Napisano 9 Marzec 201015 l Od dłuższego czasu męczę ten problem i narazie czuję, że poległem:/. Jak poprawnie i w całości zaimportować rysunki z cada do Blendera? Przez dwg nie idzie, przez dxf zazwyczaj się udaje ale najczęściej cały rzut jest totalnie rozsypany (losowe elementy losowo poprzesuwane więc pożytek żaden). Próbowałem nawet manewry z przerzucaniem do Inkscape i zapisu do svg ale też wywalał błąd. Z tego co pamiętam Blender nawet nieźle łyka 3ds ale od pewnej wersji ACADa usunięto możliwość zapisu do 3ds.
Napisano 9 Marzec 201015 l Autor Ha, wiedziałem, że starsza wersja AutoCada jeszcze się przyda:). Otóż jest coś takiego jak 3dsout, i nawet udało się wygenerować plik strawny przez Blendera. Niestety chyba nie ma tej wtyczki dla wersji wyższych niż 2008 więc nadal jest trochę lipa bo w pracy akurat nie dysponuję taką wersją.
Napisano 9 Marzec 201015 l A próbujesz przez "import->dxf" czy "import->autodesk dxf"? Bo przy tym drugim skrypcie jest więcej opcji.
Napisano 9 Marzec 201015 l 3dsout działa do 2009. Sam zmagam się z tym problemem, tylko u mnie dochodzą jeszcze obiekty z wersji architecture 2010. Jak by ktoś miał pomysł na otrzymanie w sposób full darmowy pliku 3ds.....
Napisano 17 Marzec 201015 l heh ja mam podobny problem z archicad ----> blender , 3ds generuje błąd a obj zapisuje model jako jedną bryłe i jeden materiał ;'( jakby ktoś mógł pomóc to podeśle te pliki
Napisano 25 Marzec 201015 l Ja właściwie nigdy nie mam problemów z dxf. Najpierw zostawiam na rysunku wszystkie najważniejsze elementy, które mi potrzeba. Wypieprzam wymiary, opisy, koty, linie pomocnicze i wszystko inne. Zostawiam tylko najważniejsze rzeczy, a jeśli coś będę musiał sprawdzić, to zawsze mogę otworzyć oryginalny plik w AutoCADzie. W momencie kiedy już mam to, co chcę na rysunku upewniam się, że wszystkie warstwy są widoczne i konsekwentnie rozbijam wszystko (explode). Później przerzucam na warstwę 0 i dla upewnienia uruchamiam purge. Dla 100% pewności kopiuję wynik do nowego pliku żeby mieć jedną warstwę (0) i zapisuję w dxf. W Blenderze używam skrypty imoprtu (Autodesk DXF, nie domyślny DXF) i wszystko hula. To, co zaimportuję do Blendera konwertuję na mesh (zaimportowane elementy są krzywymi) i później łączę w jeden obiekt żeby przypadkiem nic się nie pogubiło.
Napisano 25 Marzec 201015 l heh ja mam podobny problem z archicad ----> blender , 3ds generuje błąd a obj zapisuje model jako jedną bryłe i jeden materiał ;'( jakby ktoś mógł pomóc to podeśle te pliki Nie wiem czy to pomoże i możesz o tym wiedzieć, ale: Jak importujesz OBJ do blendera w opcjach importu zaznacz Separate objects by OBJ... OBJECTS i powinno siatkę rozdzielić na obiekty. Jak eksportujesz z blendera OBJ to zaznacz Blender objects as OBJ... OBJECTS.
Napisano 6 Marzec 201213 l Nawet nie przypuszczałem, że na max3d.pl istnieje dział "Blender" :D Jako autor DXF supportu w Blenderze pozwolę sobie na kilka uwag: DXF-importer dołączony do Blendera 2.62 nie potrafi obsłużyć wszystkich struktur kodu DXF. Na dzień dzisiejszy najwydajniejsze rozwiązanie to użycie DXF-importera w Blender 2.49b. Pliki z 2.49 są czytane bez problemów w 2.62. Ja właściwie nigdy nie mam problemów z dxf. Najpierw zostawiam na rysunku wszystkie najważniejsze elementy, które mi potrzeba. Wypieprzam wymiary, opisy, koty, linie pomocnicze i wszystko inne. Zostawiam tylko najważniejsze rzeczy, a jeśli coś będę musiał sprawdzić, to zawsze mogę otworzyć oryginalny plik w AutoCADzie. W momencie kiedy już mam to, co chcę na rysunku upewniam się, że wszystkie warstwy są widoczne i konsekwentnie rozbijam wszystko (explode). Później przerzucam na warstwę 0 i dla upewnienia uruchamiam purge. Dla 100% pewności kopiuję wynik do nowego pliku żeby mieć jedną warstwę (0) i zapisuję w dxf. W Blenderze używam skrypty imoprtu (Autodesk DXF, nie domyślny DXF) i wszystko hula. To, co zaimportuję do Blendera konwertuję na mesh (zaimportowane elementy są krzywymi) i później łączę w jeden obiekt żeby przypadkiem nic się nie pogubiło. Mona sobie oszczędzić podobnych procedur poprzez właściwe ustawienie parametrów importera. Bardzo polecam lekturę instrukcji do programu: DXF-importer for Blender 2.49 DXF-importer for Blender 2.6 Obecnie pracuję nad rozszerzeniem możliwości DXF-importera 2.49b o czytanie obiektów REGION i 3DSOLID. Nowa wersja importera dla 2.62 (oparta na 2.49b) będzie wkrótce gotowa. Będzie on dostępny na bazie indywidualnych licencji (zobacz CADtools project)
Napisano 7 Marzec 201213 l Rzeczywiście import działa lepiej w wersji 2.49b. Dotyczy to też importu obj. W innym wątku podałem roziązanie problemu importu, niestety nie całkiem darmowe: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=81503&p=1090740&viewfull=1#post1090740
Napisano 17 Marzec 201312 l Nowy DXF-importer do Blendera 2.65+ jest już gotowy! zapraszam do subskrypcji! ---> LINK
Napisano 20 Czerwiec 201311 l Migius, wytłumacz proszę jak działa twój model subskrypcji? Wygląda on bardziej na licencje dla firm.
Napisano 20 Czerwiec 201311 l Migius, wytłumacz proszę jak działa twój model subskrypcji? Wygląda on bardziej na licencje dla firm. Ta oferta jest skierowana wyłącznie do osób fizycznych, tzn licencja jest zawsze imienna - wystawiana na konkretną osobę/pracownika, a nie na firmę czy instytucję. Aby korzystać z moich programów wystarczy się zarejestrować. Użytkownicy, którzy biorą udział w subskrypcji, mogą liczyć na dodatkowe skrypty oraz pomoc w razie problemów z instalacją i użytkowaniem. Wysokość stawek jest dowolna - na stronie projektu podałem dla orientacji kilka wartości.