Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wizualizacja mieszkania poddaszowego własnego projektu i pomysłu także w trakcie pracy moga sie troszkę zmienić pewne założenia. Na poczatek wrzucam pierwsze rendery bez mebli i tylko z materiałem podlogi. Mówcie co jeszcze poprawic przed zagraceniem pomieszczeń na początek salon+kuchnia. Scenka oświetlona vraysun +vraysky+4vraylight, za oknami napewno będzie jakis obrazek tylko na razie nie wiem jaki;)14679894.jpgmp1tkhxxdh.jpg

Edytowane przez s_vimes

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 5,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to ma byc praktyczne czy ładne pytam jak oceniac? Chcialbym miec takie biuro na poddaszu, ale 10x wieksze ;)

Napisano
  • Autor

Jak mi sie wukluje juz końcowa koncepcja to machnę plan płaski mieszkanka. Na razie przestrzeń przedstawiona to 6x7,5 metra w głowie mam jeszcze jeden pokuj i przyzwoitą łazienkę. Prawdopodobnie drzwi które widać na 2renderku wylęcą z tego miejsca a ściana pojedzie dalej. Co do pytania to oceniaj jak chcesz;)

Napisano

calkiem, calkiem, moze bym tylko sciany troche bielsze dal ale to i tak pewnie poprawisz.Na biuro albo pracownie faktycznie sie nadaje :) BTW jak robisz ze nie masz przepalonych miejsc gdzie pada slonce na podloge.

Napisano

bo tak mysle, ze z praktycznego punktu widzenia, to podział miedzy oknami skosu bedzie mało praktyczny, odbiera Ci ustawnosc z jednej i drugiej strony. Zauważ, ze przy lodowce czy czyms tam obok drzwi do dasz moze stol pod oknem i tyle. A na stół to tam za wiele miejsca. Z drugiej strony stacisz przestrzen przez to po drugiej stronie.

to tak z punktu widzenia życia tam, czyli nawalenia 10x tyle rzeczy co podczas wizualizacji. Pod jakis lajtowy pokoj z sofami bedzie super klimatyczny i blisko po otwieracz do wina. Dlatego zalezy jak to oceniac.

Napisano
  • Autor

Ola-f mieszkałem przez pewien czas w mieszkanku o podobnym rozkładzie okien i na dodatek sporo mniejszym niz te dwa pomieszczenia i całkiem było w nim fajnie i z ta ustawnościa wcale nie tak żle. A co do do tego jak oceniać to będe sie starał z tego zrobić normalne zagracone mieszkanko zobaczymy co wyjdzie;)

Ustawienia świateł i rendera

Vraysun:

turbidity 2

ozne 1

intensity multipiler 0,38

size multipiler 0,5

shadow subdivs 5

shadow bias 0,602 cm

photon emit radius 600cm

w vraysky zmieniłem tylko sun intensity multipilier na 0,8, a tak to ogólnie pobawiłem sie ustawieniami świateł w oknach w dachu jedno ma multiplier na 35 a drugie 45 w ściennym oknie 15 i 20. Troszke też majstrowałem przy kamerach vraypsyhical właczony vignetting na 0,39 shutter speed na 60, właczone exposure white balance: custom

A vray ustawiony :

Edytowane przez s_vimes

Napisano
  • Autor

koncepcja wykluła sie do końca co widac na załczonym obrazku teraz w chwilach wolnych biore sie za zagracanie wnętrzamieszkaniepod2.jpg

Napisano
  • Autor

Czasu ciut mam mało i robie to mieszkanko z doskoku, na razie zacząłem zapelnianie od kuchni nie jestem pewien czy sie w niej nie zmieni kolorystyka na razie jest tak, ściany z czasem nabiorą innego koloru narazie sie koncepcja nie wykluła calkowicie:)mieszkaniepod5.jpg

Edytowane przez s_vimes

Napisano

kuchnia calkiem przyjemna ci wyszla tylo troszke ciemno ;p , ale ogolnie git. Cisniesz dalej ...

Napisano

Spoko, spoko. Jeśli wymyślasz to z rękawa to powiem Ci że okno dachowe było by 10 razy lepiej jakby było równo ze ścianką kolankową, ten ząbek który się tworzy to nic dobrego - dla funkcji kuchni.

Napisano

nie za małe te szafki pod oknem? U mnie wszystkie maja szerokosc mniej wiecej lodowki, chyba ze ta lodowka to olbrzymm, bo jak patrzalem od poczatku to ona i drzwi tworzyly punkt odniesienia a teraz widze, ze sporo sie mieści w aneksie.

Napisano
  • Autor

Jahred6: dzieki za podpowiedź przesune w dół całą scianke nie ma problemu.

ola-f: dolne szafki są takie jak lodówa zaś góra ma ogranicznik w formie okna, chejże cha to nie jest aneks najpierw na papierze miała byc kuchnie otoczona pełnymi scianami ale mi to nie leżało i rozwaliłem do połowy ściankę a pomieszczenie to ma tak cos koło 12 metrów takze jak na nasze standardy to nie tak żle;)

Napisano
  • Autor

Wprowadziłem poprawki o których mówił Jahred6 -DZIĘKI lepiej to wyglada. Zaczynaja sie wykluwać kolory;)mieszkaniepod6.jpg

Napisano

wszystko pieknie fajnie ale wydaje mi sie ze te fugi miedzy kafelkami sa o wiele za duze i nieladnie to wyglada

Napisano
  • Autor

Zastanawiam sie nad konstrukcja drewniana pomiedzy pokojem a kuchnia takie cos wrzuciłem na próbęmieszkaniepod7.jpgmyślałem aby wrzucic belke podsufitową przez cała szerokość sufitu.

Napisano

Witam. Przyłaczę się do wątku jeśli można. Po pierwsze bardzo ładne renderki :) Podobnie projekt. A co do belki, to po co? :)

Napisano
  • Autor

A bo autor gdzies to widział i sie mu podobało - belki znikaja koncepcja wraca do normy jak by miały byc pod sufitem to przynajmnie 3 a to mi sie juz samemu nie podoba.

Napisano
  • Autor

A skąd to nagłe zainteresowanie sam prosiłeś aby nie zwracać na ciebie uwagi;)

Napisano

bo ta wizka wymaga duzo pracy przy oswietleniu, az zal patrzec, ao praktycznie zaniklo, blado jak cholera, o kotrascie to juz nie mowie, wez zrob cos z tym...