Napisano 8 Styczeń 201015 l Adobe wraz z naukowcami z Uniwersytetu w Minesocie pracuje nad bardzo ciekawym projektem. Projektem, który może znaleźć zastosowanie w programach postprodukcyjnych tej firmy. Mowa tutaj o projekcie "Video SnapCut", systemie, który pozwoli w prosty i szybki sposób zaznaczać i wycinać wybrane obiekty, ale z filmu. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=960
Napisano 8 Styczeń 201015 l Super!!! Będziemy mieć możliwości robienia efektów specjalnych na bez użycia green/blue screen-ów
Napisano 8 Styczeń 201015 l ciekawy projekt. chociaż wiadomość kojarzy mi się bardziej z marketingiem, niż przełomem w technologii kluczowania. Mam nadzieję, że się mylę.
Napisano 8 Styczeń 201015 l Autor ciekawy projekt. chociaż wiadomość kojarzy mi się bardziej z marketingiem, niż przełomem w technologii kluczowania. Mam nadzieję, że się mylę. Ale w sensie? To żadna informacja prasowa. Znalazłem informację w internecie o projekcie naukowym. Projekt prowadzony jest przez Uniwersytet w Minesocie + uczestniczą w nim researcherzy z Adobe. Co ciekawe, jeśli ktoś dobrze zna angielski. Można się wczytać w abstract. Będzie to pewnie praca doktorska dla jednego z twórców, który aktualinie jest w drodze do doktoratu. Adobe pewnie dofinansowuje go np. za pomocą wszelakich stypendiów z myślą, że może faktycznie stać się czymś co będzie można zastosować w swoich produktach. Zabieg mi znany np. u mnie z uczelni. Mam nadzieję, że to się uda jeszcze dopracować. Czegoś takieg bez wątpienia brakuje. Na pewno proste sceny w jakiś sposób będzie się dało w ten sposób bez problemu "ciąć". Projekt mówi też o bardziej skomplikowanych rzeczych ... ale to się dopiero okaże. Edytowane 8 Styczeń 201015 l przez Adek
Napisano 9 Styczeń 201015 l Pewnie biegnacej w stadzie zebry nie wykluczuje :))) a tak na serio to moim zdaniem swietnie sie zapowiada. Trzymam kciuki za Jajoglowych (bez urazy).
Napisano 9 Styczeń 201015 l Aż strach pomyśleć jakie to materiały będą przychodzić do wykluczowania w przyszłości.. już teraz z blu/green boxami często jest problem. Ciekawe jak to się rozwinie. potencjał ma, więc trzymam kciuki.