Napisano 2 Kwiecień 201015 l http://www.behardware.com/articles/778-2/giant-roundup-146-intel-and-amd-processors.html Duża liczba przetestowanych procków w jednym miejscu.
Napisano 3 Kwiecień 201015 l Autor cieszę się, że się przyda. Sam marzę o kolejnym rendernodzie i z wypiekami na twarzy studiowałem tabelki ;)
Napisano 7 Kwiecień 201015 l Jak dla mnie to zupełnie coś innego powoduje wypieki na twarzy odnoszę wrażenie że jakby jesteście trochę do tyłu... i7-980X na czele i to nic dziwnego tyle tylko że to procesor bez sensu z ekonomicznego punktu widzenia. AMD zaczyna porządnie kopać tyłek Intelowi 8 i 12 rdzeniowymi Opteronami - mam na myśli zastosowania 3d oczywiście.
Napisano 7 Kwiecień 201015 l Wypieki ? Nie wiem o co chodzi ja się ciesze bo jest to duży dobry test w zastosowaniach które nas interesują. Łatwo mi go wykorzystać w poradniku. Natomiast sam i7-980X to nic innego jak swego rodzaju pokaz siły Intela jak to USA zrzuciała atomówke. Zawsze chcą być technologicznie o krok przed konkurencją za wszelką cenę i wprowadzają produkty, które jeszcze nie powinny się pojawić, ledwo uzyskują sprawny procesor tego typu z kawałka krzemu stąd między innymi cena ale chodzi też o prestiż, że to najszybszy ich procesor. To, że go wręcz nie wolno kupować póki co to chyba jasne :)
Napisano 7 Kwiecień 201015 l To jest dobry test ale tylko dla jednego procesora, a tym samym może być nieco mylący - dlatego iż można złożyć taniej wydajniejszy zestaw oparty na 2 procesorach więc i7-980X nie jest aż tak imponujący. Tu mamy forum 3d i oprogramowanie które zazwyczaj doskonale się skaluje więc analizy powinny zataczać nieco szersze horyzonty chyba że analizujemy procesor do takiej a nie innej kwoty i amen.
Napisano 7 Kwiecień 201015 l Tak ale tu nikomu nie chodzi o tego jednego proca... test dobrze obrazuje ogólny usytuowanie procków od wydajności w renderingu. i7-980X nie jest imponujący za swoją cenę. Z czasem może taki się stać. Póki co mało kto zwraca na niego uwagę. Skaluje się jak każde dołożenie rdzeni w aplikacjach wielowątkowych czyli dobrze.Tylko dalej nie rozumiem czemu cały test sprowadzasz do tego proca, odradzasz go jakbys był z amd czy coś ;p Dobra koniec OT.
Napisano 7 Kwiecień 201015 l no tabelki mowia za siebie :D nowy i7 nie jest nawet 2x szybszy od Q9650 :P a porownajcie ceny i technologie: i7980x : 6 rdzeni, taktowanie 3,33GHz (max turbo 3,6GHz) Q9650: 4 rdzenie, 3GHz nawet naiwnie liczac: ~20Ghz contra 12Ghz i tak niestety wyglada w testach, niecale 2x szybszy, wszystkie pierdu-pierdu technologie typu 12 threads on 6 cores nic nie daja, nowe kolejkowanie w potokach, predykcja etc.. z zegarow wychodzi tyle co i z testow porownajmy ceny: 3960zl vs 1250zl niecale 2x szybciej za ponad 3x drozej, jak sporo stanieje bedzie swietna alternatywa do budowania renderfarmy, jak ktos ma jeszcze takie zaciecie jak Wallop to pewnie i schlodzi zeby ten cud techniki chodzil na 4,5GHz :D
Napisano 7 Kwiecień 201015 l No właśnie o tym mówię, że cena nieadekwatna :) tylko czemu my o tym procu cały czas xD
Napisano 7 Kwiecień 201015 l A o czym tu dyskutować namiętnie.. o starych prockach 100 razy przetestowanych. Chyba chodzi o to aby przyspieszyć i wychodząc z tego założenia tu nic ciekawego nie ma... oprócz i7- 980X.