Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam was serdecznie.

Mam mały problem a mianowicie chciałbym stworzyć mały kawałek terenu z nierównościami, górami, wzniesieniami, dolinami, zagłębieniem na wodę itp.

Myślałem że zrobienie tego w MAX'ie będzie dobrym rozwiązaniem jednak zastanawiam się czy istnieje modyfikator który przekształca np. plane w podstawę terenu którą można dowolnie modyfikować za pomocą narzędzi z modyfikatora. Wie ktoś może czy w 3Ds istnieje coś takiego?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

No to nie rozwiązuje problemu. Bo jeżeli to zrobię to będę miał załóżmy 6 poligonów na których mogę operować pojedynczo.

Myślałem raczej o jakiś narzędziach obszarowych.

Napisano

Troche nie rozumiem twojego problemu. Przeicez editable poly ma calkiem sporo mozliwosci dzialan obszarowych. Od soft selection i niezbyt wydajnego brusha zaczynajac, po poly shift z graphice tools (czy tez polyboosta, zalezy od wersji jakas posiadasz). A jesli nie o to ci chodzi, to jak mowie, nie lapie.

Napisano
  • Autor

Nie.

Rzeczywiście jeżeli nadam plan'owi dość poligonów można go modelować i wygląda on mniej więcej jak zwykły teren (wzniesienia, nierówności, dołki itp), lecz nie o to mi chodziło. Mówiłem raczej o czymś w stylu narzędzi z UDK. Mowa tu o narzędziach do podnoszenia, opuszczania terenu, teksturowaniu go za pomocą pędzla czy czegoś w tym stylu.

Jednak po uzyskanych odpowiedziach odniosłem wrażenie , że nie ma takiej opcji (modyfikatora).

Napisano

Pomijajac teksturowanie ktorego w maxie zwykle nie robie (chociaz z tego co wiem, da sie) to nadal twierdze ze editable poly to wszystko co potrzebujesz zeby podnosic czy opuszczac teren.

Jesli szukasz cos wyspecializowanego w terenach to polecam Vue albo terragen.

Napisano

podnoszenia, opuszczania terenu, teksturowaniu go za pomocą pędzla czy czegoś w tym stylu

To wszystko Max potrafi. Jest narzędzie którym możesz "malować" wgłębienia i wypukłości jak w dowolnym programie do sculptingu... Bezpośrednio teksturować pędzlem też można, nawet w starszych wersjach Maxa jak masz do niego choćby PolyBoost

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.