Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Tak sie jako艣 tym zainteresowa艂em kt贸ry dokument w pdf jest legalny a kt贸ry to juz piractwo, zaciekawi艂o mnie to po tym jak jeden z autor贸w w膮tku zosta艂 zbanowany za podanie adresu na rs do ebooka. Czy jesli z ksiazka kt贸ra zakupi艂em dosta艂em wydanie ksi膮zki w pdf i chc臋 ja udostepni膰 kolegom w necie wsadzaj膮c np na RS to to jest piractwo czy tez nie.

Edytowane przez wooky73

• Odpowiedzi 18
  • Wy艣wietle艅 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To a偶 tak nie logiczne 偶e jak za co艣 si臋 p艂aci to tego udost臋pnia膰 za darmo nie mo偶na? Chodzi o tw贸rczo艣膰 chronion膮 prawem autorskim.

Napisano
  • Autor

A jak po偶yczasz kilku osob膮 ksi膮zke to te偶 si臋 dopuszczasz piractwa ;) - to jest twoje nielogiczne, w biblotece publicznej za darmo mozesz dosta膰 ebooki i audiobooki i poka偶 mi kogos kto jesli je po偶yczy to ich nie skopiuje 偶eby sobie ja zachowa膰. Nie m贸wimy tu o udost臋pnianiu za pieni膮dze, w sieci jest masa pdf kt贸re nie powsta艂y odp艂atnie i co one te偶 sa piratami bo prawa autorskie nale偶膮 do pana X a ty je udostepniasz bez jego zgody innym toz to tez by by艂o piractwo.

Edytowane przez wooky73

Napisano

Sluchaj, do praw autorskich z logik膮 nie wyskakuj :) Jesli cie to interesuje to sa wydawnictwa ksiazek ktorym nie podoba sie fakt ze istnieja biblioteki, bo pozyczaja ksiazki za darmo. Jak kupujesz Ksiazke do ktorej dorzucona jest wersja w PDFie to tam zwykle wyraznie pisze ze ten PDF jest do twojego prywatnego uzytku.

Napisano

Jak po偶yczasz ksi膮偶k臋 to jej w tym samym czasie nie czytasz wi臋c jest ograniczenie ilo艣ci os贸b kt贸re mog膮 j膮 przeczyta膰. W .pdf trzy osoby kupi膮 a po dw贸ch miesi膮cach ka偶dy j膮 ma na dysku.

Napisano
  • Autor

No tu masz racj臋, tylko przyznaj sie sam przed sob膮 czy nie masz na twardzielu takich nielegalnych pdf -贸w ;) i czy nigdy nie udostepni艂es w ten spos贸b. Winika z tego 偶e jesli juz sie chc臋 dopu艣ci膰 tego procederu ;) aby cos komus udost臋pni膰 to poprostu cichcem i osobi艣cie do danego delikwenta a nie na forum jak sie tu kto艣 dopu艣ci艂 ;)

Edytowane przez wooky73

Napisano

Wszystko jest uregulowane prawnie. Biblioteki te偶. Nie mozesz udost臋pnia膰 publicznie. uzytek osobisty dotyczy tez pozyczanie kolegom np. z nosnikiem. Nie wiem jak to jest w przypadku braku nosnika. Ale w tym przypadku nosnik jest. btw mozesz miec kopie dla siebie - bezpieczenstwa.

Napisano
  • Autor

Polecam odwiedzenie jednej z warszawskich bibliotek na Bemowie gdzie czytelnia danej bibloteki wypozycza nieodp艂atnie filmy, na p艂ytach DVD jest napisane "P艂yta DVD bez praw do wypo偶yczania" i jak to w takim razie okre艣li膰 bo to chyba jest jaka艣 dziura prawna.

Napisano

W takim razie Biblioteka 艂amie prawo. Ale co to ma do sytuacji na forum? Nie umieszczamy link贸w do pirackich (tak ten post zawiera艂 link do pirackiej kopii ksi膮偶ki) ksi膮偶ek i nie wymieniamy mi臋dzy sob膮 tutaj publicznie takich informacji. Ot koniec tematu.

Napisano

biblioteka nie 艂amie prawa (bo ma odr臋bne uregulowania prawne), pewnie zakupili takie egzemplarze i tyle :)

Napisano
  • Autor

Ola-f podejrzewam 偶e Tweety ma racj臋 bo egzemplarz z takim nadrukiem jest sporo ta艅szy od p艂yty przeznaczonej do wypo偶yczenia bo tam dochodzi op艂ata za licencj臋.

