Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej, mam tu maly problem z futrami, ktory troche ciezko mi obejsc a czas goni.

Orientuje sie ktos dlaczego majowy fur robi czasem brzydką otoczke wokol

innych obiektow?

Probuje juz wszelkich ustawien, od najlepszych po hipernajlepsze jakosci w rendererze, przestawialem tez ustawienia furrenderera i ciagle to samo.

Probowalem tez wylaczac widocznosc obiektu i liczyc samo futro i skladac razem w postprodukcji, liczyc futro z obiektem z zerowa matte opacity lecz oczywiscie nic to nie daje.

(Dla scislosci - renderer to maya software, uzycie mentala odpada)

Na renderze bez futra wszystko jest w porzadku, problem pojawia sie

dopiero po dodaniu przez maye postprocesowego fura.

W zalaczniku wrzucam obrazki z rysunkowym opisem problemu.

W powiekszonych kolkach sa bledy - w jednym czarna obwodka, w drugim poszarpany, zabkowany kawalek tasiemki.

I to one wlasnie przeszkadzaja!

Jpg troche zaniza wage problemu, a jakby ktos go rozwiazal bede bardzo

wdzieczny ;]

Dzieki z gory i pozdrawiam!

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 943
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Cholercia, probowalem offsetow ujemnych, w sumie to pierwsza sprawa ktora wpadla mi do glowy, ustawilem na pi razy drzwi 10% wartosci futra wglab. I nie pomoglo.

Ale moze trzeba go ustawic na jakas inna, konkretna wielkosc.

Cos tu pisza o bledach zbufora i kombinowaniu na warstwach.

Ah, stary dobry majowy help zawsze najlepszy, tak sie rozpedzilem w probach i kombninowaniu ze nie przyszlo mi do glowy ze beda w nim bardziej konkretne rzeczy o futrach ;]

Dzieki za naprowadzenie, zaraz sie biore za testy.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Hahaha, widze ze zlecenie obeszlo juz pol Polski zanim do mnie trafilo ;)

Timing tym ostrzejszy ze podjalem sie tego w piatek wieczorem, a ma byc na jutro heh.

Ale juz sie do takich przyzwyczailem wiec chyba nawet sie uda ;)

mpta>>

To futerko jest teraz w 2x wyzszej rozdzielczosci wiec aliasing troche spadl a otoczke widac mniej.

Jpg tez troche to wygladzil, ale tak normalnie w ruchu i na jasnych tlach take czarne plamki w futrach kluje troche w oczy a nie lubie oddawac ludziom niedorobionych filmikow. Taki ze mnie pedant jesli chodzi o takie sprawy heheh

Darka pozdrowie chociaz to niezbyt zazyla znajomosc bo to pierwsza robota od nich.

Co do futra - troche porazkowe sa te majowe fury, okazuje sie ze rzeczywiscie ile by nie kombinowac to i tak nie zrenderuje sie dobrze,

w koncu wpadlem na taki pomysl zeby liczyc samo futro, skluczowac w fusion ciemne miejsca maskujac czesc wspolna ciala kurczaka i futer, wygladzam powstala w ten sposob maske a na to wkladam zblurowana warstwe ze zblizeniem na ladna czesc futerka.

Metoda moze glupia ale dziala.

Dzieki za odpowiedzi, wiem przynajmniej ze z majowymi futrami nie tylko ja mam problemy heheh.

A z wyceną to - raczej na priv ;>

Pozdrawiam!