Napisano 12 Luty 201015 l w koncu udalo sie skonczyc projekt,obronic i zdobyc tytul inz.arch.;] Dzieki wielkie za uwagi i pomoc ! 'opis formy obiektu' Plac przed skrzyżowaniem dwóch ruchliwych ulic, w centrum miasta, wymagał zaprojektowania budynku który byłby w stanie przykuć uwagę zarówno pieszych jak i osób poruszających się transportem kołowym. . Forma obiektu- odważna i wyrazista, powinna wynikać z analizy i nawiązania do sąsiadującej zabudowy. Budynek powinien być kontynuacja i dopełnieniem ciągu pierzei. Powinien być również akcentem i wyróżnikiem tego miejsca. Proces projektowania rozpocząłem od wypełnienia przestrzeni miedzy dwoma budynkami. Konieczne okazało się ‘wyrzeźbienie’ w bryle otworu który umożliwiałby wjazd do parkingu podziemnego dla pracowników budynku, oraz pełniłby rolę przejścia na dziedziniec dla mieszkańców sąsiedniej zabudowy. Inspiracji doszukiwałem się w otaczającej zabudowie. . Powtórzyłem układ i rytm okien, przenosząc go na elewacje budynku i zachowując przy tym odpowiednia ich skalę oraz proporcje. Otwory okienne zamknąłem w prostokątne moduły,który stanowiły baze do dalszej transformacji. Poszukiwałem sposobu na zaakcentowanie formy obiektu. Poziome ,nieregularne wysunięcia, nadwieszenia, pozwoliły na uzyskanie dodatkowej powierzchni użytkowej, pionowe zaś wzmocniły efekt narastania i piętrzenia się bryły. Całość zwieńczona została prostopadłościanem(prostopadloscienną formą), głownym akcentem, stanowiącym zamknięcie i zwieńczenie narożnika. Niektóre płaszczyzny elewacji pokryłem panelami drewna tekowego , inne zaś przeszkliłem i przysłoniłem żaluzjami z tworzywa sztucznego. Drewno obecne na elewacji budynku stanowi kontrast z typowo miejskimi elewacjami sąsiedniej zabudowy, w nie krzykliwy sposób wyróżnia i akcentuje budynek. calosc wymiary- 140x200, 4 arkusze 70x100 PS. jest pewnie mnostwo bledow, ale grunt ze udalo sie zlozyc na czas;] Edytowane 12 Luty 201015 l przez nicponim
Napisano 13 Luty 201015 l gratuluje inzyniera a jaka ocena ;)? rendery bardzo fajne i ładnie wkomponowane w zdj. budynek bardzo elegancki, widać "kontynuacje", powtorzenie, nawiązanie, czyli dobrze wkomponowuje sie w otoczenie. Jednak jest cos co mi nie odpowiada budynek troche zbyt zaburzony, mam wrazenie ze duzy sześcianowy element na samej gorze jest niepokojący w odbiorze wygląda ciężko i do tego sporo wystaje przez to wygląda jakby miał zaraz spaść. takie moje wrazenie. pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje inz :) ps. moze znasz M. Sarnę? pzdr
Napisano 14 Luty 201015 l Gratulacje z Białegostoku ;) ! To teraz szybciutko zakładaj książkę praktyk a za 3 lata witamy w korporacji. Im szybciej tym lepiej, bo już leśne dziadki kombinują jak tu zablokować trochę wjazd dla młodych i za każdym rokiem trudniej się będzie wbić. walcz jak lew!
Napisano 14 Luty 201015 l Autor piotr kura - za projekt 5 ; } A M.Sarny niestety nie znam.... zdeno- jeszcze wykurze dziadków z lasu ;]| pzdr !
Napisano 14 Luty 201015 l gratuluje 5 :> a z Sarną to niestety albo i stety :) wiem ze studiowala w Bialym s jakos w podobnym okresie.
