Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Mam mały problem z kaustyką, mianowicie wyskakują mi te dziwne zielone plamy na renderze. Nie wiem skąd, co moze byc tego powodem:

kaustyka.jpg

Jeżeli macie jakiś pomysł, dajcie znać. Proszę.

Dzieki z góry -

Ciastuch.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

płyn w butelce jest źle wymodelowany. powinien wychodzić poza ścianki a nie do wewnątrz. a te plamy to mogą być photony jeżeli jest ich mało i się rozpraszają w całym wszechświecie.

Napisano
  • Autor

to takie pierwsze ztarcie na słabym kompie z kaustyką. Niestety większe kombinowanie z ustawieniami wiąże się z długim oczekiwaniem na render i przeliczanie wszystkiego.

Hynol - to caustics w vray'u. Silniki to: primary:irradiance map, secondary: light cache. Ustawiałem tak, bo nie wiem w sumie jak powinno być, a na takich ustawieniach wczesniej sie bawiłem.

Bacry - Masz racje co do płynu. Zrobiłem na szybko coby zobaczyć jak kaustyka bedzie wychodziła z płynem. Dlaczego te fotony rozpraszają się w taki dziwny sposób ( rozrzucone tak nieregularnie) i dlaczego tworzą takie plamy, czemu są takie duże?

Napisano
  • Autor

Hm, no tutoriale potrafie sobie odnaleźć za pomocą wujka google:) Ale nigdzie nie jest wytłumaczone dlaczego dzieje sie w ten sposób z tymi fotonami jak u mnie i dlatego zwracam sie własnie z tym na forum.:)

Napisano

Zwiększ radius w caustics. Wyłącz GI caustics i zobacz czy błędy są po stronie kaustyki czy GI kaustyki.