Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Na razie troche malo, ale chcialbym, zebyscie ewentualne bledy wytykali mi od razu:P Tak wiec zrzut z viewporta:

lambo1e.jpg

i siatka:

lambo1wire.jpg

i od razu pierwsze pytanie - jak najlepiej(najrowniej) zrobic ostry kant przy lampie?

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No ładnie sie zaczyna a ostry kant moze daj jeden edge miedzy chamfer lub MS edge crease zwieksz na edgesach ktore chcesz miec ostre

Napisano

szpary masz trochę krzywe, lepiej modeluj całość bez cięć a na koniec open chamfer, będziesz miał o wiele lepszy rezultat.

Napisano

styczeń u mnie sie jakies bugi robiły z siatka po open chamfer dlatego napisalem taki sposob z crease :)

Napisano

dokladnie, dzialaj z crease, o wiele lepsze rezultaty, ciekaw jestem jak Ci wyjdzie ten model, sam go niedawno ukonczylem:)

Napisano
  • Autor

Czyli mowicie, ze zamiast chamferow lepiej tego calego creasa uzywac?(bo jeszcze jest czas zeby je wszystkie poweldowac) Mowiac kant chyba troche zle sie wyrazilem, bo chodzilo mi o rog(zeby nie bylo nieporozumien - to w zielonym kolku:P)

lambo2wire.jpg

Za to w czerwonym mam pewna watpliwosc - w samochodzie(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Lamborghini_Gallardo_profile.jpg) ostre krawedzie przechodza tam przez szpare w drzwiach i lagodnie sie koncza - jak osiagnac taki efekt bez zbytniego ciachania siatki?

Napisano

moim zdaniem o ile dobrze jest uzywac crease juz na tym etapie, to z kolei niepotrzebnie robisz juz cicecia pry zderzaku i na przedni reflektor, takie elementy tne dopiero po 1xmeshmooth, wtedy ciaglosc siatki jest lepsza a co za tym idzie i pozniejsze refleksy na aucie.

Napisano
  • Autor

Cos z tym creasem nie bardzo wychodzi - albo jest zupelnie ostry kant(jak w boxie), albo wyskakuja jakies bledy. Co do wyciec - teraz juz nie bede latal, ale szyby i tyl postaram sie zrobic tak, jak mowisz. Macie jakis pomysl co zrobic z tymi 4 edgami obok siebie na drzwiach, bo wychodzi przez to delikatny kant, ktorego tam byc nie powinno.

lambo3f.jpg

lambo3wire.jpg

Napisano
  • Autor

Skoro nie ma odzewu, to bede musial zapostowac po sobie:P Bok skonczony - jak zatwierdzicie, to wezme sie za tyl;)

lambo4.jpg

Napisano

ja bym je na chama powywalał aż do wgłębienia, potem jakoś cutem elegancji dodać i powinno działać

Napisano
  • Autor

Podciagnalem troche prace i polatalem przod (tyl od poczatku robilem bez dziur) - ciekawy jestem co wyjdzie z polaczenia takich dwoch technik. Mam jeszcze jedno pytanie - 3dsmax 10 czyta pliki z 3dsmaxa 9? Bo mam okazje, by na licencji studenckiej sciagnac sobie 10 (a wlasciwie musze to zrobic, bo teraz zaczal mi sie cos o licencje program upominac), czy musze wszystko najpierw wyeksportowac do jakis obj. Tak czy siak wrzucam dwa zrzuty:

lambo6.jpg

lambo5.jpg

PS. chyba zrozumialem o co chodzi z tym creasem - ma to dawac ostra krawedz w siatce po pierwszym ms, zeby wtedy dopiero zastosowac chamfera?