Napisano 16 Luty 201015 l Coraz mniej ludzi do Arch zagląda, a tu proszę takie smaczki:) Bardzo ładnie siedzi w zdjęciach i sam projekt też bardzo ciekawy, nadal spora ekstrawagancja jak na polskie warunki:) Pozdr!
Napisano 25 Luty 201015 l Gratki za tyt inzyniera inzynierze:) Projekt przyjemny. Wklejki w zdjecia ok jednak 3 zbieg mnie drazni. Szadery do wymiany, wyglada bardzo makieciarsko w tym otoczeniu. Calosc jednak trzyma poziom a to bardzo wazne. Pozdrawiam Pawel
Napisano 28 Luty 201015 l to raczej kolor/światło i może troche okna a nie shadery. fajny projekt i ładne plansze. rendery całikem ok biorąc pod uwage ile jest na to czasu
Napisano 28 Luty 201015 l ja może nie robie super wizek, wiec do nich nic nie mam, ale projekt moim zdaniem na takim sobie poziomie...wiem, ze to krytyczne i naraże sie na niemiłe uwagi, ale na mojej kadencji na wydziale (Pol.Śl.) poziom był/jest bardzo wysoki i taki dyplom raczej byłby słabo oceniony, bardzo u nas liczył sie nie tylko ładny obrazek, ale jakaś teza podparta przykładami, wytycznymi i ogólnie nowy ,świerzy pomysł, który trzeba obronic. Porzesuwana elewacja, jest ładna, ale "stara"...Ale plansze ładne i wizki tez:) A teraz baty..:(
Napisano 1 Marzec 201015 l no świerzy pomysł..w architekturze? :) zresztą ogólnie nie tylko w architekturze o świerze pomysły raczej trudno. teraz wszytko jest juz tylko conajwyżej przetwarzaniem starych pomysłów. Ogólnie w architekturze osobiście najbardziej doceniam poprawność a świerzośc w nieodpowiednich rękach bywa w tej dziedzinie niebezpieczna
Napisano 1 Marzec 201015 l Autor huh, nawet nie wiedzialem ze tyle wypowiedzis sie pojawilo- no dzieki dzieki;] hmm, osobiscie nie lubie wydumanych rzeczy- lubie minimalizm, prostote, lubie jak prostymi ksztaltami udaje sie uzyskac zamierzona idee. Lubie jak architektura wynika z czegos, jak ma swoje uzasadnienie. Czesc zostala wytlumaczona w idei przedstawionej na planszach. Co do kubikow- oklepany temat-to fakt- ale wole oklepane zabawy z kubikami niz jakies figlarne motywy ktore w nijak maja sie do otoczenia/funkcji/itp. Wysuniete? nie ze modna,a po prostu dzialka o szerokosci 8m, wymagala jej powiekszenia...dlaczego zatem nie zostala wysuniete jednolicie? zeby wtopic sie i wspolgrac z otoczeniem, zeby chamsko nie 'wpieprzyc' sie w otoczajaca zabudowe. No niewiem, moze i wyszlo nudne, oklepane itp. ale zawsze sobie jak proejktuje zadaje pytania, szukam odpowiedzi, nie robie motywow ktorych nie potrafie sam sobie wytlumaczyc. Dzieki wielkie za wsszelkie uwagi ; ]
Napisano 1 Marzec 201015 l tez robiłem plombe na mikrej działce na dyplomie. w sumie nawet podobny przypadek tylko obok była stara kamienica a narożnik był pod katem ostrym. Przesuwanie wszystkiego po sto razy żeby sie dobrze dopasowac i wycisnąc z działki co sie da a na koniec żeby jeszcze było ładnie..fajna zabawa chociaz momenatmi frustrująca :) Ostatecznie wyszedł mi chyba najlepszy z projektów jakie zreobiłem na studiach. dość spokojny ale przemyślany na wylot Edytowane 1 Marzec 201015 l przez pabulo
Napisano 1 Czerwiec 201014 l powiedz w jaki sposob ustawiasz kamere by dopasować projektowany budynek do istniejących na zdjęciu? :p