Krzek Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Na razie troche malo, ale chcialbym, zebyscie ewentualne bledy wytykali mi od razu:P Tak wiec zrzut z viewporta: i siatka: i od razu pierwsze pytanie - jak najlepiej(najrowniej) zrobic ostry kant przy lampie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiecho Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 No ładnie sie zaczyna a ostry kant moze daj jeden edge miedzy chamfer lub MS edge crease zwieksz na edgesach ktore chcesz miec ostre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
styczeń Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 szpary masz trochę krzywe, lepiej modeluj całość bez cięć a na koniec open chamfer, będziesz miał o wiele lepszy rezultat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiecho Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 styczeń u mnie sie jakies bugi robiły z siatka po open chamfer dlatego napisalem taki sposob z crease :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vision3d Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 dokladnie, dzialaj z crease, o wiele lepsze rezultaty, ciekaw jestem jak Ci wyjdzie ten model, sam go niedawno ukonczylem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiecho Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 krzek pokaz siateczke bez MS-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzek Napisano 24 Luty 2010 Autor Share Napisano 24 Luty 2010 Czyli mowicie, ze zamiast chamferow lepiej tego calego creasa uzywac?(bo jeszcze jest czas zeby je wszystkie poweldowac) Mowiac kant chyba troche zle sie wyrazilem, bo chodzilo mi o rog(zeby nie bylo nieporozumien - to w zielonym kolku:P) Za to w czerwonym mam pewna watpliwosc - w samochodzie(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Lamborghini_Gallardo_profile.jpg) ostre krawedzie przechodza tam przez szpare w drzwiach i lagodnie sie koncza - jak osiagnac taki efekt bez zbytniego ciachania siatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 odpowiednio przekieruj chamfer z nadkola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vision3d Napisano 25 Luty 2010 Share Napisano 25 Luty 2010 moim zdaniem o ile dobrze jest uzywac crease juz na tym etapie, to z kolei niepotrzebnie robisz juz cicecia pry zderzaku i na przedni reflektor, takie elementy tne dopiero po 1xmeshmooth, wtedy ciaglosc siatki jest lepsza a co za tym idzie i pozniejsze refleksy na aucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzek Napisano 25 Luty 2010 Autor Share Napisano 25 Luty 2010 Cos z tym creasem nie bardzo wychodzi - albo jest zupelnie ostry kant(jak w boxie), albo wyskakuja jakies bledy. Co do wyciec - teraz juz nie bede latal, ale szyby i tyl postaram sie zrobic tak, jak mowisz. Macie jakis pomysl co zrobic z tymi 4 edgami obok siebie na drzwiach, bo wychodzi przez to delikatny kant, ktorego tam byc nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzek Napisano 26 Luty 2010 Autor Share Napisano 26 Luty 2010 Skoro nie ma odzewu, to bede musial zapostowac po sobie:P Bok skonczony - jak zatwierdzicie, to wezme sie za tyl;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
styczeń Napisano 26 Luty 2010 Share Napisano 26 Luty 2010 ja bym je na chama powywalał aż do wgłębienia, potem jakoś cutem elegancji dodać i powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzek Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Podciagnalem troche prace i polatalem przod (tyl od poczatku robilem bez dziur) - ciekawy jestem co wyjdzie z polaczenia takich dwoch technik. Mam jeszcze jedno pytanie - 3dsmax 10 czyta pliki z 3dsmaxa 9? Bo mam okazje, by na licencji studenckiej sciagnac sobie 10 (a wlasciwie musze to zrobic, bo teraz zaczal mi sie cos o licencje program upominac), czy musze wszystko najpierw wyeksportowac do jakis obj. Tak czy siak wrzucam dwa zrzuty: PS. chyba zrozumialem o co chodzi z tym creasem - ma to dawac ostra krawedz w siatce po pierwszym ms, zeby wtedy dopiero zastosowac chamfera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi