olaf Napisano 7 Luty 2010 Share Napisano 7 Luty 2010 nie moze zaburzać koncepcji, bo koncepcja wyszła ode mnie. Moze zakłócać Ci odbiór, ale mysle, ze zostawienie zbędnego światła między prowadnicą a bryła tekstu i mieszanie ze środkiem ciężkości białego bloku wyszło by na gorsze. Jak na to patrze teraz, to mzoe warto by bylo wierzchołek A przesunąć przed prowadnicę (czyli w lewo), ale musiałbym odbić Wystawe w górę, a zależało mi na zwartych blokach będących opozycją dla ciasta w tle, inaczej mogłoby się zlać ze światłocieniem tła, co utrudniłoby szybkie identyfikowanie treści np. przy jezdzie samochodem, tramwajem itp. Ale jak mowie, pewnie doswiadczony typograf by mnie zjechal, mam taka a nie inna maniere i nie planuje tego zmieniac, chyba ze dostane konstruktywna krytyke i bedzie warto podniesc jakosc wypluwanego materiału ;) p.s. pisanie tego zajelo tyle to tworzenie, pewnie dlatego chcialem zebys sie sam zastanowil ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 7 Luty 2010 Share Napisano 7 Luty 2010 ...no i dlaczego wszyscy uwazaja ze mi te rzezby nie podchodza?;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 7 Luty 2010 Share Napisano 7 Luty 2010 nie rozumiesz zupełnie o co mi chodzi, możę niewyraźnie piszę ale mniejsza z tym... wprowadzenie koloru oczywiście urozmaica cały plakat, ale czy będzie na to stać autora? (wydrukowanie kilkadziesiąt plakatów w kolorze a w B&W to jednak różnica cenowa) fajnie natomiast wygląda zdjęcie z tym turkusowym, może warto je potraktować jako bazę do plakatu jak już upieracie się przy zdjęciu w tle i przy użyciu koloru... THX też miał ciekawą propozycję z tym krzyżem, może rozwinąć, ulepszyć... pomóżmy wspólnie Wystawie bo jak się będziemy bawić w to kto zrobi lepszy plakat w pare minut to zawsze wyjdzie kicha... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 7 Luty 2010 Share Napisano 7 Luty 2010 Obiecalem nie zasmiecac wątku, resztę spamu przeniosłem na PW, mam nadzieję, że bede mogl pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 8 Luty 2010 Autor Share Napisano 8 Luty 2010 (edytowane) OLa-f nie byłem tam gdzie planowałem, tym turkusowym trafiłeś w dychę, pozwoliłem sobie zabawić się tym kolorkiem...myślę jeszcze o podmalówce, która sugerowałeś. Nie mam czasu na nowe foty ale może da się to spokojne podpicować: Edytowane 8 Luty 2010 przez Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Lipka Napisano 8 Luty 2010 Share Napisano 8 Luty 2010 Olaf: swietna propozycja z tymi kolorami. Jak tak teraz patrze te rzezby sa calkiem cool, chcialbym sie przy nich upic, poprzytulac sie..moze zasnac na ktorejs(lub przy..bo nie znam rozmiaru;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 8 Luty 2010 Share Napisano 8 Luty 2010 po co trzy razy pisać 2010 jak wystarczy jeden i czytelniej będzie miesiące wypisać słownie bo teraz to wygląda jak numer konta bankowe or something, a do reszty sie nie będe czepiał bo znowu wybuchnie bomba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_lenia Napisano 8 Luty 2010 Share Napisano 8 Luty 2010 ale ten plakat to lipa...nie jestem jakims tam wielkim znawca..ale odrzuca mnie na kilometr...wszystko jest nie tak kompozycyjnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 -napis 'wystawa rzezby' ginie na tle owej rzezby;], dalbym go jak juz to nad imieniem i nazwiskiem -po co tyle marginesu na dole? -ja nie robie ci na zlosc mowiac zebys powstawial kropki i myślniki. -kompozycyjnie wlasnie jest calkiem wporzadku, napisy tworza obramowanie, zamykaja rzezbe, jest nawet nawet, tylko draznia mnie rzeczy o ktorych wyzej wspomnialem. - co to samej typografi- te rzezby silnie kojarza mi sie z gra neverhood- a jezeli jestesmy juz przy tym klimacie to czcionka z gry rowniez pasowalaby klimatem do twoich rzezb- jest lekka,delikatna, nie rwie sie na pierwszy plan, a ladnie wpisuje sie stylowo w prezentowana rzezbe. http://www.old-games.ru/track/torrents/images/950.jpg http://neverhood.ert.pl/main.gif ogolnie to widzialbym tutaj text 'patykiem pisany' ,dosc niechlujny, typowo odreczny, najlepiej nawet gdybys napisal go patykiem nasmarowanym farba, i uzyl do tego lewej reki (jezeli jestes praworeczny). pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 opchnij ten co Ci wysłałem na priva i masz wieczór dla siebie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Proponuje przy okazji wystawy rzezby zrobic towarzyszaca wystawe plakatow reklamujacych wystawe rzezby ;) Do mnie przemawia najbardziej pierwsza wersja, bo sama forma rzezby jest pokazana intrygujaco przez kontrasty, dof, zupelne zagubienie informacji o skali. Ta propozycja jest niezla w typo: http://img708.imageshack.us/img708/7821/kompplakatunowawersja0.jpg