Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Od niedawna zajmuje sie Lightvawe i nie do końca wiem jak zrobić pewne rzeczy. Prośba do Was o poradę.

Chcę z animowac zaciskajacy sie węzęł docelowo bedzie to lina, pasek, obiekt posiadający jakąś tam grubość.

Pytanie, prośba do Was o podpowiedz jakim narzędziem to zrobić.

[ATTACH]70619[/ATTACH]

Zależy mi aby lina nie rozciagala się ( guma ) tylko podążała w konkretnym kierunku, zaciskając się. Żółta kropka oznacza centrum które ma być zaciśnięte.

Dzięki

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

dzięki, ale tam jest oplatanie, a mi zależy na efekcie zaciśnięcia, w okolo (czegoś). I aby lina zachowywala sie jak obiekt staly, a nie rozciągliwy.

Dzięki!

Napisano
  • Autor

dzięki

przeszukałam, takiej opcji nie widzę pewno inaczej się zowie

Napisano
  • Autor

Oj, na pewno spróbuję... jak tylko ma wiedza w temacie rigowania przejdzie fazę WCZESNO-WCZESNĄ teraz potrzebny mi kilof lub łopata :(

dzięki

Napisano
  • Autor

Wstępnie przetestowalam :) ale tylko wstępnie.

Mam znikome pojecie o animacji do tej pory zajmowałam się jedynie modelowaniem + wizualizacją.

Prośba więc do Was o toleracje w odbiorze mych pytań :)))

Więc, czy spliny którymi edytuje węzły w RopeEdytor są kontrolowane w Loyout z tego co mi się wydaje to nie.

Czyli jaką technika wykonać animację efekt zaciskania - Morph'em, a później MorphMixer w Layout?????

Drugie pytanie to - chcę zrobić wstęgę czyli mam przekrój nie okrągły jak lina tylko prostokąt, czy w Rope mozna pracowac na innym przekroju niż koło :(

Podoba mi się edycja obiektu w SplineTransform i sposób działania ( podpinanie dowolnego obiektu ) w Layout.

Jest tylko jeden mankament z ktorym sobie nie radzę,

chodzi mi o "martwe handler'y " chce nimi poruszyc jak np. w illustratorze I NIC :(

[ATTACH]70809[/ATTACH]

Edycja promienia i skrętu odbywa się standardowa metodą ( space, space, space )

Z tego co pisał mi Kuba też jest na etapie testów z tym plugiem, więc pytanie do reszty czy jest jakaś opcja która je ożywi ( handler'y ).

dzięki i pozdrawiam