Napisano 13 Marzec 201015 l Hej, mam tu maly problem z futrami, ktory troche ciezko mi obejsc a czas goni. Orientuje sie ktos dlaczego majowy fur robi czasem brzydką otoczke wokol innych obiektow? Probuje juz wszelkich ustawien, od najlepszych po hipernajlepsze jakosci w rendererze, przestawialem tez ustawienia furrenderera i ciagle to samo. Probowalem tez wylaczac widocznosc obiektu i liczyc samo futro i skladac razem w postprodukcji, liczyc futro z obiektem z zerowa matte opacity lecz oczywiscie nic to nie daje. (Dla scislosci - renderer to maya software, uzycie mentala odpada) Na renderze bez futra wszystko jest w porzadku, problem pojawia sie dopiero po dodaniu przez maye postprocesowego fura. W zalaczniku wrzucam obrazki z rysunkowym opisem problemu. W powiekszonych kolkach sa bledy - w jednym czarna obwodka, w drugim poszarpany, zabkowany kawalek tasiemki. I to one wlasnie przeszkadzaja! Jpg troche zaniza wage problemu, a jakby ktos go rozwiazal bede bardzo wdzieczny ;] Dzieki z gory i pozdrawiam!
Napisano 13 Marzec 201015 l Tego probowales? http://download.autodesk.com/us/maya/2009help/index.html?url=Troubleshooting_Fur_Troubleshoot_rendering_Fur_in_the_Maya_Software_renderer.htm,topicNumber=d0e454718 lub sprobuj to w 3delight zrenderowac pozdro
Napisano 13 Marzec 201015 l Autor Cholercia, probowalem offsetow ujemnych, w sumie to pierwsza sprawa ktora wpadla mi do glowy, ustawilem na pi razy drzwi 10% wartosci futra wglab. I nie pomoglo. Ale moze trzeba go ustawic na jakas inna, konkretna wielkosc. Cos tu pisza o bledach zbufora i kombinowaniu na warstwach. Ah, stary dobry majowy help zawsze najlepszy, tak sie rozpedzilem w probach i kombninowaniu ze nie przyszlo mi do glowy ze beda w nim bardziej konkretne rzeczy o futrach ;] Dzieki za naprowadzenie, zaraz sie biore za testy. Pozdrawiam.
Napisano 14 Marzec 201015 l no timing tej karti wielkanocnej dosyć ostry był :) aż bym się zapytał jak to wyceniłeś ca mel... ;)
Napisano 14 Marzec 201015 l Autor Hahaha, widze ze zlecenie obeszlo juz pol Polski zanim do mnie trafilo ;) Timing tym ostrzejszy ze podjalem sie tego w piatek wieczorem, a ma byc na jutro heh. Ale juz sie do takich przyzwyczailem wiec chyba nawet sie uda ;) mpta>> To futerko jest teraz w 2x wyzszej rozdzielczosci wiec aliasing troche spadl a otoczke widac mniej. Jpg tez troche to wygladzil, ale tak normalnie w ruchu i na jasnych tlach take czarne plamki w futrach kluje troche w oczy a nie lubie oddawac ludziom niedorobionych filmikow. Taki ze mnie pedant jesli chodzi o takie sprawy heheh Darka pozdrowie chociaz to niezbyt zazyla znajomosc bo to pierwsza robota od nich. Co do futra - troche porazkowe sa te majowe fury, okazuje sie ze rzeczywiscie ile by nie kombinowac to i tak nie zrenderuje sie dobrze, w koncu wpadlem na taki pomysl zeby liczyc samo futro, skluczowac w fusion ciemne miejsca maskujac czesc wspolna ciala kurczaka i futer, wygladzam powstala w ten sposob maske a na to wkladam zblurowana warstwe ze zblizeniem na ladna czesc futerka. Metoda moze glupia ale dziala. Dzieki za odpowiedzi, wiem przynajmniej ze z majowymi futrami nie tylko ja mam problemy heheh. A z wyceną to - raczej na priv ;> Pozdrawiam!