tylko trzeba by zadbac o "szarosc" tekstu, wyrownac optycznie odstepy miedzy wierszami, bo teraz to troche szarpane jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_lenia Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 -kompozycyjnie wlasnie jest calkiem wporzadku, napisy tworza obramowanie, wez co Ty mowisz? jak tu wedlug Ciebie jest kompozycja calkiem w porzadku to ja ide sobie rece uciac ...i jeszcze napisy tworza obramowanie hahaha. reszty nie przytaczam bo widze ze nie ma sensu .. wedlug mnie: rzezba kojarzy mi sie z klasycznymi klimatami..wiec moze warto by bylo zrobic plakat klasyczny...czyli cos w desen etykiety na wino czy jakiegos innego dobrego ukladu typografii... w tym Twoim brakuje ulozenia textu..swiatla miedzy literami sa za wielkie..ten font bezszeryfowy tez nie za bardzo tu pasuje... moze cos takiego : http://www.wineria.com/home/272/des/_gfx/etykieta3_m.jpg pierwszy lepszy przyklad do ostatniej propozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 (edytowane) 'wedlug mnie: rzezba kojarzy mi sie z klasycznymi klimatami..wiec moze warto by bylo zrobic plakat klasyczny...czyli cos w desen etykiety na wino czy jakiegos innego dobrego ukladu typografii...' to idz sobie tnij łapy, bo mi to kiczem zajezdza...niech jeszcze w taka rame moze wrzuci ten plakat,nie? http://www.ramy-ramy.pl/images/Ramy_stylowe/Ramy_stylowe_nr_4.JPG Obejrzyj sobie jeszcze raz rzezby thx'a, obadaj jego rysunki, wczuj sie w ten klimat, teraz jeszcze raz pomysl co rozumiesz pod haslem 'klasyczne klimat'...no i teraz wez noz i tnij lapy chlopie. Edytowane 9 Luty 2010 przez nicponim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 9 Luty 2010 Autor Share Napisano 9 Luty 2010 (edytowane) he he nicponim z ta rama to dałeś, he he dobre. Ale poważnie, Leszek lenia ma dużo racji tylko nie chciałbym żeby plakat był lepszy i poważniejszy niż wystawa. miałem już nie wkładać kolejnych wersji z typo, ale dyskusja jest fajna...więc: jak widać uparty jestem przy czcionce ale ciągle układ wersów mi sie nie podobał... oczywiście wersy nie są wyosiowane do całości Edytowane 9 Luty 2010 przez Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant-raz Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 to jest finished czy to jest wip ? ;) (górne napisy przyklejają się niebezpiecznie do rzeźby, a napis "rzeźby" nieczytelny w tym miejscu, dolne napisy też się przyklejają - tak jak by na silę ta rzeźba próbowała się zmieścić między napisami górnymi i dolnymi. co więcej prawa strona jest przyciężka, bo nie zgasiłeś tego jasnego światła, a w tym miejscu jest nagłe cięcie kadru, co dodatkowo potęguje efekt odciągania wzroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 jezeli juz zachowujesz taki uklad osiowy, to rzezbe tez daja 'osiowa' cos ala to robia na plakatach np. filmow http://filmowo.files.wordpress.com/2007/03/hannibal.jpg niech rzezba najlepiej bedzie zwrocona centralnie do widza, niech bedzie osiowa, w miare symetryczna a reszta uwag podobnie jak mant-raz dobra nie odzywam sie juz w tym wątku;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Niebezpieczne jest też logo Muzeum, które jednak mocno rzuca się w oczy i odciąga uwagę od reszty... btw możesz podać nazwę fonta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 pewnie futura :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_lenia Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 'wedlug mnie: rzezba kojarzy mi sie z klasycznymi klimatami..wiec moze warto by bylo zrobic plakat klasyczny...czyli cos w desen etykiety na wino czy jakiegos innego dobrego ukladu typografii...' to idz sobie tnij łapy, bo mi to kiczem zajezdza...niech jeszcze w taka rame moze wrzuci ten plakat,nie? http://www.ramy-ramy.pl/images/Ramy_stylowe/Ramy_stylowe_nr_4.JPG Obejrzyj sobie jeszcze raz rzezby thx'a, obadaj jego rysunki, wczuj sie w ten klimat, teraz jeszcze raz pomysl co rozumiesz pod haslem 'klasyczne klimat'...no i teraz wez noz i tnij lapy chlopie. kolejny text ktory swiadczy ze nie za bardzo rozumiesz co to typografia..uklady typograficzne..itp.itd.. ja mowie o klasycznym ulozeniu textu..a ten z rama wyskakuje..nie no..zonk. dobra nie wnikam. ta ostatnia propozycja juz znacznie ciekawiej sie prezentuje od poprzednich :) jeszcze pozostaje kwestia czytelnosci..zgaszenie tej rzezby co by napisy wyszly na wierzch... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_lenia Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 moze cos takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 (edytowane) leszek_lenia :nie chce bys zlosliwy ale dales popis;] dziekuje,dobranoc. Edytowane 10 Luty 2010 przez nicponim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokem Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 do ostatnich wersji wkradł się błąd; powinno być 26 lutego a nie 26 luty pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 11 Luty 2010 Autor Share Napisano 11 Luty 2010 tokem masz racje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 Leszek_lenia fajna kompozycja typo, ogólnie chyba jesteś jednym z nielicznych co kumają o co biega w plakacie na tym forum (bynajmniej fajnie się bawisz literkami i wyszukujesz różne relacje między nimi co dobrze widać też w Twoich speedach z typo) :P nawet pokusiłbym się o grubsze linie wychodzące z "rzeźby", spoko rzuca się w oczy i jest wyrazisty, zdjęcie stało się jakby tajemnicą całej wystawy (co to kur.. jest?) co może wzbudzić ciekawość i zainteresowanie... rozumiem że na szybciocha robione dlatego widać sporo odchyleń i przesunięć, ale widać o co chodzi i w jakim kierunku zmierza... wątpliwości mam do żółtego paska i odcienia czerwieni... mimo, że to szkic to dla mnie jest atrakcyjniejszy od pozostałych propozycji czy też mojego wypocinu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 rotcore-powiedz ze zartujesz.... plakat wyglada jak jakas gazeta wyborcza, nie widze zadnego nawiazania do klimatu wystawy, nie widze zadnej sensownie i wytlumaczalnie poprowadzonej lini, podzialu. napis 'rzezba' to w ogole jakas pomylka... to nie ma byc jakis szablon ktory mozna zastosowac do wszystkich plakatow, tylko ma byc dokladnie wymierzony do klimatu tej wystawy. Leszka lennia wprowadzil tu oklepane 'mondrianowskie' podzialy, ktore nijak pasuja do wystawy thx'a. Rownie dobrze mozna wywalic ta rzezbe i wstawic tam cokolwiek innego, i roznicy wiekszej nie bedzie.... Jezeli sie myle, to mnie poprawcie i napiszcie dlaczego jestem w błędzie... PS. zeby nei bylo ze offtop- jakie wymairy maja te rzezby w rzeczywistosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 11 Luty 2010 Autor Share Napisano 11 Luty 2010 skwituję tak: lata siedemdziesiąte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 nie no leszku, to jest kupa bez dwóch zdan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 11 Luty 2010 Autor Share Napisano 11 Luty 2010 (edytowane) jak ja się uczyłem liternictwa...jeszcze w liceum to było tak: primo- mazanie liter patykiem i dbanie o kształt litery(szerokość etc), sekundo- światło miedzy literami...reszta to wrażliwość...oczywiście pozostaje kompozycja, która zawsze ma te same zasady; ciężar, etc. na więcej się nie znam Edytowane 11 Luty 2010 przez Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_lenia Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 oko to ja juz sie nie wypowiadam bo widze ze wszystko czego ja sie nauczylem zaobserwowalem jest nic nie warte w takim razie. powodzenia zatem :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 11 Luty 2010 Autor Share Napisano 11 Luty 2010 leszku jeżeli wspominam to na pewno nic nie insynuuję ...podkreślam tylko jak nic nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 9 Marzec 2010 Autor Share Napisano 9 Marzec 2010 ....yyy zrobiłem dokumentacje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 10 Marzec 2010 Autor Share Napisano 10 Marzec 2010 (edytowane) Edytowane 11 Marzec 2010 przez Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 11 Marzec 2010 Autor Share Napisano 11 Marzec 2010 (edytowane) Edytowane 11 Marzec 2010 przez Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 11 Marzec 2010 Autor Share Napisano 11 Marzec 2010 (edytowane) Edytowane 11 Marzec 2010 przez Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Ta dokumentacja mocno chaotyczna, ale widac, ze jest co ogladac na wystawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 To przedostatnie mocne. Co to jest ? Ból, cierpienie, agonia ? Może ukrzyżowanie ? To zadaje więcej pytań niż daje odpowiedzi. Fotą ciężko udokumentować przestrzenną rzeźbę. Widać wyraźnie że każde ujęcie narzuca nieco inna interpretację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 12 Marzec 2010 Autor Share Napisano 12 Marzec 2010 yyyy interpretacja dowolna, dokumentację , którą przedstawiam -fakt jest chaotyczna. całośc jest "po bożemu" z fotografowana ale lepsza frajda jest kiedy foty robię luźno, szukając ...innego światła , kontrastu i tego tam wszystkiego co mi się podczas robienia fot wydaje fajne, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Pank Napisano 13 Marzec 2010 Share Napisano 13 Marzec 2010 kurcze , przydała by mi sie taka masa do rzeźbienia jeśli mam byc szczery to prace są kiepskie, ale zobaczymy co dalej powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi