Napisano 25 Kwiecień 200420 l A ja chce zrobic taki zwykly pokoj wspolczesny. Ostrzegam ze cieniutki jestem bo na razie to zrobilem tylko pare znakow drogowych tylko, ale do rzeczy. Screeny wygladaja tak: Lustro, dzbanek i tapety sa tymczasowe. Wiem ze ze stolikiem i krzeslami to trzeba bedzie popracowac - nie wiem czy w ogole dawac szklany stolik bo chyba do szafki nie pasuje. Najbardziej mnie interesuje wasze zdanie w sprawie szafki. Czy materialy sa OK itp. No i jeszcze pare pytan: 1. Jak zrobic zeby cien byl rozmyty na krawedziach? 2. Drzwi w szafce maja szpare i na pierwszym screenie widac niala dykte (srodkowa gorna szfka) a tam powinno byc ciemno. Jak to zrobic?
Napisano 25 Kwiecień 200420 l \"Friko.pl Darmowe konta WWW + PHP\" dawaj linki a nie IMG jak uzywasz tego serwera lub zalaczaj obrazki ! pozdr EDIT: hmm cegly od strony wew? P.S. Jakie osiedle?:)
Napisano 25 Kwiecień 200420 l na razie to tak sobie.... każdemu elementowi conieco do realizmu brakuje
Napisano 25 Kwiecień 200420 l Autor Nom wlasnie brakuje i nie mam pojecia co zrobic zeby nie brakowalo :( . Chyba cien jest najbardziej nienaturalny. Obrazki przerzucilem na inny serwer i powinno byc ok. Z tymi ceglami to tak tymczasowo. Chcilem zeby mialo sie co od szafki odbijac. Osiedle? Szafka stoi u mnie w pokoju w Bydgoszczy na Czyzkowku, a stol i krzesla sa wymyslone :)
Napisano 25 Kwiecień 200420 l zerwij te tapety ze ścian bo brzydkie są ;) i włącz GI przy renderowaniu no i sufit chyba za nisko...ale ksiażeczka WYPAS :))) (tylko grzbietem do kamery ją postaw)
Napisano 25 Kwiecień 200420 l A i jeszcez jedno...te szafki to chyba troche za grube sa (chodzi o elemnty). pozdr P.S. Czyzkowko powiadasz hehe...dzien w dzien tamtedy przejezdzam :D (jestem z Osowej Góry:) )
Napisano 25 Kwiecień 200420 l Też robie pokoik, tylko że bardziej stylowy :P... Jak wyżej tekstury do poprawy, oraz spróbuj wyrenderowac z GI... Pozdrawiam i będe śledził ten wątek :]
Napisano 25 Kwiecień 200420 l Autor Z tymi tapetami to cos nie za bardzo mi wychodzi :( Na razie dalem niebieska sciane bo nie mam zbyt wielu tekstur tapet, a te co mam sa jakies badziewne. Na razie wyglada tak: A to GI? Co to jest i gdzie je wlaczyc?
Napisano 25 Kwiecień 200420 l spróbuj bardziej pastelowy ten niebieski żeby nie walił tak po oczach. A o GI to wstydziłbyś się pytać :)))) poszukaj sobie
Napisano 25 Kwiecień 200420 l GI - Global Illumination, jest to śledzenie odbić światła!?, co powoduje, że każdy obiekt w scenie może być źródłem światła. Prowadzi to do zwiększenia realistyki rederu... Funkcje GI maja \"lepsze\" rendery, takie jak: Brazil, Vray, Mental Ray, czy także Final render... A Ty chyba robisz to w podstawowym Scanline... Pozdro
Napisano 25 Kwiecień 200420 l Autor Jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc :] A o tym GI to jak to wlaczyc? Szukalem w helpie - nic o tym nie pisze. Podkreslam ze mam wersje 5.0 Bo mam gdzies opis jak to wlaczyc w 6.0, ale do 5.0 ni jak to sie nie ma :o
Napisano 26 Kwiecień 200420 l Autor OK, zainstalowalem Brazila, ze stronki Max3D, bo pierwsze 2 pluginy GI nie chcialy sie sciagac. Brazila instalnalem, ale niestety po wyrenderowaniu ze standardowymi ustwieniami nie wychodzi najciekawiej: No i wychodzi na wierzch marne polaczenie polek ale to juz oczywiscie moj blad :( Co zrobic, bo to jakos nieciekawie wyglada :(
Napisano 26 Kwiecień 200420 l badz cierpliwy ... polki obetnij zeby nie zachodzily na scianke szafy .... i dodaj sobie koleczki dla zabawy ... pobaw sie z materialami ... (sporo) i z oswietleniem ... staraj sie umiescic swiatla tam gdzie rzeczywiscie mialy by byc swiatla w tym pokoju ..... a nie ze na przyklad masz jedno omni gdzies za scena ... :) powodzenia ....
Napisano 27 Kwiecień 200420 l Autor OK, dzieki za rady :) Szkoda tylko, ze to jakos dziwnie wyglada: PS: Ksiazki nie ustawiam grzbietem do kamery, bo ten grzbiet to tak na czuja dorobilem (nie wiem jak wyglada w oryginale)
Napisano 27 Kwiecień 200420 l wiesz co ... ten zawias co sie odbija w plycie mebelka ... to wyglada tak jakby powierzchnia tego mebla byla mocno pofalowana ... a nie jakby tylko byla pomalowana na drewno ... wiesz o co mi chodzi mam nadzieje :) pozdro
Napisano 27 Kwiecień 200420 l raczej nie, okleina co wyglada jak drewno mogla dawno popekac, a znia lakier na nia nalozony, stare meble tak maja
Napisano 2 Maj 200420 l Autor Ten blad wynikal z tego ze sie zawias przecinal z teska, no wiec zrobilem juz te nawiasy porzadnie. Neistety na moim zlomie renderowanie z GI mogo ustawic najwyzej na noc, bo to z 5h sie bedzie renderowac! Na razie zamieszczam screena bez GI: Na jutro pewnie sie z GI zrenderuje. Czekam na kolejne słowa krytyki, które z laika uczynia grafika :)
Napisano 2 Maj 200420 l Teraz juz lepiej :) Na ten kieliszek i stol daj material szkla brazil\'a (bedzie wiekszy realizm). Lustro jest za \"blade\" (wiecej odbic daj). Powinno byc jeszcze lepiej:) P.S. Zawiesza ci sie max po wylaczeniu brazil\'a?
Napisano 2 Maj 200420 l Ciutkę lepiej. Popracuj nad ustawieniami brazila i tekstury przerób na brazilowe bo inaczej lipka...