odbicia w materiale podloza, wstaw mape ambient occlusion w diffuse. wrzuc skylight, ustaw go na use scene environment, wlacz final gather, wcisnij 8, wcisnij environment wybierz mape hdr np. http://www.debevec.org/Probes/uffizi_probe.hdr ustaw 32bit, def exposure, przesun do material editora przycisk z mapa, ustaw ja na spherical evironment. ustaw material literek na arch and design, ceramic, wlacz special effects i round corners, to ci zrobi "efekt gladkich krawedzi" na obiekcie a widze ze sie przyda, tylko ustaw tak zeby nie bylo zbyt zchamferowane zwykle 0.1 nawet wystarcza. ok te usawienia sa tylko do mental raya i nie jestem w stanie ich potwierdzic bo sa z glowy(jade autobusem i pisze z komorki) ale pokaz czy sie udalo. jakby bylo za jasno albo za ciemno to wlacz w environment mr photographic exposure control, ustaw EV na 8(tym mozesz rozjasniac i przyciemniac bez ustawiania wlasciwosci swiatel). phisical scale na unitless i 1500. jak robisz animke to warto renderowac do serii plikow tga a nie jedngo avi, jak sie komp wywali to masz przynajmniej tyle ile sie wyrenderowalo. ok, moj przystanek sie zbliza, pozdr.