Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje taka opcja w mayce jak dopasowanie rozdzielczości efektu [np. lecącej asteroidy] do filmu, który podkładamy pod efekt. Głównie pomaga to w tworzeniu bardziej realistycznych obrazów, tudzież fakeów [kręcenie filmu telefonem w niskiej rozdzielczości + b. wysoka jakośc efektu wygląda koszmarnie].

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W samej mayi się nie da. Musisz wykorzystać do tego jakis soft do postprodukcji i w nim dodać wszelkie artefakty typu kompresja, ziarno, blur wynikający z kiepskiej optyki.

Właściwie to chyba trudniejsze niż wpasować efekt w materiał z dobrej kamery.

Napisano

ale do osiągniecia, niestety trzeba meic wiedze w tym temacie, b oto nie jest takie proste, dodal bym jeszcze do tego co napisal luki luki ze trzeba dostosowac jeszcze rpzechylenia obrazu ktore czesto wystepuja w materiale z kamer cyfrowych, no i korekcja koloru jeszcze.

Napisano

ten tego a tu nie chodzi o to, zeby w samej Mayce ustawic render na 320x240 ? bo polepszyć jakość filmu z telefonu się nie da. Jest jaki jest. ale wyrenderować słabą jakość z mayjki to ja problemu nie widzę.

Napisano

Być może, założyłem że zmieniać rozdzielczość to dakih potrafi i chodzi mu o coś wiecej. Wiesz, teraz komórki kręcą już troche większe filmiki chyba.

Napisano
  • Autor

Miałem na myśli automatyczne narzędzie do dopasowania efektu do obrazu, tak by wyglądał realistycznie. Źle to ująłem, bo rzeczywiście nie chodzi tutaj tylko o rozdzielczość (tak, wyrenderować obraz umiem w odpowiedniej rozdzielczości]. Miałem nadzieje, że jeżeli mayka ma coś takiego jak maya live to czemu nie miałoby być innych bajerów :P

Napisano

wszystkie bajery dodajesz w post produkcji, do tego to sluzy, maja wypluwa ci czysty render, a ty masz za zadanie pozniej go zniszczyc i sponiewierac tak zeby pasowal do jakosci filmiku z telefonu. pamietaj tylko o zachowaniu odpowiedniego fpsu, zeby pasowal do tego z filmu ktory nakreciles, no i dobrze bylo by zrobic matchmoving np maya live jesli material nie jest naprawde kiepskiej jakosci, bo jak jest to bedzie ciezko

Edytowane przez Tomasz_87