Napisano

mozliwe. dawno nie zaglebialem sie w prawo autorskie, a ostatnio mi brakuje czasu na wszystko. Ale z tego co pamietam, to biblioteka ma nieco inne uprawnienia i kupuje zwyczajne egzemplarze.

Napisano

Ustawa z dnia 27 czerwca 1997 roku o bibliotekach (Dz. U. z 1997 r. Nr 85, poz. 539 z p贸藕niejszymi zmianami)

Art. 5.

Materia艂ami bibliotecznymi s膮 w szczeg贸lno艣ci dokumenty zawieraj膮ce utrwalony

wyraz my艣li ludzkiej, przeznaczone do rozpowszechniania, niezale偶nie od no艣nika

fizycznego i sposobu zapisu tre艣ci, a zw艂aszcza: dokumenty graficzne (pi艣miennicze,

kartograficzne, ikonograficzne i muzyczne), d藕wi臋kowe, wizualne, audiowizualne i

elektroniczne.

Napisano

Albo mi si臋 wydaje albo temat tej dyskusji jest taki sam jak w w膮tku "

Kt贸re linki s膮 legalne"... Rozmawianie na ten temat w og贸le nie ma sensu. Regulamin forum jasno okre艣la 偶e si臋 nie podaje link贸w do "spiraconych" tre艣ci i tyle.. Temat bez sensu i proponuj臋 zamkn膮膰.

Napisano

Nie wiem co ten temat ma wsp贸lnego z CG...

Kupuj膮c produkt nie kupujesz do niego praw. Wielu ludzi my艣li, 偶e jak kupili ksi膮偶k臋, to mog膮 z ni膮 zrobi膰 co zechc膮, a tak nie jest. Prawa autorskie to ciekawy temat, np pracownicy naukowi na uniwersytetach wydaj膮c swoje pracy w akademickim wydawnictwie musz膮 odda膰 swoje na rzecz uczelni. Ci臋偶ka sprawa...

Napisano

prrrszalony - materialne, nie autorskie wi臋c nie do ko艅ca tak jest. Z tymi materialnymi te偶 nie jest to takie proste, bo jak wygl膮da np. sytuacja kiedy wygrywasz swoj膮 prac膮 dyplomow膮 zewn臋trzny konkurs? Ile powiniene艣 "odpali膰" uczelni? Tutaj sprawa mo偶e by膰 bardziej problematyczna.

Oczywi艣cie autor w膮tku zna odpowied藕 na swoje pytanie (jak mniemam), ale chyba mo偶na dyskutowa膰 na postawiony temat, kt贸ry z CG ma jednak troch臋 wsp贸lnego. Kwestia tylko czy to nie wolne dyskusje, bo to pewnie tam powinien trafi膰 w膮tek.

Napisano
  • Autor

Zado艣c czynie niekt贸rym i watek przenosz臋, to tego co napisa艂 PICsell kumpel broni艂 sie na uczelni pisz膮c program komputerowy ( kt贸ry okaza艂o sie jest teraz bardzo przydatny) i z tego co wiem to on dostaje tantiemy za prawa autorskie ale g艂贸wna kas臋 zgarnia uczelnia za dystrybucj臋 i firmowanie sob膮 programu

Napisano

Je艣li chodzi o biblioteki, jak i o wypo偶yczalnie film贸w, a bardziej te drugie, to i tutaj zakupywane s膮 filmy z normalnej dystrybucji, kt贸re same w sobie nie s膮 przeznaczone do dalszej dystrybucji/wypo偶ycze艅, z tym, 偶e wypo偶yczalnie maj膮 prawo zakupu dodatkowych licencji, co rozwi膮zuje problem. Podobne uregulowania prawdopodobnie dotycz膮 bibliotek, z tym, 偶e realizowane jest to my艣l臋, nieco inn膮 drog膮. Co do g艂贸wnego tematu dyskusji, to wystarczy wczyta膰 si臋 w licencj臋 i b臋dzie wiadomo, czy mo偶na udost臋pnia膰, czy nie. Nie potrzeba do tego w膮tku na kilka stron forum:)

Pozdr

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci