Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam,

wczoraj wieczorem zamykam system i podczas zamykania komp mi si臋 zawiesi艂, nast臋pnie sam si臋 zresetowa艂. Jak 艂adowa艂 znowu system to na u艂amek sekundy ekran zrobi艂 si臋 niebieski z jak膮艣 tre艣ci膮 i znowu samoczynny restart i tak w k贸艂ko. Nie wiem co tam pisze, bo nawet nie zd膮偶臋 przeczyta膰 jednego wyrazu. Mam Win 7 pro. U偶ywam od ponad 2 miesi臋cy i nigdy nie mia艂em najmniejszego problemu.

Dzi臋ki za ka偶d膮 pomoc.

• Odpowiedzi 24
  • Wy艣wietle艅 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

艣ci膮gn膮艂em programik memtest86-3.5 tylko najpierw co艣 si臋 sprawdza przez 3 sekundy, a p贸藕niej stoi w miejscu, chyba si臋 wiesza... czy to znaczy 偶e padni臋ty ram? Dodam, 偶e sprawdzi艂em na starym kompie z 1GB ramu i testuje do ko艅ca. Na tym nowym mam 8GB.. 2 zestawy 2x2GB

EDIT

wyci膮gn膮艂em jedn膮 par臋 2x2GB i dalej to samo:/ p贸藕niej wyci膮gn膮艂em t膮 drug膮, a w艂o偶y艂em t膮 i bez zmian:/

Edytowane przez JB*

Napisano

ja bior臋 w takich przypadkach aparat, kr臋ce film, przerzucam na dzia艂aj膮cego kompa i zatrzymuje na miejscu gdzie wyswietlony jest kod b艂edu. Dalej do googla i naprawiamy :)

Napisano

Na pocz膮tek sprawdzi艂bym te ko艣ci w innym kompie, mozliwe ze trzepie ci sie twardziel a tak og贸lnie to spr贸buj z艂apa膰 to niebiekie okno spa艂zuj wtedy kompa moze sie uda doczyta膰 co to, czasmi sterownik lub oprogramowanie urz膮dzenia zewnetrznego robi takie cuda.

Trosiek dzieki za podrzucenie pomys艂u moze sie kiedy艣 przyda膰 na przysz艂o艣膰 ;)

Napisano
  • Autor

zrobi艂em jak radzi艂 trosiek:) i mam text

A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer.

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME

If this is the first time you've seen this stop error screen, restart your computer. If this screen appears again, follow these steps:

Check to make sure any new hardware or software is properly installed.

If this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer for any windows updates you might need.

If probles continue, disable or remove any newly installed hardware or software. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing.

If you need to use Safe Mode to remove or disable components, restart your computer, press F8 to select

Nie dodawa艂em 偶adnego nowego sprz臋tu, nie instalowa艂em nowych sterownik贸w i ostatnio na kompie instalowa艂em now膮 rzecz z jakie艣 2 tyg temu.

EDIT

poczyta艂em w necie o tym b艂臋dzie, w艂o偶y艂em p艂ytk臋 z winem odpali艂a si臋, uruchomi艂em wiersz polece艅 i mog臋 lata膰 po wszystkich partycjach dysku natomiast jak pr贸buj臋 wej艣膰 na C pojawia si臋 B艂膮d danych (CRC).

Edytowane przez JB*

Napisano

no czyli masz sajgon :D

sprobuj przelozyc dysk do innego kompa i sprobowac skopiowac dane, jesli sie nie da odczytac to mozesz sprobowac CHKDSK'a, jesli to nie pomoze to zostaja juz bardziej

hackerskie metody odzyskania danych

ale generalnie marne szanse widze, pewnie bez narzedzi do odzyskiwania

dyskow bedzie ciezko poskladac to do kupy, skoro sie bootuje to bootsector jest ok,

a to ze sie nie montuje, to pewnie glowna kopia ntfs volume padla, sa jeszcze zapasowe ktore da sie przekopiowac do glownej i uratowac dane, raczej malo prawdopodobne zbey wszystko naraz szlag trafil

no i zawsze zostaje piekna mozliwosc ze elektronika siadla :D

ale wtedy dziwne byloby ze sie wogole zabootowal

Napisano
  • Autor

sformatowa艂em C, zainstalowa艂em wina i niby wszystko dzia艂a, a dane na innych partycjach niby ok... to ju偶 sam nie wiem

EDIT

spoko... znowu zrobi艂o si臋 to samo:/ resetowa艂em by艂o ok, chodzi艂em po partycjach by艂o ok, za p贸艂 godziny resetuje i znowu to samo:/

Edytowane przez JB*

Napisano

Ja bym obstawia艂, 偶e dysk twardy Ci pada - najlepiej poczy艅 kopi臋 zapasow膮, bo mo偶e jest to stadium progresuj膮ce i kt贸rego艣 dnia mo偶e w og贸le dysk nie wsta膰.

