CD Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 A ja chce zrobic taki zwykly pokoj wspolczesny. Ostrzegam ze cieniutki jestem bo na razie to zrobilem tylko pare znakow drogowych tylko, ale do rzeczy. Screeny wygladaja tak: Lustro, dzbanek i tapety sa tymczasowe. Wiem ze ze stolikiem i krzeslami to trzeba bedzie popracowac - nie wiem czy w ogole dawac szklany stolik bo chyba do szafki nie pasuje. Najbardziej mnie interesuje wasze zdanie w sprawie szafki. Czy materialy sa OK itp. No i jeszcze pare pytan: 1. Jak zrobic zeby cien byl rozmyty na krawedziach? 2. Drzwi w szafce maja szpare i na pierwszym screenie widac niala dykte (srodkowa gorna szfka) a tam powinno byc ciemno. Jak to zrobic?
Pablo Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 \"Friko.pl Darmowe konta WWW + PHP\" dawaj linki a nie IMG jak uzywasz tego serwera lub zalaczaj obrazki ! pozdr EDIT: hmm cegly od strony wew? P.S. Jakie osiedle?:)
rdo Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 na razie to tak sobie.... każdemu elementowi conieco do realizmu brakuje
CD Napisano 25 Kwiecień 2004 Autor Napisano 25 Kwiecień 2004 Nom wlasnie brakuje i nie mam pojecia co zrobic zeby nie brakowalo :( . Chyba cien jest najbardziej nienaturalny. Obrazki przerzucilem na inny serwer i powinno byc ok. Z tymi ceglami to tak tymczasowo. Chcilem zeby mialo sie co od szafki odbijac. Osiedle? Szafka stoi u mnie w pokoju w Bydgoszczy na Czyzkowku, a stol i krzesla sa wymyslone :)
Noic Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 zerwij te tapety ze ścian bo brzydkie są ;) i włącz GI przy renderowaniu no i sufit chyba za nisko...ale ksiażeczka WYPAS :))) (tylko grzbietem do kamery ją postaw)
Pablo Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 A i jeszcez jedno...te szafki to chyba troche za grube sa (chodzi o elemnty). pozdr P.S. Czyzkowko powiadasz hehe...dzien w dzien tamtedy przejezdzam :D (jestem z Osowej Góry:) )
xMark Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 tekstury do poprawy i ta sciana z cegly tu nie pasuje wedlug mnie :D
MF Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 Też robie pokoik, tylko że bardziej stylowy :P... Jak wyżej tekstury do poprawy, oraz spróbuj wyrenderowac z GI... Pozdrawiam i będe śledził ten wątek :]
CD Napisano 25 Kwiecień 2004 Autor Napisano 25 Kwiecień 2004 Z tymi tapetami to cos nie za bardzo mi wychodzi :( Na razie dalem niebieska sciane bo nie mam zbyt wielu tekstur tapet, a te co mam sa jakies badziewne. Na razie wyglada tak: A to GI? Co to jest i gdzie je wlaczyc?
Noic Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 spróbuj bardziej pastelowy ten niebieski żeby nie walił tak po oczach. A o GI to wstydziłbyś się pytać :)))) poszukaj sobie
MF Napisano 25 Kwiecień 2004 Napisano 25 Kwiecień 2004 GI - Global Illumination, jest to śledzenie odbić światła!?, co powoduje, że każdy obiekt w scenie może być źródłem światła. Prowadzi to do zwiększenia realistyki rederu... Funkcje GI maja \"lepsze\" rendery, takie jak: Brazil, Vray, Mental Ray, czy także Final render... A Ty chyba robisz to w podstawowym Scanline... Pozdro
CD Napisano 25 Kwiecień 2004 Autor Napisano 25 Kwiecień 2004 Jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc :] A o tym GI to jak to wlaczyc? Szukalem w helpie - nic o tym nie pisze. Podkreslam ze mam wersje 5.0 Bo mam gdzies opis jak to wlaczyc w 6.0, ale do 5.0 ni jak to sie nie ma :o
Pablo Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 Tak latwo to go nie wlaczysz :) potrzebne sa do tego pluginy:) pozdr
CD Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 OK, zainstalowalem Brazila, ze stronki Max3D, bo pierwsze 2 pluginy GI nie chcialy sie sciagac. Brazila instalnalem, ale niestety po wyrenderowaniu ze standardowymi ustwieniami nie wychodzi najciekawiej: No i wychodzi na wierzch marne polaczenie polek ale to juz oczywiscie moj blad :( Co zrobic, bo to jakos nieciekawie wyglada :(
zipper Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 badz cierpliwy ... polki obetnij zeby nie zachodzily na scianke szafy .... i dodaj sobie koleczki dla zabawy ... pobaw sie z materialami ... (sporo) i z oswietleniem ... staraj sie umiescic swiatla tam gdzie rzeczywiscie mialy by byc swiatla w tym pokoju ..... a nie ze na przyklad masz jedno omni gdzies za scena ... :) powodzenia ....
CD Napisano 27 Kwiecień 2004 Autor Napisano 27 Kwiecień 2004 OK, dzieki za rady :) Szkoda tylko, ze to jakos dziwnie wyglada: PS: Ksiazki nie ustawiam grzbietem do kamery, bo ten grzbiet to tak na czuja dorobilem (nie wiem jak wyglada w oryginale)
zipper Napisano 27 Kwiecień 2004 Napisano 27 Kwiecień 2004 wiesz co ... ten zawias co sie odbija w plycie mebelka ... to wyglada tak jakby powierzchnia tego mebla byla mocno pofalowana ... a nie jakby tylko byla pomalowana na drewno ... wiesz o co mi chodzi mam nadzieje :) pozdro
illy Napisano 27 Kwiecień 2004 Napisano 27 Kwiecień 2004 raczej nie, okleina co wyglada jak drewno mogla dawno popekac, a znia lakier na nia nalozony, stare meble tak maja
CD Napisano 2 Maj 2004 Autor Napisano 2 Maj 2004 Ten blad wynikal z tego ze sie zawias przecinal z teska, no wiec zrobilem juz te nawiasy porzadnie. Neistety na moim zlomie renderowanie z GI mogo ustawic najwyzej na noc, bo to z 5h sie bedzie renderowac! Na razie zamieszczam screena bez GI: Na jutro pewnie sie z GI zrenderuje. Czekam na kolejne słowa krytyki, które z laika uczynia grafika :)
Mulczas Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Teraz juz lepiej :) Na ten kieliszek i stol daj material szkla brazil\'a (bedzie wiekszy realizm). Lustro jest za \"blade\" (wiecej odbic daj). Powinno byc jeszcze lepiej:) P.S. Zawiesza ci sie max po wylaczeniu brazil\'a?
und3r Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Ciutkę lepiej. Popracuj nad ustawieniami brazila i tekstury przerób na brazilowe bo inaczej lipka...
Rekomendowane odpowiedzi