Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam postanowiłem wykonać swoj pierwszy samodzielny rendering skromnego wnetrza bez zadnych niepodstawowych przedmiotów tylko oswietlenie i materialay. Uzywam w oknie swiatła Vreylight i tak jak widać na obrazku jest niesamowite prześwietlenie nie wiem czym ono jest spowodowane nie prubowalem zmieniac multipler światła ale wtedy scena jest a ciemna probowalem tez przyciemiac Vreymtl ale to rez nic nie daje wie ktos moze w czym tkwi problem .

sory za jakośc obrazka ale nie mialem juz czasu go poprawiac

Z góry dzięki:)

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

A co masz za oknem? VRaySky? A może nie włączyłeś invisible w VrayLight? W zasadzie takie przepalenia za oknami to norma, pobaw się jeszcze color mappingiem.

Napisano (edytowane)

gollum1987 : jeżeli w okna wstawiasz w okna VrayLight'y to proponuję ustawić je jako SKY PORTAL. Powinno pomóc.

Edytowane przez Bonifatz
Napisano

Po pierwsze to światło siedzi ci w oknach zapewne sa założone szyby, w materiale szyb ustaw opcję affect shadow. Co do zmian jakie mozesz wprowadzic to podaj dokładnie czym świecisz scenkę i jakich swiateł używasz oraz kamera jaka jest użyta. Następnie musisz sie zdecydować co do przepaleń scenki bo teraz to nie leżą cienie do mocy światła jaką masz w scence według cienia powinieneś miec za oknem lekko zachmurzone niebo. Tak czy siak podaj to co mówiłem a napewno pomożemy;)

Napisano

Swiatło jest tylko jedno to w oknie VrayLight szyby w oknie nie ma. Kamera to Target Camera . Co do opcji Invisible to już próbowałem , za oknem oczywiście robi się ciemno ale przepalenia nadal pozostają bez zmian. Color maping-iem tez sie bawilem ale to ściemnia mi się cała scena.

Napisano

Na poczatek dodaj swiatło udajace słońce vraysun lub zwykłego directa, potem w environment wstaw mapę vraysky, światło vrayowskie które posiadasz ustaw w oknie pod takim katem pod jakim będziesz miał ustawione słońce, kamere bym na twoim miejscu zmienił na psyhical vray camera , co do wszystkich ustawień to zerknij do mojego tematu "Mieszkanie na poddaszu" dałem tam ustawienia moze ci sie przydadzą;)