Je艣li chodzi o Blue Screen'a, to og贸lnie by nie znika艂 zr贸bcie tak:

1) Komputer -> W艂a艣ciwo艣ci

2) Zaawansowane W艂a艣ciwo艣ci Systemu (Advanced System Settings)

3) Zak艂adka "Zaawansowane" w nowo otwartym okienku

4) Pole "Uruchamianie i odzyskiwanie" (Startup and Recovery)

5) Pole "Awaria systemu" (System Failure)

6) Wy艂膮czamy "Restartuj automatycznie" (Automatically Restart)

Wtedy Blue Screen nie b臋dzie sam znika艂 (oczywi艣cie mo偶na to ustawi膰 pod warunkiem, 偶e ma si臋 dost臋p do systemu, a nie wywala si臋 przy 艂adowaniu;) Podobnie ustawia si臋 dla XP).

PS: Sorka z g贸ry za nie艣cis艂o艣ci je艣li chodzi o nazwy p贸l itp. ale siedz臋 na angielskiej windzie;)

Napisano

Mo偶esz zrobi膰 jaki艣 test dysku spod wiersza polece艅 programem do robienia czego艣 takiego. Wtedy zobaczymy czy przypadkiem nie masz badsector贸w narobionych. Warto te偶 zrobi膰 taki myk, 偶e pood艂膮cza膰 wszystko co nie jest potrzebne podczas uruchamiania - np nieu偶ywane dyski, nap臋d itp. Mo偶e to jednak wina sprz臋tu. Jak si臋 normalnie odpali to b臋dziesz po kolei pod艂膮cza艂 i zobaczymy na czym si臋 wykrzacza.

Napisano

Te偶 mia艂em kiedy艣 tak膮 sytuacj臋. Niestety, i nie chc臋 Ci臋 martwi膰, ale ten dysk najprawdopodobniej jest do wywalenia. U mnie polega艂o to na tym, 偶e szlag trafi艂 pierwsze sektory dysku, niestety nic si臋 z tym ju偶 nie da艂o zrobi膰. A wspomnij jeszcze co to za dysk, coby ludzie si臋 nie martwili co kupi膰. ;)

Pozdrawiam

Szymon

Napisano

M贸j kolega mia艂 identyczny problem - niechc膮cy nacisn膮艂 przycisk na listwie podczas gdy komputer si臋 wy艂膮cza艂. Reinstalowa艂 windowsa, ale to nic nie pomaga艂o. Zani贸s艂 kompa do znajomego pracuj膮cego w optimusie. Po kilku dniach mu naprawi艂. Z tego co wiem to oby艂o si臋 bez wymieniania jakichkolwiek cz臋艣ci. Je艣li dowiem si臋 czego艣 wi臋cej to na pewno dam zna膰.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dorwa艂em p艂ytk臋 z Ubuntu i jestem w trakcie test贸w ramu, trwaj膮 ju偶 1:34 h i na razie 0 error贸w. Wi臋c to chyba nie ramy.

Co do pod艂膮czonego sprz臋tu to mam minimum, grafika, dvd i 1 dysk.

Ten dysk to http://www.gral.pl/preview/Samsung/Samsung_750_GB_SATA_300_32MB_NCQ_Spin_Point_F1_76.html

blomd - strasznie dziwne, 偶e akurat o tym piszesz, bo kilka dni temu te偶 mia艂em tak膮 sytuacj臋. Zamyka艂 mi si臋 system i przypadkowo nacisn膮艂em nog膮 przycisk na listwie. No ale jak pisz臋, to by艂o kilka dni temu i nie by艂o do dzi艣 problem贸w. Wdzi臋czny jednak b臋d臋 jak si臋 dopytasz tam kogo trzeba:)

Napisano

Dysk masz zapewne jeszcze na gwarancji, przerzu膰 co sie da na inny i won do serwisu ja p贸艂 roku temu mia艂em podobny k艂opot z Seagate Barracuda 7200.11 w ciagu trzech dni zmienili mi na n贸wk臋 cos by艂o nie tak z orogramowaniem twardziela. Wy艂acz w biosie Smarta to napewno zda偶ysz uratowac zawarto艣c dysku.

