Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

A ja chce zrobic taki zwykly pokoj wspolczesny. Ostrzegam ze cieniutki jestem bo na razie to zrobilem tylko pare znakow drogowych tylko, ale do rzeczy. Screeny wygladaja tak:

pokoj3.jpg

pokoj1.jpg

pokoj2.jpg

Lustro, dzbanek i tapety sa tymczasowe. Wiem ze ze stolikiem i krzeslami to trzeba bedzie popracowac - nie wiem czy w ogole dawac szklany stolik bo chyba do szafki nie pasuje. Najbardziej mnie interesuje wasze zdanie w sprawie szafki. Czy materialy sa OK itp.

No i jeszcze pare pytan:

1. Jak zrobic zeby cien byl rozmyty na krawedziach?

2. Drzwi w szafce maja szpare i na pierwszym screenie widac niala dykte (srodkowa gorna szfka) a tam powinno byc ciemno. Jak to zrobic?

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

\"Friko.pl Darmowe konta WWW + PHP\"

dawaj linki a nie IMG jak uzywasz tego serwera lub zalaczaj obrazki !

pozdr

EDIT: hmm cegly od strony wew?

P.S.

Jakie osiedle?:)

Napisano

na razie to tak sobie.... każdemu elementowi conieco do realizmu brakuje

Napisano
  • Autor

Nom wlasnie brakuje i nie mam pojecia co zrobic zeby nie brakowalo :( . Chyba cien jest najbardziej nienaturalny.

Obrazki przerzucilem na inny serwer i powinno byc ok.

Z tymi ceglami to tak tymczasowo. Chcilem zeby mialo sie co od szafki odbijac.

Osiedle? Szafka stoi u mnie w pokoju w Bydgoszczy na Czyzkowku, a stol i krzesla sa wymyslone :)

Napisano

zerwij te tapety ze ścian bo brzydkie są ;) i włącz GI przy renderowaniu

no i sufit chyba za nisko...ale ksiażeczka WYPAS :))) (tylko grzbietem do kamery ją postaw)

Napisano

A i jeszcez jedno...te szafki to chyba troche za grube sa (chodzi o elemnty).

pozdr

P.S.

Czyzkowko powiadasz hehe...dzien w dzien tamtedy przejezdzam :D (jestem z Osowej Góry:) )

Napisano

tekstury do poprawy i ta sciana z cegly tu nie pasuje wedlug mnie :D

Napisano

Też robie pokoik, tylko że bardziej stylowy :P... Jak wyżej tekstury do poprawy, oraz spróbuj wyrenderowac z GI... Pozdrawiam i będe śledził ten wątek :]

Napisano
  • Autor

Z tymi tapetami to cos nie za bardzo mi wychodzi :( Na razie dalem niebieska sciane bo nie mam zbyt wielu tekstur tapet, a te co mam sa jakies badziewne. Na razie wyglada tak:

pokoj4.jpg

A to GI? Co to jest i gdzie je wlaczyc?

Napisano

spróbuj bardziej pastelowy ten niebieski żeby nie walił tak po oczach.

A o GI to wstydziłbyś się pytać :))))

poszukaj sobie

Napisano

GI - Global Illumination, jest to śledzenie odbić światła!?, co powoduje, że każdy obiekt w scenie może być źródłem światła. Prowadzi to do zwiększenia realistyki rederu...

Funkcje GI maja \"lepsze\" rendery, takie jak: Brazil, Vray, Mental Ray, czy także Final render... A Ty chyba robisz to w podstawowym Scanline...

Pozdro

Napisano
  • Autor

Jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc :] A o tym GI to jak to wlaczyc? Szukalem w helpie - nic o tym nie pisze. Podkreslam ze mam wersje 5.0 Bo mam gdzies opis jak to wlaczyc w 6.0, ale do 5.0 ni jak to sie nie ma :o

Napisano

Tak latwo to go nie wlaczysz :) potrzebne sa do tego pluginy:)

pozdr

Napisano
  • Autor

OK, zainstalowalem Brazila, ze stronki Max3D, bo pierwsze 2 pluginy GI nie chcialy sie sciagac. Brazila instalnalem, ale niestety po wyrenderowaniu ze standardowymi ustwieniami nie wychodzi najciekawiej:

pokoj5.jpg

No i wychodzi na wierzch marne polaczenie polek ale to juz oczywiscie moj blad :(

Co zrobic, bo to jakos nieciekawie wyglada :(

Napisano

badz cierpliwy ... polki obetnij zeby nie zachodzily na scianke szafy .... i dodaj sobie koleczki dla zabawy ... pobaw sie z materialami ... (sporo) i z oswietleniem ... staraj sie umiescic swiatla tam gdzie rzeczywiscie mialy by byc swiatla w tym pokoju ..... a nie ze na przyklad masz jedno omni gdzies za scena ... :) powodzenia ....

Napisano
  • Autor

OK, dzieki za rady :) Szkoda tylko, ze to jakos dziwnie wyglada:

pokoj6.jpg

PS: Ksiazki nie ustawiam grzbietem do kamery, bo ten grzbiet to tak na czuja dorobilem (nie wiem jak wyglada w oryginale)

Napisano

wiesz co ... ten zawias co sie odbija w plycie mebelka ... to wyglada tak jakby powierzchnia tego mebla byla mocno pofalowana ... a nie jakby tylko byla pomalowana na drewno ... wiesz o co mi chodzi mam nadzieje :)

pozdro

Napisano

raczej nie, okleina co wyglada jak drewno mogla dawno popekac, a znia lakier na nia nalozony, stare meble tak maja

Napisano
  • Autor

Ten blad wynikal z tego ze sie zawias przecinal z teska, no wiec zrobilem juz te nawiasy porzadnie. Neistety na moim zlomie renderowanie z GI mogo ustawic najwyzej na noc, bo to z 5h sie bedzie renderowac! Na razie zamieszczam screena bez GI:

pokoj9.jpg

Na jutro pewnie sie z GI zrenderuje. Czekam na kolejne słowa krytyki, które z laika uczynia grafika :)

Napisano

Teraz juz lepiej :) Na ten kieliszek i stol daj material szkla brazil\'a (bedzie wiekszy realizm). Lustro jest za \"blade\" (wiecej odbic daj). Powinno byc jeszcze lepiej:)

P.S. Zawiesza ci sie max po wylaczeniu brazil\'a?

Napisano

Ciutkę lepiej. Popracuj nad ustawieniami brazila i tekstury przerób na brazilowe bo inaczej lipka...

Napisano
  • Autor

Thx bede zmianial :)

Mi sie 3ds nie wiesza (R5)