Napisano

pressenter - powiem Ci, 偶e nie ma zasady raczej kt贸rego producenta dyski s膮 lepsze bo ka偶dy mo偶e w pewnym momencie powiedzie膰 do widzenia i tyle :) sam mialem par臋 dobrych lat temu samsunga 20gb, dzia艂a艂 pare lat, pad艂, za艂o偶y艂em wd i dzia艂a do dzi艣. Od ponad 2 lat mam 2 samsungi 200gb i dzia艂aja wy艣mienicie. JB* - no to teraz mamy pow贸d uszkodzenia dysku. Bad sectory mog膮 si臋 w艂a艣nie tworzy膰 poprzez takie wy艂膮czanie komputera - uszkodzenie jest fizyczne i baaaardzo ci臋偶ko dokona膰 jakiego艣 cudu nad tym.

Napisano
  • Autor

trosiek a to nie jest tak, 偶e je偶eli by to by艂o przez to wy艂膮czenie to od razu by si臋 waln臋艂o? Dysk mam od sierpnia i takich wy艂膮cze艅 pr膮du mia艂em mo偶e 3 (2 razy zabrak艂o pr膮du no i raz sam wy艂膮czy艂em przez przypadek). Mam w domu jeszcze 2 inne starsze kompy i tam takich wy艂膮cze艅 by艂o na pewno wi臋cej, a jako艣 dyski 艣migaj膮;)

Napisano

to zale偶y naprawd臋 od przypadku. Raz si臋 uda, a raz uderzy g艂owic膮 o powierzchnie za mocno i dysk idzie si臋 czesa膰. Mo偶liwe, 偶e mia艂y na to wp艂yw te偶 jakie艣 inne czynniki o kt贸rych po prostu nie wiemy. Je艣li masz dysk na gwarze to do serwisu. Ale wcze艣niej pr贸buj co艣 z niego odzyska膰.

Napisano
  • Autor

mia艂em teraz troch臋 czasu... odpali艂em Ubuntu z live CD, jak tylko wesz艂o to wyskoczy艂o DISK HAS MANY BAD SECTORS:/:/

Napisano
  • Autor

wcze艣niej da艂em link do dysku, ale tak... samsung;)

Napisano
pressenter - powiem Ci, 偶e nie ma zasady raczej kt贸rego producenta dyski s膮 lepsze bo ka偶dy mo偶e w pewnym momencie powiedzie膰 do widzenia i tyle :) sam mialem par臋 dobrych lat temu samsunga 20gb, dzia艂a艂 pare lat, pad艂, za艂o偶y艂em wd i dzia艂a do dzi艣.

Samsung? ;)

No w艂a艣nie, ten m贸j to te偶 by艂 Samsung, i osobi艣cie ju偶 wiem, 偶e dysku Samsunga nigdy nie kupi臋. ;)

Swego czasu, nie wiem czy kto艣 pami臋ta, by艂taki sklep komputerowy ZNAK. Na swojej stronie, w dziale z dyskami, przy dyskach samsunga mieli napisane "nie sprzedajemy, nie polecamy", i niech to odda moje nastawienie do dysk贸w tej firmy. ;)

Napisano
  • Autor

No a ja od wielu lat u偶ywa艂em samsung贸w i do wczoraj nie mia艂em nigdy z nimi 偶adnych problem贸w;)

Hmm skopiowa艂em ju偶 praktycznie wszystko z tego dysku co chcia艂em bez 偶adnych problem贸w... istnieje taka mo偶liwo艣膰, 偶e skopana jest tylko ta partycja C? Np. jak postawie Wina na D i b臋d臋 u偶ywa艂 innych partycji opr贸cz tej C to b臋dzie wszystko dzia艂a艂o?

Napisano

Tak jak pisa艂em wczesniej dysk do serwisu, masz dok艂adnie takie same objawy jak na mojej barakudzie, masz walniete oprogramowanie na dysku st膮d wykazuje mas臋 Bad sektor贸w. Przenoszenie windy nic ci nie da twardziel padnie i tak. Za艣 panowie co do dysk贸w to ka偶da firma ma na swoim koncie wpadki najlepiej jest wybierac dyski posiadajace ma艂a ilo艣c tale偶y im mniej tym lepiej, miej sie w nich moze zepsu膰. A co do samsunga no to dyski nie sa takie z艂e skoro dzia艂aj膮 na serwerach i sie nie pal膮, napewno bym nie poleca艂 tej firmy nap臋d贸w optycznych bo to tandeta. Komputer to sk艂adak czy firm贸wka?

Napisano
  • Autor

z艂o偶y艂em sobie zestaw w tym sklepie Gral.pl

ubuntu pokazuje mi, 偶e na dysku jest 2335 bad sector贸w

Edytowane przez JB*

Napisano

Nie ma na co czeka膰 dysk do serwisu, dowiedz sie tylko czy nie lepiej bezpo艣rednio do producenta czy nie bedzie szybciej .

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci